28 Οκτωβρίου: Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση

Η 28η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου


Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου

Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, για να φέρει στο προσκήνιο το έργο των ανθρώπων της ένατης τέχνης.

Η 28η Οκτωβρίου 1892 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία για το είδος, επειδή στο Παρίσι προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό «Ο φτωχός κλόουν», που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

Η ASIFA δημιούργησε την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων (IAD) το 2002, τιμώντας τη γέννηση του animation, που αναγνωρίστηκε ως η πρώτη δημόσια παράσταση προβαλλόμενων κινούμενων εικόνων: Το Theatre Optique του Emile Reynaud στο Παρίσι, στις 28 Οκτωβρίου 1892.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της σημασίας και της ομορφιάς του animation σε διάφορα μέσα. Εξαπλώνεται σε εμπορικούς κινηματογράφους – με τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια και ειδικά εφέ, στην τηλεόραση, τη δημοσιότητα, τη μουσική βιομηχανία, τα πολυμέσα, το διαδίκτυο, αλλά, και πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσεται και αναπτύσσεται ως μορφή τέχνης, μέσω μικρού μήκους, πολυμέσων και ταινιών μεγάλου μήκους, που δημιουργήθηκε από ανεξάρτητους συγγραφείς, καλλιτέχνες, μαθητές και παιδιά από όλο τον κόσμο.

Το animation περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή γκάμα προσεγγίσεων, τεχνικών και στόχων. Δημιουργήθηκε με σχέδιο, ζωγραφική, ζωγραφική μαριονέτας και αντικειμένων, χρησιμοποιώντας πηλό, άμμο, χαρτί και υπολογιστή, δουλεύοντας με πολλαπλές αφηγήσεις και μη, αντανακλώντας μια ποικιλία θεμάτων και παραστάσεων, που παρουσιάζονται σε διάφορες πλατφόρμες. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι το ANIMATION είναι ένα εξαιρετικό και ισχυρό μέσο τέχνης, πολιτιστικής έκφρασης και επικοινωνίας. Και, ως οπτικό μέσο αφήγησης, το κινούμενο σχέδιο μπορεί να επικοινωνήσει μεταξύ των πολιτισμών χωρίς λεκτική γλώσσα. Είναι πραγματικά ένα μέσο πολιτιστικής σύνδεσης.

Η ASIFA προσπαθεί να υποστηρίξει τις ευκαιρίες για ανταλλαγή και γιορτή που προσφέρει αυτή η εκδήλωση. Τονώνοντας τη δυναμική και τις συνεργασίες μεταξύ κεφαλαίων, ομάδων και πρακτόρων από διαφορετικές χώρες, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στη σύνδεση εμψυχωτών μεταξύ τους, να γιορτάσουμε τη μοναδική μας μορφή τέχνης και να φέρουμε την τέχνη των κινουμένων σχεδίων στο ευρύ κοινό.

————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/ | asifa.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *