.
| ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΩΝ Ή ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ
ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ |
Η 3η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:
| Δράσης της ΠΣΟ | Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη |
Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), που συσπειρώνει εργατικά συνδικάτα με «ταξικό προσανατολισμό», έχει καθιερώσει από το 2009 και διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου (ημερομηνία της ίδρυσής της το 1945) τη Διεθνή Ημέρα Δράσης (WFTU International Day of Action) για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και «να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες, που αντιμάχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μονοπώλια». Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι «Μάχη κατά της ανεργίας. Μάχη για την αξιοπρεπή εργασία».
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου». Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι ο Κύπριος συνδικαλιστής (ΠΕΟ) και πολιτικός (ΑΚΕΛ) Πάμπης Κυρίτσης. Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. Από Ελλαδικής πλευράς μέλος της ΠΣΟ είναι το ΠΑΜΕ και από Κυπριακής η ΠΕΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ.
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου (3 Οκτωβρίου 2021), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), μιας συμμαχίας που ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει στους κόλπους της οργανώσεις ασθενών, ερευνητών και επαγγελματιών της υγείας από 19 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Η ημέρα έχει ως στόχο να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.
Η κατάθλιψη είναι κατάσταση έντονης θλίψης και μελαγχολίας του ανθρώπου, η οποία συνήθως ακολουθεί ένα δυσάρεστο γι’ αυτόν γεγονός (π.χ. ερωτική απογοήτευση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, απόλυση από εργασία). Στην ψυχιατρική επιστήμη συχνά ταυτίζεται με την Κλινική Κατάθλιψη, ψυχική νόσο με συμπτώματα που κατά κανόνα διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε διαταράσσουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινή του ζωή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το τέταρτο στάδιο του μοντέλου Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.
Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και των διαταραχών στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους όσους έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη.
Πηγή