.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –
Η 22η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως:
Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων
Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αστυνομικών
Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών
Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης
| Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων
Η 22α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διοργανώνει σειρά δράσεων ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το σοβαρό αυτό έγκλημα που συντελείται κατά της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας.
Στη χώρα μας, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη από το 1993. Παρόλα αυτά, είναι μια πρακτική που παραμένει ευρέως διαδεδομένη και επιζήμια για την ελληνική ύπαιθρο με επιπτώσεις τόσο στην άγρια ζωή όσο και στα οικόσιτα ζώα, όπως οι σκύλοι εργασίας (κυνηγόσκυλα, ποιμενικοί σκύλοι και τρουφόσκυλα). Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι επιζήμια μόνο για όσα είδη καταναλώσουν το δηλητηριασμένο δόλωμα, αλλά και για όσα είδη καταναλώσουν ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα θανάτου.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα δηλητηριασμένα δολώματα έχουν οδηγήσει είδη στο χείλος της εξαφάνισης, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα πτωματοφάγα αρπακτικά της χώρας, όπως ο Γυπαετός, που πλέον απαντά μόνο στην Κρήτη, ο Μαυρόγυπας, που πλέον βρίσκεται μόνο στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ο Ασπροπάρης, που είναι το πλέον απειλούμενο είδος πτηνού στη χώρα, καθώς έχουν απομείνει μόνο τέσσερα ζευγάρια, καθώς και το Όρνιο, ο ηπειρωτικός πληθυσμός του οποίου έχει καταρρεύσει.
Δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της βιοποικιλότητας, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων η πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η δημιουργία επτά Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ).
Οι ΕΜΑΔΔ αποτελούνται από ειδικά εκπαιδευμένους για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων σκύλους εργασίας και τους ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές τους. Δραστηριοποιούνται κυρίως στις περιοχές ευθύνης των Μονάδων Διαχείρισης Νότιας Πελοποννήσου, Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης.
Εκτός από τις ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ, στην επικράτεια δραστηριοποιούνται και οι ΕΜΑΔΔ άλλων φορέων και συγκεκριμένα, μία στην περιοχή των Πρεσπών για λογαριασμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, μία στη περιοχή της Θράκης για λογαριασμό της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και τρεις στην περιοχή της Κρήτης και της Ρόδου για λογαριασμό της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης-Δωδεκανήσου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, πραγματοποιούνται ενημερωτικές ημερίδες για την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισης του εγκλήματος αυτού στον Αλμυρό Βόλου και το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Καλλιστώ και του έργου LIFE ARCPROM. Ακόμα, προγραμματίζονται πέντε ακόμη ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, στις περιοχές ευθύνης των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας-Ροδόπης και Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.
Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες
Για οποιοδήποτε περιστατικό με δηλητηριασμένο δόλωμα πέσει στην αντίληψή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αστυνομία, ή στην τοπική Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ. Περισσότερες πληροφορίες για το έγκλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και τις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ μπορείτε να δείτε στο: https://antipoison.necca.gov.gr
| Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων (European Day for Victims of Crime) τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε το 1990 από τη «Victim Support Europe» (Υποστήριξη των θυμάτων στην Ευρώπη), την κορυφαία ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα που υπερασπίζεται τα θύματα των εγκλημάτων. Σκοπός της είναι η ενδυνάμωση των θυμάτων, την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους και την ενθάρρυνσή τους να καταγγέλλουν τα εγκλήματα στις αρχές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πιο ευάλωτες ομάδες θυμάτων, όπως τα θύματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκλημάτων μίσους, βίας με βάση το φύλο ή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Το να είναι θύμα εγκλήματος είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι το 15% των Ευρωπαίων (75 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή 120 εκατομμύρια άνθρωποι στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης) πέφτουν θύματα σοβαρού εγκλήματος κάθε χρόνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα θύματα εγκλημάτων έχουν μία σειρά από δικαιώματα που προστατεύονται από το νόμο. Οι ανάγκες των θυμάτων του εγκλήματος ποικίλλουν κατά περίπτωση, αλλά γενικά ομαδοποιούνται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:
Τα θύματα εγκλημάτων έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως τέτοια και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
Τα θύματα εγκλημάτων έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από περαιτέρω βλάβη, εκφοβισμό ή αντίποινα από τον ύποπτο ή τον κατηγορούμενο, καθώς και από βλάβη κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών και των δικαστικών διαδικασιών.
Τα θύματα εγκλημάτων έχουν δικαίωμα σε διάφορα είδη βοήθειας και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης βοήθειας, της πρακτικής βοήθειας και της μακροπρόθεσμης βοήθειας (σωματικής και ψυχολογικής).
Τα θύματα εγκλημάτων έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να συμμετέχουν στις δικαστικές διαδικασίες.
Τα θύματα εγκλημάτων έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποζημίωση μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης οδού και διαδικασίας.
Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αστυνομικών
Κάθε χρόνο, το πρώτο Ψυχοσάββατο του έτους (22 Φεβρουαρίου 2025), οι Έλληνες αστυνομικοί τιμούν τη μνήμη των συναδέλφων τους, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών
Το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου, είναι αφιερωμένο ,όσο ανατριαχιαστικό κι αν διαβάζεται στην Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών και στα Αγγλικά Η κατάποση σπαθιών είναι μια αρχαία δεξιοτεχνία , που ο καλλιτέχνης περνάει το σπαθί από το στόμα του και περνώντας το από τον οισοφάγο του φτάνει ως το στομάχι του.
Ο καλλιτέχνης, πρέπει πρώτα να γείρει πίσω το κεφάλι του για να ανοίξει ο λαιμός όσο περισσότερο γίνεται, και για να χαλαρώσει το άνω οισοφαγικό σφιγκτήρα (γενικά ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που συστέλλει την κορυφή του οισοφάγου).
Η τάση για εμετό πρέπει να ελέγχεται, ενώ το σπαθί, λιπαίνεται από το σάλιο, εισάγεται μέσω του στόματος και περνάει στον φάρυγγα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Κατάποσης Σπαθιών (SSAI), η οποία με την πρωτοβουλία της αυτή θέλει να αναδείξει την πανάρχαιη τέχνη της κατάποσης σπαθιών, που εμφανίστηκε στη νότια Ινδία πριν από το 2000 π.Χ. και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Κίνα, Ιαπωνία, Ελλάδα και Ρώμη. Στη σύγχρονη εποχή έγινε γνωστή μέσα από το τσίρκο και τους ζογκλέρ, που έδιναν παραστάσεις στους δρόμους.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω ,ξεκίνησε στην Ινδία περίπου το 2000 π.Χ και το ‘καναν για να επιδείξουν θεϊκή ένωση και δύναμη.
Οι βιρτουόζοι της κατάποσης σπαθιών, εκτός από το να εξασκούνται στο παράξενο και επικίνδυνο χόμπι τους, έχουν συνεισφέρει στην πρόοδο της ιατρικής. Για παράδειγμα, το 1868 ένας από αυτούς βοήθησε τον Δρα Άντολφ Κούσμαουλ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας να αναπτύξει την πρώτη μέθοδο ενδοσκόπησης κι ένας συνάδελφός του το 1906 υποβλήθηκε στο πρώτο οισοφαγικό καρδιογράφημα από τον Δρα Κρέμερ στην Ουαλία.
Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης
Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ (Robert Baden-Powell), ιδρυτή του Προσκοπισμού και της γυναίκας του, Ολάβε (Olave), που υπήρξε η Παγκόσμια Αρχιοδηγός.
Ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, στρατηγός Μπέιντεν Πάουελ, είχε συλλάβει την ιδέα του Προσκοπισμού κατά τον Αγγλομποερικό πόλεμο της Νότιας Αφρικής (1899-1901). Λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αντρών για την άμυνα της πόλης Mafeking, οργάνωσε σώμα από χίλια περίπου παιδιά, στα οποία ανέθεσε τις βοηθητικές υπηρεσίες των μαχόμενων. Από το πείραμα εκείνο, ξεκίνησε η ιδέα της οργάνωσης των παιδιών και εφήβων κατά ένα παιδαγωγικό σύστημα τελείως διαφορετικό και ανεξάρτητο από την στρατιωτική εκπαίδευση του πολίτη και με στόχο την συμπλήρωση της σωματικής και ηθικής αγωγής την οποία παρείχε, ανεπαρκώς συνολικά, το σχολείο.
Την ημέρα αυτή, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσους ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν δράσεις που θυμίζουν το σημείο εκείνο του σκοπού της Προσκοπικής Κίνησης που έχει να κάνει με την Παγκόσμια Συναδέλφωση και την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.
Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε τον Προσκοπισμό και αναγνωρίστηκε από το Κράτος. Το 1910, ο Αθανάσιος Λευκαδίτης ιδρύει την πρώτη ομάδα Προσκόπων με μαθητές του Λυκείου Μακρή, στο οποίο ήταν καθηγητής της γυμναστικής. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της πρώτης ομάδας Προσκόπων, μαζί με τον Αθανάσιο Λευκαδίτη ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης του ελληνικού Προσκοπισμού οι Κωνσταντίνος Μελάς, Νικόλαος Πασπάτης, Φίλιππος Χρυσοβελόνης και Γεώργιος Πανάς. Αυτοί οι πέντε θεωρούνται ιδρυτές της Κίνησης του Προσκοπισμού στην Ελλάδα. Από το 1910 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα έγιναν Πρόσκοποι και μεγαλώνοντας διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής της ελληνικής κοινωνίας.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/
