...
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας –
| Η 12η Απριλίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου
. Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα
Η Γενική Συνέλευση, με το ψήφισμα A/RES/65/271 της 7ης Απριλίου 2011, ανακήρυξε την 12η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, «για να τιμάται κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο η απαρχή της διαστημικής εποχής για την ανθρωπότητα, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική συμβολή της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, τη βελτίωση της ευημερίας των κρατών και των λαών, καθώς και τη διατήρηση του διαστήματος ως χώρου ειρήνης».
Στις 12 Απριλίου 1961, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα από τον Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικό πολίτη. Το ιστορικό αυτό γεγονός άνοιξε το δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε τη βαθιά πεποίθησή της για το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας στην προώθηση και διεύρυνση της εξερεύνησης και χρήσης του διαστήματος, ως κτήματος όλης της ανθρωπότητας, για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς και την αδιάκοπη προσπάθεια να επεκταθούν τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν σε όλα τα κράτη.
Ιστορικό Πλαίσιο
Στις 4 Οκτωβρίου 1957, εκτοξεύθηκε στο διάστημα ο Sputnik I, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαστημική εξερεύνηση. Στις 12 Απριλίου 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής ανθρώπινων επιτευγμάτων στο διάστημα.
Η Διακήρυξη υπενθυμίζει, επίσης, το εντυπωσιακό ταξίδι της ανθρωπότητας στο διάστημα και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα που ακολούθησαν την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση. Μεταξύ αυτών, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, στις 16 Ιουνίου 1963, ενώ ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969. Στις 17 Ιουλίου 1975, η σύζευξη των διαστημικών σκαφών Apollo και Soyuz αποτέλεσε την πρώτη διεθνή επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα. Παράλληλα, η Διακήρυξη υπενθυμίζει ότι την τελευταία δεκαετία η ανθρωπότητα διατηρεί μια πολυεθνική, μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Ο ΟΗΕ και το Διάστημα
Από την αυγή της Διαστημικής Εποχής, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι το διάστημα προσέθεσε μια νέα διάσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση του κόσμου μας. Ο ΟΗΕ και οι εξειδικευμένοι οργανισμοί του εργάζονται αδιάλειπτα για να αξιοποιήσουν τα μοναδικά οφέλη του διαστήματος προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αναγνωρίζοντας το κοινό ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για το διάστημα και επιδιώκοντας να απαντήσει στο ερώτημα του πώς η διαστημική τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στη Γη, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε το πρώτο της ψήφισμα για το διάστημα, το 1348 (XIII), με τίτλο «Ζήτημα της Ειρηνικής Χρήσης του Διαστήματος».
Στις 10 Οκτωβρίου 1967, τέθηκε σε ισχύ η «Μάγκνα Κάρτα του Διαστήματος», γνωστή ως Συνθήκη για το Εξωτερικό Διάστημα ή επισήμως Συνθήκη για τις Αρχές που Διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και Χρήση του Εξωτερικού Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων Ουράνιων Σωμάτων.
Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Διαστήματος (UNOOSA) είναι υπεύθυνο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στην ειρηνική χρήση και εξερεύνηση του διαστήματος. Το Γραφείο λειτουργεί ως γραμματεία της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος (COPUOS), της μοναδικής επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης που ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα. Επιπλέον, το UNOOSA είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα στο πλαίσιο του διεθνούς διαστημικού δικαίου, καθώς και για τη διατήρηση του Μητρώου των Αντικειμένων που Εκτοξεύθηκαν στο Διάστημα, το οποίο τηρεί ο ΟΗΕ.
Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου
Η 12η Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου: μια ιδιαίτερη μέρα που αναγνωρίζει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα εκατομμυρίων παιδιών του δρόμου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εορτάζεται παγκοσμίως από το 2012, και είναι η ευκαιρία όλων να αναγνωρίσουν την ανθρωπιά τους και την αξιοπρέπεια τους, καθώς αψηφούν καθημερινά αδιανόητες δυσκολίες. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, το παρακάτω animation δείχνει την πραγματικότητα της ζωής στον δρόμο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά κάθε μέρα.
Γιατί ονομάζονται παιδιά του δρόμου;
Υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο των οποίων η ζωή συνδέεται άρρηκτα με δημόσιους χώρους: δρόμους, κτίρια και εμπορικά κέντρα κλπ. Μερικά από αυτά τα παιδιά ζουν στους δρόμους, κοιμούνται σε πάρκα, εισόδους σπιτιών ή υπόστεγα σε στάσεις λεωφορείων. Άλλα μπορεί να έχουν σπίτια για να επιστρέψουν, όμως βασίζονται στους δρόμους για επιβίωση και διατροφή. Μπορεί να αναφέρονται ως «παιδιά του δρόμου», «άστεγα παιδιά» ή «άστεγη νεολαία». Επίσης – μερικές φορές – μπορούν να περιγραφούν με πιο αρνητικούς όρους, όπως «ζητιάνοι», «νεαροί παραβάτες» και «κλέφτες». Οι ταμπέλες που κρίνουν ένα παιδί κατά αυτόν τον τρόπο συγκαλύπτουν το γεγονός ότι σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά οφείλουμε φροντίδα, προστασία και, πάνω απ ‘όλα, τον σεβασμό που οφείλουμε σε όλα τα παιδιά.
Τα παιδιά του δρόμου έχουν δικαιώματα
Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά του δρόμου έχουν δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει σχεδόν καθολική επικύρωση και υποστήριξη. Το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν συγκεκριμένα τα δικαιώματα αυτών των παιδιών σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Γενική Παρατήρηση (αριθ. 21) για τα παιδιά του δρόμου. Η Γενική Παρατήρηση αναφέρει στις κυβερνήσεις πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου στις χώρες τους καθώς και πώς μπορούν να βελτιώσουν τις τρέχουσες πρακτικές.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/
