Η 24η Απριλίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:
Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής,
Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό
και την Διπλωματία της Ειρήνης,
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών
Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής
Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, με πρωτοβουλία του μη κυβερνητικού οργανισμού «Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής» (International Sculpture Center), που εδρεύει στις ΗΠΑ. Στόχος της είναι να προωθήσει την κατανόηση της γλυπτικής – μία από τις αρχέγονες τέχνες του ανθρώπου – από το ευρύ κοινό και να επισημάνει τη μοναδική και ζωτική συμβολή της στην κοινωνία.
Η γλυπτική είναι η τέχνη της καλλιτεχνικής δημιουργίας – έκφρασης, που εκτελείται μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων μορφών σε οποιοδήποτε μέσο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι διάφορα: σκληρά, όπως η πέτρα, το μάρμαρο, τα μέταλλα ή το ξύλο, ή και πιο μαλακά, όπως ο πηλός ή διάφορα πλαστικά (στη σύγχρονη γλυπτική). Είναι δυνατός ακόμη ο συνδυασμός διαφορετικών υλικών. Το πρώτο στάδιο είναι η εύρεση των αντικειμένων που θα παρουσιαστούν από τους γλύπτες. Έπειτα, τα επιλεγμένα υλικά υφίστανται επεξεργασία με διάφορες τεχνικές, αφαιρετικές όπως το σκάλισμα, ή προσθετικές όπως η συγκόλληση. Υπάρχουν ακόμη τεχνικές που τροποποιούν τη σκληρότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών. Όταν τελειώσει το γλυπτό ή το ανάγλυφο, η επιφάνειά του μπορεί να διακοσμηθεί επιπλέον με χρήση ζωγραφικής. Τέλος, μια συλλογή γλυπτών, τοποθετείται μερικές φορές σε «κήπους γλυπτών».
Η γλυπτική σε πέτρα διατηρείται επί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι τα έργα τέχνης από άλλα υλικά, και συχνά αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των σωζώμενων έργων (πλην των κεραμικών) από αρχαίους πολιτισμούς. Ωστόσο, τα περισσότερα αρχαία γλυπτά ήταν χρωματισμένα με έντονα χρώματα, τα οποία έχουν χαθεί.
Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης
H Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης (International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace) υιοθετήθηκε με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Ο διεθνής οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του να αναδείξουν μέσα από εκδηλώσεις τις αξίες του πολυμερισμού και της διπλωματίας για την ειρήνη με τους οποίους πραγματώνονται οι τρεις βασικοί στόχοι του ΟΗΕ: Ειρήνη και Ασφαλεια, Ανάπτυξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Πολυμερισμός (multilateralism) αποτελεί τη διεθνολογική θεωρία και πράξη που ευνοεί την συλλογική εκτέλεση διεθνών αποφάσεων (συλλογικά ειλημμένων από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ) από ομάδες κυβερνήσεων και κρατών. Αντίθετα ο μονομερισμός (unilateralism) βασίζεται στην αλαζονεία της ισχύος και το δίκαιο του ισχυρού.
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου (24 Απριλίου, το 2024) έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακουστικής, συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας ενημερωτικές δράσεις, με σκοπό την ευρεία και έγκυρη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τα προβλήματα από τη συνεχή έκθεση στους θορύβους και τις βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Θόρυβος είναι ένας ανεπιθύμητος ή δυσάρεστος ήχος που προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικά φαινόμενα. Πολυάριθμες έρευνες της κοινής γνώμης, οι οποίες επαναλαμβάνονται τις τελευταίες δεκαετίας σε αστικές περιοχές αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος (ανεξαρτήτως σύνθεσης και προέλευσης) ιεραρχείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα άνεσης.
Οι θόρυβοι του περιβάλλοντος (από την κυκλοφορία, τη βιομηχανία και γενικά τον μηχανολογικό εξοπλισμό) οι οποίοι οφείλονται σε ποικίλες δραστηριότητες (οικονομικές, οικιακές, αναψυχής) προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις, η έκταση και η βαρύτητα των οποίων ποικίλλουν ανάλογα με την απόσταση της πηγής, τα συχνοτικά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια της όχλησης, καθώς επίσης την τοπογραφία και την πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής.
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week) πραγματοποιείται κάθε χρόνο (24-30 Απριλίου 2022) ,με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειες τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» (Protected Together: #Vaccines work!), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των εμβολίων, ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ως ατομικό δικαίωμα και ευθύνη.
Παράλληλα, όμως, τα κράτη-μέλη τιμούν τους πραγματικούς «Ήρωες των Εμβολίων» (Vaccine Heroes), που συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στην ατομική και συλλογική ανοσία. Οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, οι γονείς που επιλέγουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με τον εμβολιασμό καθώς και όσοι αναζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες τις οποίες διαχέουν στο κοινό, προάγουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον εμβολιασμό ως ασπίδα προστασίας για την υγεία.
Η σημασία των εμβολιασμών σήμερα
Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.
Η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα. Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων, εκ των οποίων πολύ χαμηλό ποσοστό είχε εμβολιαστεί στη χώρα μας, τονίζουν την ευθύνη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, υπαγορεύει την εφαρμογή εντατικών προγραμμάτων εμβολιασμού για 10 νοσήματα προτεραιότητας, σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών με τη συνεργασία μεγάλων οργανισμών αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου κ.α.
Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
H ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες, Της Ημέρας