.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας.
Η 12η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης | Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας
Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης
Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (International Universal Health Coverage Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ (Ψήφισμα 72/138 της γενικής συνέλευσης).
Η Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πρωτίστως των κυβερνήσεων των κρατών – μελών του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας με καθολική υγειονομική κάλυψη για το πληθυσμό. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνθρωπο είναι βασική προτεραιότητα για την διεθνή ανάπτυξη.
Για το 2021 και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, o ΟΗΕ προτρέπει τα κράτη-μέλη του να επενδύσουν σε συστήματα υγείας για όλους.
Για τη διεθνή ημέρα καθολικής υγειονομικής κάλυψης ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας με καθολική υγειονομική κάλυψη για τον πληθυσμό.
Οι ποιοτικές υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, παντού.
Η επένδυση στην καθολική κάλυψη υγείας ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική συνοχή, ενώ ωφελεί την εθνική οικονομία βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία, αυξάνοντας τη συμμετοχή και την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και χτίζοντας την ανθεκτικότητα σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες. Όταν οι πληθυσμοί είναι υγιείς, οι οικονομίες ευδοκιμούν!
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι είναι δυνατή η παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης. Έχουν επίσης αποδείξει ότι η βελτίωση της υγείας είναι μια έξυπνη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που συμβάλλει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στη μείωση της φτώχειας.
Η υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει ποτέ να σπρώχνει τους ανθρώπους στη φτώχεια!
Σήμερα 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ενώ τα τελευταία 20 χρόνια 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται στη φτώχεια λόγω δαπανών υγείας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτή την Ημέρα καλούμε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην υγεία για όλους και να προστατεύσουν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας.
Καθολική κάλυψη υγείας: είναι καλό για τους ανθρώπους ΚΑΙ την οικονομία!
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι καθυστερούν ή χάνουν την ιατρική περίθαλψη λόγω υψηλού κόστους υγείας, με αποτέλεσμα μακροχρόνιες ασθένειες στους πληθυσμούς. Αυτό μειώνει τη συμμετοχή και την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, οδηγώντας τελικά σε αυξημένη ζήτηση για μακροχρόνια φροντίδα ή υποστήριξη πρόνοιας.
Health: It’s on the house government!
Είναι το σλόγκαν για το 2024, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην υγεία δεν πρέπει να εξαρτώνται από το ποιο πολιτικό κόμμα είναι στην εξουσία, διότι η υγεία μας αφορά όλους.
Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας
Η Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας (International Day of Neutrality) είναι μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού τον Φεβρουάριο του 2017 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου.
Στο διεθνές δίκαιο, μια ουδέτερη χώρα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που απέχει από κάθε συμμετοχή σε πόλεμο και διατηρεί μια στάση αμεροληψίας απέναντι στους εμπολέμους. Οι εμπόλεμοι, με τη σειρά τους, αναγνωρίζουν την αποχή και την αμεροληψία του ουδέτερου κράτους. Ένα κράτος που κηρύσσει μόνιμη ουδετερότητα δεσμεύεται να παραμένει ουδέτερο σε όλους τους μελλοντικούς πολέμους. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μιας ουδέτερης χώρας ορίζονται από την Σύμβαση της Χάγης του 1907.
Αν και η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε μόνιμη ουδετερότητα το 1815, το Τουρκμενιστάν ήταν το πρώτο κράτος, του οποίου η ουδετερότητα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΟΗΕ. Στις 12 Δεκεμβρίου 1995, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 50/80, που αναγνώριζε και υποστήριζε το καθεστώς μόνιμης ουδετερότητας που δήλωσε το Τουρκμενιστάν. Η επέτειος αυτού του γεγονότος γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Ουδετερότητας από το 2017.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πολιτική της ουδετερότητας που υιοθετούν ορισμένα κράτη αποτελεί ζωτική συμβολή στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και στην ανάπτυξη φιλικών, ειρηνικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των κρατών του κόσμου.
Εξ αυτού του λόγου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη – μέλη, τις διεθνείς οργανώσεις και τα ενδιαφερόμενα άτομα να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία της ουδετερότητας στις διεθνείς σχέσεις.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/