Η 30η Ιουνίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:
Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού
Ημέρα Αστεροειδών
Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας
Ημέρα Αστεροειδών
Τον Δεκέμβριο του 2016 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα A/RES/71/90 , με το οποίο κηρύσσεται η 30η Ιουνίου Διεθνής Ημέρα Αστεροειδών προκειμένου να «τιμάται κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο η επέτειος της πρόσκρουσης Tunguska στη Σιβηρία, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στις 30 Ιουνίου. 1908, και για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο πρόσκρουσης αστεροειδών».
Η Διεθνής Ημέρα Αστεροειδών στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον κίνδυνο πρόσκρουσης αστεροειδών και να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις επικοινωνιακές ενέργειες κρίσης που πρέπει να ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο σε περίπτωση αξιόπιστης απειλής αντικειμένου κοντά στη Γη.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ελήφθη βάσει πρότασης της Ένωσης Εξερευνητών Διαστήματος , η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ειρηνικών Χρήσεων του Εξωτερικού Διαστήματος (COPUOS) .
Ιστορικό
Τα αντικείμενα κοντά στη Γη (NEO) αντιπροσωπεύουν δυνητικά καταστροφικές απειλές για τον πλανήτη μας. Ο NEO είναι ένας αστεροειδής ή κομήτης, που περνά κοντά στην τροχιά της Γης. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών NEO της NASA, έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 16.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη . Το συμβάν του αστεροειδούς Tunguska στη Σιβηρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 30 Ιουνίου 1908, ήταν η μεγαλύτερη πρόσκρουση αστεροειδών της Γης στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, μια μεγάλη βολίδα (τεχνικά ονομάζεται «superbolide»), που ταξίδευε με ταχύτητα 18,6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, εισήλθε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε στον ουρανό πάνω από το Τσελιάμπινσκ. Σύμφωνα με τη NASA, η κατά προσέγγιση ενεργός διάμετρος του αστεροειδούς υπολογίστηκε στα 18 μέτρα και η μάζα του στους 11.000 τόνους. Η κατά προσέγγιση συνολική ενέργεια πρόσκρουσης της πυροβολίδας του Τσελιάμπινσκ, σε κιλοτόνους εκρηκτικών TNT (η ενεργειακή παράμετρος που συνήθως αναφέρεται για μια βολίδα), ήταν 440 κιλοτόνια. Το γεγονός του Τσελιάμπινσκ ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη βολίδα, το πιο ενεργητικό γεγονός πρόσκρουσης που αναγνωρίστηκε από την έκρηξη της Tunguska το 1908 στη ρωσική Σιβηρία.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος (UNOOSA) εργάστηκε για τα NEO για πολλά χρόνια, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης NEO ως παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί διεθνή απάντηση. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού των αντικειμένων που αποτελούν απειλή επιπτώσεων και του σχεδιασμού μιας αντίστοιχης εκστρατείας μετριασμού, απαιτεί συνεργατική δράση προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας από την πλευρά της παγκόσμιας κοινότητας.
Με βάση τις συστάσεις για μια διεθνή απάντηση σε απειλή πρόσκρουσης αντικειμένων κοντά στη Γη, που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Εξωτερικού Διαστήματος (COPUOS) το 2013, το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (IAWN) και τη Συμβουλευτική Ομάδα Σχεδιασμού Διαστημικής Αποστολής (SMPAG ) ιδρύθηκαν το 2014.
Το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (IAWN) χρησιμοποιεί καλά καθορισμένα σχέδια επικοινωνίας και πρωτόκολλα για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην ανάλυση των πιθανών συνεπειών μιας πρόσκρουσης αστεροειδών και να υποστηρίξει τον σχεδιασμό των αντιδράσεων μετριασμού.
Η Συμβουλευτική Ομάδα Σχεδιασμού Διαστημικής Αποστολής (SMPAG) είναι ένα φόρουμ διαστημικής υπηρεσίας που εντοπίζει τεχνολογίες που απαιτούνται για εκτροπή αντικειμένων κοντά στη Γη και στοχεύει στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με συστάσεις για μέτρα πλανητικής άμυνας.
Διεθνής Ημέρα Κοινοβουλευτισμού
Η 30η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη στις 23 Μαΐου 2018, για να τονισθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση εθνικών και διεθνών πολιτικών αποφάσεων και να αναγνωριστεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Η επιλογή της 30ης Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινοβουλευτισμού σχετίζεται με την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στις 30 Ιουνίου 1889, με πρωτοβουλία δύο βουλευτών, του Άγγλου Γουίλιαμ Ράνταλ Κρέμερ και του Γάλλου Φρεντερίκ Πασί.
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter-Parliamentary Union) είναι ένας διεθνής οργανισμός που συντονίζει τις ενέργειες των εθνικών κοινοβουλίων κι έχει ως σκοπό την προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, την υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και την εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών.
Επιπροσθέτως, εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, υποστηρίζει τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, έχοντας στενή συνεργασία με τον Οργανισμό κι έχει συμβάλει στη δημιουργία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Βουλή των Ελλήνων είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες της με πενταμελή διακομματική αντιπροσωπεία.
Το κοινοβούλιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης δημοκρατίας, επειδή εκπροσωπεί τη φωνή του λαού, ψηφίζει νόμους κι ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Επιπλέον, συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για τη σύνδεση εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, διασφαλίζοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες τις οποίες έχουν υπογράψει.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όλα τα κράτη του κόσμου έχουν κάποια μορφή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αν και τα κοινοβούλια στα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα κυριαρχούνται συχνά από ένα πολιτικό κόμμα και δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση. Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα 114 ακολουθούν το «σύστημα της μίας Βουλής» (μονοκαμερισμός) και 79 το «σύστημα των δύο Βουλών» (δικαμερισμός).
Τα παλαιότερα κοινοβούλια στον κόσμο είναι το Althing (το εθνικό κοινοβούλιο της Ισλανδίας) και το Tynwald (το κοινοβούλιο της Νήσου του Μαν). Κάθε ένα από αυτά υποστηρίζει ότι είναι το παλαιότερο συνεχές κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την UNESCO, το πρώτο παράδειγμα σύγχρονου κοινοβουλευτισμού ήταν η Βουλή του Βασιλείου της Λεόν («Cortes de León») που συγκάλεσε ο βασιλιάς Αλφόνσος Θ’ το 1188.
Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας
Η εορτή των Αγίων Πάντων (30 Ιουνίου 2024) έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.
Η θεσμοθέτηση του εορτασμού έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού
www.sansimera.gr/ |