. - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΩΝ Ή ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ -
Η 22η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως:
Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο | Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου | Ημέρα των Χόμπιτ | Παγκόσμια Ημέρα Ρινόκερου | Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας
–– Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων (Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο)
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου
Η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου καθιερώθηκε το 2005, με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου για να τιμηθεί η συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.
Σήμερα, οι περίπου 236.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 690.000 άτομα, καλύπτοντας το 18% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία. Το εμπόριο είναι ένα κατεξοχήν ανοιχτό επάγγελμα· η ιδιαιτερότητά του σχετίζεται με την «ευαισθησία» του όσον αφορά τις κινήσεις της αγοράς, την άμεση διάδραση και επικοινωνία με τους καταναλωτές και το μεγάλο ρίσκο που καλείται να διαχειριστεί ο κάθε έμπορος.
Επί της ουσίας, το εμπόριο είναι πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης στις περισσότερες οικονομίες και στην Ελλάδα πολύ περισσότερο. Κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι βιώσιμος εάν δεν λαμβάνει υπόψη τη μεταβλητή του εμπορίου τόσο σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά όσο βέβαια και το εξωτερικό εμπόριο.
Ημέρα των Χόμπιτ
Με αφορμή τα λογοτεχνικά γενέθλια δύο ηρώων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Η λεγόμενη Hobbit Day προέκυψε καθώς την ημέρα αυτή γεννήθηκαν οι Μπίλμπο και Φρόντο Μπάγκινς, δύο από τα χόμπιτ που συναντάμε στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο πρώτος το 2890 και ο δεύτερος το 2968 της Τρίτης Εποχής (με τις απαραίτητες μετατροπές ανάμεσα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και αυτό του Σάιρ).
Η Μέρα των Χόμπιτ θεσπίστηκε αρχικά το 1978 και μάλιστα είθισται η εβδομάδα στην οποία ανήκει, να αποκαλείται Εβδομάδα Τόλκιν (Tolkien Week).
Διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται σε πολλές χώρες αυτή την ημέρα, περιλαμβάνουν αναγνώσεις αποσπασμάτων από τα έργα «Χόμπιτ» και «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» και ξέφρενα πάρτι των θαυμαστών, τα οποία θυμίζουν ανάλογες γιορτές που βρίσκουμε στα έργα του Τόλκιν.
Παγκόσμια Ημέρα Ρινόκερου
Η 22α Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ρινόκερου από το 2010, με πρωτοβουλία της WWF Νοτίου Αφρικής για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον κίνδυνο εξαφάνισης και την ανάγκη προστασίας των πέντε εναπομεινάντων ειδών του ρινόκερου.
Ο ρινόκερος είναι το 3ο σε μέγεθος χερσαίο ζώο μετά τον ελέφαντα και τον ιπποπόταμο, καθώς το βάρος ενός αρσενικού μπορεί να υπερβεί τους 2,5 τόνους. Φυτοφάγο ζώο που μυρίζει πολύ καλύτερα από ότι βλέπει!
Το όνομα του λευκού ρινόκερου (Wight rino) προέρχεται στην πραγματικότητα από τη λέξη wide (φαρδύ) και χαρακτηρίζει τα χείλη του που είναι φαρδιά.
Οι λαθροκυνηγοί τους σκοτώνουν για για να πουλήσουν το κέρατο, το οποίο θεωρείται φάρμακο στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική. Όμως γνωρίζουμε ότι δεν θεραπεύει. Αποτελείται από κερατίνη, το ίδιο υλικό με τα νύχια και τα μαλλιά μας. Τα περισσότερα είδη ρινόκερων απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντός τους. Όμως υπάρχουν διάφορες οργανώσεις στο πεδίο και ανά τον κόσμο που προσπαθούν να τους προστατέψουν. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ο πληθυσμός των προστατευόμενων αυτών ειδών αυξάνεται! Παρόλα αυτά είναι απειλούμενα είδη και τρία κατατάσσονται ως «κρισίμως κινδυνεύοντα».
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας
Η 22η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας από το Δίκτυο για την Υποστήριξη των Πασχόντων από Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (CML Advocates Network), που συσπειρώνει 116 οργανώσεις ασθενών από 86 χώρες του κόσμου. Ο ορισμός της 22ας Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας (22η ημέρα του 9ου μήνα του χρόνου), έχει συμβολισμό που χαρακτηρίζει τη νόσο. Η δημιουργία του παρολογικού Xρωμοσώματος της Φιλαδέλφειας (ph), που παίζει καθοριστικό ρόλο της εμφάνισης της νόσου, οφείλεται στο φαινόμενο της αντιμετάθεσης γενετικού υλικού μεταξύ των χρωμοσωμάτων 22 και 9.
Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ), σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτη Παναγιωτίδη, είναι μία αιματολογική κακοήθεια, στην οποία διαταράσσεται η διαφοροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένος αριθμός ανώριμων λευκοκυττάρων στο περιφερικό αίμα. Είναι μία από τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας, αντιπροσωπεύοντας παγκοσμίως το 10-15% του συνόλου των περιστατικών λευχαιμίας στους ενήλικες. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται ένα με δύο περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Η ΧΜΛ συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία (στα 45 με 55 έτη κατά μέσο όρο), ενώ περίπου το 2% των περιστατικών είναι παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1200 ασθενείς με ΧΜΛ.
Η ΧΜΛ χαρακτηρίζεται από ένα ελαττωματικό χρωμόσωμα, το οποίο ονομάζεται Χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph). Το χρωμόσωμα αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ανταλλαγής γενετικού υλικού ανάμεσα στα χρωμοσώματα 9 και 22. Συγκεκριμένα, ένα μέρος του 22 μετατίθεται στο 9 και αντίστροφα. Μέσω αυτού του φαινομένου (αντιμετάθεση) προκύπτει το βραχύ χρωμόσωμα Ph. Εν συνεχεία, το χρωμόσωμα Ph, το οποίο εντοπίζεται σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με ΧΜΛ, δίνει την εντολή για τη σύνθεση ενός ελαττωματικού ενζύμου γνωστό ως τυροσινική κινάση Bcr-Abl. Το ένζυμο αυτό διαταράσσει τους μηχανισμούς σηματοδότησης που σχετίζονται με την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγούμαστε στην ανεξέλεγκτη παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων.
Μέχρι το 2001 η ΧΜΛ ήταν ανίατη και θανατηφόρος ασθένεια (με μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια), σύμφωνα με την αιματολόγο Μαρία Παγώνη. Από τότε μετατράπηκε σταδιακά σε χρόνιο νόσημα υπό καθημερινή αγωγή χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία προσέφεραν και πολύ καλή ποιότητα ζωής και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιτρέπουν πλέον ακόμα και την οριστική διακοπή θεραπείας για ορισμένους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και τη λειτουργική ίαση της νόσου!
Πηγή
ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΤΙΣ «ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ»!