Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 13 Σεπτεμβρίου… | Πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα, Παράδοση του Τ.Α. στον ΕΛΑΣ

Αγρινιώτικο καλαντάρι
Σεπτεμβρίου

13 Σεπτεμβρίου 1903

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα

Δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ μας πληροφορεί ότι «παρά τον ναόν της Αγίας Τριάδος υπάρχει κελίον εν τω οποίω διαμένει ο νεωκόρος του ναού. Χθες φαίνεται ότι ο ένοικος του κελίου τούτου ελησμόνησε κερίον ανημμένον εκ του οποίου το πυρ μεταδοθέν εις παρακείμενον κάθισμα απετέφρωσε το κελίον. Το πυρ βοηθηθέν υπό ελαφρώς πνέοντος ανέμου μετεδόθη και εις τον παραπλεύρως κείμενον ναόν της Αγίας Τριάδος και απετέφρωσε την μίαν αυτού πλευράν απειλήσαν να τον κατακαύση ολόκληρον». (ΕΜΠΡΟΣ, 14.9.1903, σελ. 2)

 

13 Σεπτεμβρίου 1944

Η παράδοση του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου στον ΕΛΑΣ

Στις 13ης Σεπτεμβρίου 1944 ο εφεδρικός Λόχος Αγρινίου του ΕΛΑΣ πήρε εντολή να μπει στο συνοικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, με διαταγή να καταλάβει ή να παρακάμψει το πολυβολείο που ήταν στο σπίτι του Λιάσκα, να προωθηθεί και να κυριαρχήσει στο χώρο γύρω από την  πλατεία Μπέλλου και να συνδεθεί με τα υπόλοιπα τμήματα που θα έμπαιναν στην πόλη, το βράδυ της ίδιας μέρας. Πριν ξημερώσει όμως η 14η Σεπτεμβρίου, η διαταγή ανεστάλη, αφού ήδη είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για την αναίμακτη παράδοση της πόλης.

Το μεσημέρι της 13ης του Σεπτέμβρη, ο Θόδωρος Καλλίνος και ο Θανάσης Χατζής φτάσανε στο σταθμό της διοίκησης του 1/42 Τάγματος, στη Βελάουστα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα και εξετάστηκαν όλες οι πιθανές ενέργειες για την κατάληψη της πόλης. Σ΄ αυτή αποφασίστηκε, να ζητηθεί από τη Μεραρχία να στείλει ένα από τα πλησιέστερα τμήματα πάντσερ, για να οργανωθεί μαζική αιφνιδιαστική επίθεση και ένα αντιαρματικό ορειβατικό πυροβόλο, για να εξουδετερωθούν άμεσα οι αντιστάσεις του Τάγματος Ασφαλείας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Η απελευθέρωση του Αγρινίου
Την παραμονή της εισόδου του ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο

Φωτογραφία:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *