Χριστίνα Σταρακά: O χώρος της ψυχικής υγείας διαλύεται

Χριστίνα Σταρακά: To νομοσχέδιο προωθεί
την ψυχιατρική «απορρύθμιση»
προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

O χώρος της ψυχικής υγείας διαλύεται

Σε τραγική κατάσταση οι δομές ψυχικής υγείας
και απεξάρτησης στην Αιτωλοακαρνανία

Για το νομοσχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ψηφίζεται σήμερα τοποθετήθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά. «Η κυβέρνηση νομοθετεί την ψυχιατρική «απορρύθμιση» υποβιβάζοντας τις δομές ψυχικής υγείας και τα Κέντρα Αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων της χώρας στον βωμό του συγκεντρωτισμού και των ιδιωτικών συμφερόντων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα εξάλλου, οι αντιδράσεις κορυφώνονται. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν ήδη εναντιωθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, που ζητούν την απόσυρσή του και τον διάλογο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα όπως τόνισαν και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της οποίας είναι και η κ. Σταρακά.  Παράλληλα, η δημιουργία της διοικητικής υπερδομής του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), με ένα Περιφερειακό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΠΕΔΥΨΥ) σε κάθε ΔΥΠΕ, τσουβαλιάζει τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τις «διασυνδέει» με φορείς αντίστοιχων υπηρεσιών ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού και “μη” κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικές κλινικές-ΜΚΟ κλπ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα στείλει στον ιδιωτικό τομέα, όσους χρήζουν βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σταρακά δήλωσε: «Έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπαλλήλους δομών ψυχικής υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, πετύχαμε με την επιμονή μας να δοθούν από τον Υπουργό 6μηνες παρατάσεις των συμβάσεων τους που έληγαν, οι οποίες φυσικά δεν λύνουν οριστικά το ζήτημα της μονιμότητας, αλλά και γενικά της ευρύτερης ενίσχυσης των σχετικών δομών.

Από εκεί και πέρα, ο χώρος της ψυχικής υγείας διαλύεται. Αντί να συζητάμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης με επίκεντρο τη διασφάλιση της απεξάρτησης και της ψυχικής υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος, με κυρίαρχο τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τα συμφέροντα των εκλεκτών της φίλων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εμπνεύστηκε, ίδρυσε και ενίσχυσε το ΕΣΥ και προτεραιότητα μας είναι να το ξαναοικοδομήσουμε. Η κωλοτούμπα του Υπουργού Υγείας στο αντισυνταγματικό θέμα της επίταξης των ιδιωτών ιατρών, με την οποία σκόπευε να τους αφήσει εκτός συμβάσεων ΕΟΠΥΥ και συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποδεικνύει την προχειρότητα και την απόσταση από την κοινωνία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Απειλές και τιμωρίες δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Ο μόνος δρόμος είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη ουσιαστικού συνολικού διαλόγου».