ΕΡΤ 2ο – Κενά Δαιμόνια, με Αντρέα Κατερινόπουλο

Tα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό
του Αντρέα Κατερινόπουλου
Les Oiseaux Appartiennent dans le ciel – BalletSuite

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε ‘Α πανελλήνια μετάδοση μέσα από την συχνότητα του 2ου προγράμματος και την εκπομπή Κενά Δαιμόνια του Πανταζή Τσάρα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 22:00 το βράδυ.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο «Τα Πουλιά ανήκουν στον Ουρανό» σε πλήρη εξέλιξη είναι μια Σουίτα για μπαλέτο. Αποτελείται κυρίως από λαϊκότροπες συνθέσεις που βασίζονται σε ελληνικούς χορούς για σοπράνο,φλάουτο, όμποε, ορχήστρα εγχόρδων, μπουζούκι, μαντολίνο, πιάνο, κρουστά & αφηγητή. Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στην ελευθερία της ανθρώπινης ύπαρξης, που εξυψώνει τα ανθρώπινα ιδανικά, υμνεί την δίψα του ανθρώπου για ελευθερία, υμνεί τον έρωτα, τον αέναο αγώνα του για μια καλύτερη ζωή, την ανάγκη του να ενωθεί με το μπλε τ’ ουρανού, να πετάξει, να ενωθεί με το θείο και το φως.

«Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»
Γ. Σεφέρης

 

 

Κατά την διάρκεια του έργου ακούγονται μελοποιημένα τα ποιήματα Λίγο Ακόμα του Γεώργιου Σεφέρη, Η Κιθάρα του FedericoGarciaLorcaσε ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά τηςστιχουργού Λίνας Δημοπούλου,η Πρώιμη Βροχή του EnriqueFalconσε μετάφραση του Κωνσταντίνου Βραχνού καθώς επίσης και το ποίημα DarknessandShadowsτου οικουμενικού Κ.Π.Καβάφη σε απαγγελία του συνθέτη. Ερμηνεύει η διακεκριμένη mezzosopranoτης Λυρικής Σκηνής Ελένη Βουδουράκη.

“Η καταστροφή, η παραίτηση, η επιθυμία να ηττηθείς
για να ξεκουραστείς δεν αξίζει τον κόπο.”
“Η κρύα πλευρά του μαξιλαριού” – Βelen Copengeui

Ο συνθέτης και πιανίστας Ανδρέας Κατερινόπουλος συναντά την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και παρουσιάζει για πρώτη φορά μέσα από το 2ο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Σουίτα για Μπαλέτο “Τα Πουλιά Ανήκουν ΣτονΟυρανό» – Les Oiseaux Appartiennentdansleciel”.Η ηχογράφηση αυτή εντάσσεται στον Κύκλο των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Νέα Ελληνική Δημιουργία.

 

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ανδρέας Κατερινόπουλος είναι ένας συνθέτης, performer και πιανίστας με αξιοσημείωτη πορεία. Oι επιρροές του, από την κλασσική και ρομαντική μουσική σκηνή και το κύμα του μινιμαλισμού έως τη βρετανική εναλλακτική σκηνή, σε συνδυασμό́ με τις σπουδές του στο κλασσικό πιάνο, στην σύνθεση, το τραγούδι και την εμπειρία του στο θέατρο, του δίνουν μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους νέους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς.

Η μουσική του περιγράφεται ως μινιμαλιστική, alt- classical, ambient και σύγχρονη. Σε ένα διευρυμένο πλαίσιο μιας μεταμοντέρνας ηλεκτρονικής επανάστασης και στα όρια της κλασικής μουσικής, συνδέει την μοντέρνα κλασική μινιμαλιστική σύνθεση με post-rock στοιχεία, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό και πλούσιο σε χρώματα αποτέλεσμα. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και για μικρού μήκους ταινίες, ενώ έως σήμερα παρουσίασε δύο ολοκληρωμένα ορχηστρικά έργα. Eπίσης έχει μελοποιήσει ποιήματα των Γ. Σεφέρη, F. G. Lorca, Κ. Π. Καβάφη και Κ

ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΔΟΥΡΑΚΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1999 πήρε δίπλωμα μονωδίας με Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο (τάξη Γιώργου Ζερβάνου) από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας. Από το 2004 είναι μέλος του National Opera Studio της Αγγλίας, στο οποίο, ως υπότροφος των Φίλων του Covent Garden, μελέτησε βασικούς ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου. Υπό τη διεύθυνση του Χέλμουτ Ρίλινγκ τραγούδησε άριες από τη Λειτουργία σε σι ελάσσονα, καντάτες και τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γ.Σ. Μπαχ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια των σεμιναρίων που έγιναν σε συνεργασία με την Internationale Bachakademie Stuttgart, από όπου και απέσπασε δύο φορές υποτροφία.

Ερμήνευσε το ρόλο της Κορνέλια από τον Ιούλιο Καίσαρα (Χαίντελ) στο Workshop του Ρόμπερτ Κάρσον στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Βρετανικό Ινστιτούτο. Εχει συμμετάσχει σε masterclasses της Γκένα Ντιμιτρόβα στην Αθήνα, με τον Ρόμπερτ Λόυντ στο Covent Garden και με την Κίρι τε Κάναουα στην Τοσκάνη ως μέλος της Accademia Georg Solti (με υποτροφία από το Nando Peretti Foundation).

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, τo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (O νάνος, Τσεμλίνσκι, Ντον Κάρλο, Βέρντι, Η γυναίκα χωρίς σκιά, Ρ. Στράους), την Εθνική Λυρική Σκηνή (Νόρμα, Μπελίνι, Η μνηστή του Τσάρου, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Μαραθών-Σαλαμίς, Καρρέρ), την ΚΟΑ (Χαμάθεν, X. Πήττας), στο Λονδίνο (Ρέκβιεμ, Μότσαρτ και Στάμπατ Μάτερ, Περγκολέζι), με το Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου στο έργο του Μοντεβέρντι H επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα, καθώς και σε συναυλίες Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών.

Συμμετείχε στη Μυθωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου ως αντικαταστάτης της Τζέσι Νόρμαν. Από το 1998 συνεργάζεται μόνιμα με τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Νοέμβριο του 2005 έκανε το ντεμπούτο της στη Σταχτοπούτα του Ροσίνι, στον ομώνυμo ρόλο στο Glyndebourne Οpera Tour στο Λονδίνο υπό τη διεύθυνση του Έντουαρντ Γκάρντνερ.

Info:

  • Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
  • Καλλ. Διεύθυνση Τάσος Ροσόπουλος
  • Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ
  • Κύκλος Ελληνική Δημιουργία
  • Μουσική Διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης
  • Σοπράνο: Ελένη Βουδουράκη
  • Σύνθεση – Ενορχήστρωση: AνδρέαςΚατερινόπουλος
  • Ποίηση: Γεώργιος Σεφέρης, F. G. Lorca, Κ. Π. Καβάφης, EnriquezFalcon
  • Στιχουργοί: Λίνα Δημοπούλου, Κώστας Βραχνός
  • Μπουζoύκι – Μαντολίνο:Δημήτρης Κουφογιώργος
  • Kιθάρα: Αντώνης Μυτακίδης
  • Στο πιάνο & στην απαγγελία ο συνθέτης
  • Ηχογράφηση: Kώστας Γιαννακόπουλος
  • TuneMaster: Χριστίνα Σιώρου
  • Παραγωγή: Βασίλης Δραμουντάνης

 


AgrinioStories

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις
που αφορούν τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
κάνοντας clik πάνω στη διαφήμιση που ακολουθεί