5 Απριλίου | Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων


...

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων

– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –

| Η 5η Απριλίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Συνείδησης | Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων


| Διεθνής Ημέρα Συνείδησης

Η Διεθνής Ημέρα Συνείδησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Απριλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη το 2019. Σκοπός του εορτασμού είναι να τονίσει τη σημασία της ανεκτικότητας, της κατανόησης, της αλληλεγγύης και της ενότητας για την επίτευξη της ειρήνης και της αρμονίας σε όλο τον κόσμο.

Διακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας Συνείδησης | Προώθηση του πολιτισμού της ειρήνης με αγάπη και συνείδηση

Ένας αιώνα έχει περάσει από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και επτά δεκαετίες από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. η καταστροφή του πολέμου εμβαθύνει τις προσδοκίες των ανθρώπων για ειρήνη. Η επιδίωξη της ειρήνης της ανθρωπότητας δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά ο κόσμος παραμένει ταραχώδης.

Ανεξάρτητα και αλληλοσυνδεόμενα, όλοι οι πολίτες του κόσμου ενθαρρύνονται να αντιμετωπίσουν διεθνείς και εθνικές κρίσεις με συμπόνια, γενναιότητα και αυθεντική σοφία καθώς επιδιώκουν ενεργά την ειρήνη και την αρμονία, καθώς και σχέδια πολλαπλών κερδών για να ωφελήσουν τη Μητέρα Γη και όλους τους ανθρώπους. Η αγάπη και η ειρήνη προάγουν την ευημερία των ανθρώπων του κόσμου και είναι οι πιο σημαντικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της παγκόσμιας βιωσιμότητας. Όλοι οι πολίτες του κόσμου ενθαρρύνονται να καλλιεργήσουν την αγάπη στην καρδιά τους για να επιτύχουν ισορροπία στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, πνευματικής, τεχνολογικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης.

Η συνείδηση είναι η πηγή της αγάπης. Είναι σημαντικό να αφυπνιστεί η συνείδηση των πολιτών του κόσμου για να προωθήσει την αγάπη, την ανεκτικότητα, την αποδοχή και τη φροντίδα μεταξύ των ανθρώπων, ενισχύοντας έτσι τις φιλίες, τους οικογενειακούς δεσμούς και τις διεθνείς σχέσεις, που διευκολύνει έναν ενωμένο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι συνεργάζονται για το κοινό καλό. Μια εξαιρετική κουλτούρα είναι το θεμέλιο μιας ποιοτικής εκπαίδευσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες ενθαρρύνονται να προωθήσουν μια κουλτούρα συνείδησης και να ενσωματώσουν τις καλύτερες πτυχές άλλων πολιτισμών και εκπαιδευτικών συστημάτων για τη βελτίωση των εθνικών οικονομιών.

Όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθεί τη συνείδησή τους και αφιερώνεται στην εξάπλωση της αγάπης, καλλιεργώντας τη συνύπαρξη ανεξάρτητα από τις διαφορές, χρησιμοποιώντας τη σοφία για την επίλυση των συγκρούσεων και εμπνέοντας τους άλλους να ενεργήσουν παρόμοια, ο κόσμος μπορεί να επιτύχει ειρήνη. Τώρα, λοιπόν, η Ομοσπονδία Παγκόσμιας Ειρήνης και Αγάπης ανακηρύσσει την 5η Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα Συνείδησης» για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να ακούσουν τη συνείδησή τους και να τους ενθαρρύνουν να γιορτάσουν την ημέρα αφιερώνοντας χρόνο για αυτοσκέψεις με στόχους επίτευξης εσωτερικής ειρήνης , διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων αγάπης και συνείδησης, και προώθηση παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός για τη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ώστε η συνείδηση όλων να αφυπνιστεί και ο κόσμος να γίνει ειρηνικός.

Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

Η σημερινή επετειακή αλλά και συμβολική μέρα μας παρακινεί να αναδείξουμε την σημασία της ανθρωπιάς απέναντι στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τους τόπους τους λόγω πολέμων και διώξεων. Η 5η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως “Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων” εδώ και τριάντα χρόνια ,από το 1994. Την πρωτοβουλία αυτήν ανέλαβαν οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Διεθνές Οργανισμός Μετανάστευσης και το γραφείο της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Για την Ελλάδα το προσφυγικό θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ξεκινάει από πολύ παλιά και συνεχίζει με τα ποσοστά των προσφύγων στην χώρα μας να είναι μεγάλα εδώ και αρκετά χρόνια. Η προσφυγιά αποτελεί τα θεμέλια για την αναδιαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το 1922 ενάμισι εκατομμύριο εναπομείναντες Έλληνες πρόσφυγες άφησαν πίσω τους τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη και κατευθύνθηκαν προς τον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές εμπειρίες καθώς συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών του 20ου αιώνα με τον αριθμό των προσφύγων στην Ελλάδα τότε να φτάνει τους 8οοο. Ωστόσο το προσφυγικό ζήτημα δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί την χώρα μας μέχρι και σήμερα.

 

————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *