Πώς η ψυχολογία των ηλικιωμένων μπορεί να βελτιωθεί σε έναν οίκο ευγηρίας;

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν,
έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις,
όπως η μείωση της σωματικής τους ικανότητας,
η απώλεια αγαπημένων προσώπων
και η πιθανή απομόνωση από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες
που συμμετείχαν κάποτε, παρέα με τους φίλους ή την οικογένεια

Όλα αυτά μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην ψυχολογία τους και να οδηγήσουν σε συναισθηματική μοναξιά, κατάθλιψη ή άγχος. Ωστόσο, με την κατάλληλη προσέγγιση και υποστήριξη, η ψυχολογία των ηλικιωμένων μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Επίσης, η άνοια, όπως και η νόσος Αλτσχάιμερ, αποτελούν μια σημαντική αλλαγή για χιλιάδες  ηλικιωμένους. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητα να εκτελούνται καθημερινές δραστηριότητες. Η άνοια και άλλες γνωστικές διαταραχές, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα άγχους και αποπροσανατολισμού, καθώς και στην ανάπτυξη διάφορων συναισθημάτων όπως ανησυχία και φόβο.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να παρακολουθούνται από τα μέλη της οικογένειας κάτι που  πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο και αγχωτικό, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ένα γηροκομείο σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να παρέχει ό,τι είναι αναγκαίο για την ψυχική υγεία και την υποστήριξη του ηλικιωμένου ατόμου ώστε να αισθάνεται ασφάλεια σε έναν χώρο προφυλαγμένο και υγιή.

Σε ένα σύγχρονο γηροκομείο, υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που γίνονται με γνώμονα την βελτίωση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, σωματική άσκηση, παιχνίδια ή ακόμα και χορό. Συχνά, οργανώνονται και εκδρομές στην φύση ή σε κάποιο τουριστικό μέρος για να μπορούν οι ηλικιωμένοι να αλλάζουν παραστάσεις και να αισθάνονται πιο ενεργοί.

Η ζωγραφική, η μουσική, η συγγραφή και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο εκτόνωσης. Οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δεξιότητές τους και να εκφραστούν καλύτερα.

Η σωματική άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση, όχι μόνο στη σωματική υγεία, αλλά και στην ψυχική ευεξία των ηλικιωμένων. Το περπάτημα, το κολύμπι ή η ήπια γυμναστική, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, η καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιας πάθησης ή χρόνιας ασθένειας που μπορεί να επιβαρύνουν την ψυχολογία. Πολλά γηροκομεία διαθέτουν ειδικούς σεφ που φτιάχνουν υγιεινά γεύματα για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με ειδικό διαιτολόγιο και την καθοδήγηση έμπειρου διατροφολόγου.

Η πρόσβαση σε επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές και συμβούλους μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι τακτικές συνεδρίες με ψυχολόγο μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διαχειριστούν το άγχος και την κατάθλιψη, να αναπτύξουν νέους τρόπους σκέψης και να βρουν ένα καλύτερο νόημα στη ζωή τους.

Σε περιπτώσεις ηλικιωμένων που υπάρχει γνωστική διαταραχή, το γηροκομείο πρέπει να υποστηρίζεται από ειδικούς νευροψυχολόγους. Ο έγκαιρος εντοπισμός της άνοιας ή άλλων διαταραχών, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προσαρμογή και φροντίδα των ηλικιωμένων κατά την διαμονή τους στο γηροκομείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *