6 Απριλίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 6η Απριλίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Ασεξουαλικότητας
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Διεθνής Ημέρα Ασεξουαλικότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασεξουαλικότητας ή Αφυλοφιλίας (International Asexuality Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου με πρωτοβουλία αφυλοφικών κοινοτήτων απ’ όλο τον κόσμο για να κάνει γνωστή την ιδιαιτερότητα των αφυλοφικών ή ασεξουαλικών ατόμων.
Η ασεξουαλικότητα ή αφυλοφιλία είναι έλλειψη ερωτικής έλξης από κάποιο άτομο οποιουδήποτε φύλου, είτε το ανύπαρκτο είτε το χαμηλό ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα και δεν πρέπει να συγχέεται με τη σεξουαλική αποχή.
Η ασεξουαλικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως έλλειψη σεξουαλικού προσανατολισμού ή μία μορφή τέταρτου σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάμεσα στην ετεροφυλοφιλία, την ομοφυλοφιλία και την αμφιφυλοφιλία.
Είναι γενικός όρος, με τον οποίο κατηγοριοποιείται ένα ευρύτερο φάσμα από διάφορες ασεξουαλικές υποταυτότητες. Μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε το 2004, τοποθέτησε την ασεξουαλικότητα στο 1% του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας.
Με την έλευση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, άρχισαν να δημιουργούνται πολλές αφυλοφικές κοινότητες. Η πιο γνωστή και δραστήρια κοινότητα είναι η Asexual Visibility and Education Network (Δίκτυο Ορατότητας και Εκπαίδευσης για την Ασεξουαλικότητα), που ιδρύθηκε το 2001 από τον Ντέιβιντ Τζέι.

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη – αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί – έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).

 

Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είναι μια ετήσια διεθνής γιορτή αφιερωμένη για ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, την επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστό και ως πινγκ πονγκ. Καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε στις 6 Απριλίου, για να συμπίπτει με την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που διοργανώνεται με κοινή πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Το άθλημα προέρχεται από την βικτωριανή Αγγλία και η κοινή ονομασία του «πινγκ πονγκ» (ping pong), με την οποία είναι γνωστό το άθλημα, ήταν κατοχυρωμένη εμπορική επωνυμία της εταιρείας J. Jacques & Son (σήμερα Jacques of London), μιας οικογενειακής επιχείρησης με έδρα το Λονδίνο, που κατασκευάζει αθλητικό εξοπλισμό από το 1795 και είναι η πιο παλιά εταιρεία του χώρου. Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) ιδρύθηκε το 1926 για να επιβλέπει τους κανόνες και τους κανονισμούς του αθλήματος, την τεχνολογική βελτίωση του και την διοργάνωση των διεθνών συναντήσεων.
Σήμερα, το πινγκ πονγκ παίζεται ευρέως σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τόσο ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα πρωτεία στο άθλημα κατέχουν οι χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας. Το πινγκ πονγκ είναι ένα άθλημα για άτομα κάθε ηλικίας, φύλου, δεξιότητας και ικανότητας. Φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους και συμβάλλει έτσι στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ένταξη.

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας (World Day for Physical Activity) καθιερώθηκε το 2002 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
Η ιδέα για την καθιέρωσή της προήλθε από τη Βραζιλία και υποστηρίχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, μέσω του οργανισμού Agita Mundo – World Physical Activity Network, μιας ομάδας κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προωθούν τη διάδοση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής με την άσκηση κάποιας φυσικής δραστηριότητας καθημερινά.
Ο όρος «φυσική δραστηριότητα», δηλαδή η κάθε μορφή κίνησης που παράγεται από τους σκελετικούς μύες σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και απαιτεί κατανάλωση ενέργειας (όπως για παράδειγμα η βάδιση, η ενασχόληση με τον κήπο ή οι οικιακές εργασίες), συχνά συγχέεται με τον όρο «σωματική άσκηση», η οποία αφορά στην προγραμματισμένη, δομημένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης (της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας).
Οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι, ωστόσο αποτελούν (και ιδιαίτερα η σωματική άσκηση) τα μέσα για τη βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ και της ποιότητας ζωής, σε όλο το ηλικιακό φάσμα της ζωής.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες