Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ | 16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία


.

Οικονομία | Κοινωνία | Πολιτική

 


«οι γυναίκες που διαφεύγουν από συγκρούσεις, πολέμους, διωγμούς
ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ακόμη πιο ευάλωτες στην έμφυλη βία»

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία

«ΜΑΖΙ ενάντια στη βία κατά των γυναικών»

Στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώνει τις δυνάμεις της με τις όλους εθνικούς και τοπικούς φορείς για αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Στη διεθνή εκστρατεία για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία συμμετέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και με το σύνθημα #NoExcuse καλεί όλους να παλέψουμε «ΜΑΖΙ ενάντια στη βία κατά των γυναικών».

Η φετινή εκστρατεία «16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία», ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εκστρατεία κάνει έκκληση για επείγουσα δράση, τέλος στην ατιμωρησία και εξασφάλιση χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της βίας και να υποστηριχθούν τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συντονίζουν οι ίδιες οι αναγκαστικά εκτοπισμένες γυναίκες.

Στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώνει τις δυνάμεις της με τις εθνικές αρχές, τους δήμους, την κοινωνία των πολιτών, τους εταίρους, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, με σκοπό την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την υποστήριξη δράσεων και λύσεων και την ευαισθητοποίηση μέσω εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει κάθε 10 λεπτά, μία γυναίκα δολοφονείται από σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς της. «Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, πλήττοντας σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες. Η πιο ακραία εκδήλωση αυτής της βίας – η γυναικοκτονία – στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51.100 γυναίκες το 2023. Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν την αποτυχία των συστημάτων και των δομών που προορίζονται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Όπως τονίζει «οι γυναίκες που διαφεύγουν από συγκρούσεις, πολέμους, διωγμούς ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ακόμη πιο ευάλωτες στην έμφυλη βία» ενώ υπογραμμίζει πως «σήμερα, περισσότερες από 60 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένες και ανιθαγενείς γυναίκες και κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να υποστούν έμφυλη βία κατά τη διάρκεια του εκτοπισμού τους.

»Αντιμετωπίζουν 20% υψηλότερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, ενώ εκτιμάται ότι η σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων αυξήθηκε κατά 50% μόνο το 2023. Ο εκτοπισμός μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις εντάσεις μέσα στις οικογένειες, να πολλαπλασιάσει τις αφορμές για κακοποίηση και να περιορίσει τις γυναίκες και τα κορίτσια μέσα σε δομές μαζί με τους κακοποιητές τους».

Τονίζεται πως το πορτοκαλί παραμένει το χαρακτηριστικό χρώμα της εκστρατείας για τον ΟΗΕ καθώς συμβολίζει τις συντονισμένες παγκόσμιες δράσεις και εστιάζει την προσοχή στα μηνύματά της. Απεικονίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα δημοσίων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Αθήνα: 24 Νοεμβρίου – Αναλόγιο βιβλίου και συζήτηση μαζί με προσφυγικές κοινότητες στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Orange Week Athens” που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων.
  • Έβρος: 19 & 20 Νοεμβρίου: Επιμορφωτικό σεμινάριο για την έμφυλη βία με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρχών, φορέων παροχής υπηρεσιών και της κοινωνίας των πολιτών από την Ύπατη Αρμοστεία και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τη στήριξη του Δήμου Ορεστιάδας.
  • Θεσσαλονίκη: 28 Νοεμβρίου – Συνεδρία πρόληψης και ενδυνάμωσης με προσφύγισσες σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα.
  • Κως: 5 Δεκεμβρίου – Προβολή της ταινίας «Κάποια μίλησε» (“She said”) της Maria Schrader.
  • Λέσβος: 27 Νοεμβρίου – Θεατρικά και μουσικά δρώμενα και ομιλίες που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη «ΘΕΣΙΣ: Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων» και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης | 29 Νοεμβρίου – Προβολή της ταινίας «Υπάρχει Πάντα το Αύριο» της Paola Cortelessi σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης.
  • Σάμος: 1 Δεκεμβρίου – Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το όνομά μου είναι» από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων «Όμικρον» με συμμετοχή μελών τou εργαστηρίου και προσφύγων. Προβολή της ταινίας «Υπάρχει Πάντα το Αύριο» της Paola Cortelessi.
  • Χίος: 24 Νοεμβρίου – Συμβολικός μη ανταγωνιστικός αγώνας δρόμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αθλητών Υγείας Χίου “Chios Running” | 29 Νοεμβρίου: Προβολή της ταινίας «Υπάρχει Πάντα το Αύριο» της Paola Cortelessi σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις, η Ύπατη Αρμοστεία, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, εταίρους και οργανώσεις που συντονίζουν προσφύγισσες και πρόσφυγες, θα πραγματοποιήσει σε όλη τη χώρα μια σειρά από συμμετοχικές δράσεις ευαισθητοποίησης, προβολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια και ομαδικές συζητήσεις εστίασης μαζί με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε κέντρα υποδοχής και αστικές περιοχές σε όλη τη χώρα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

 

——————————————————————————
https://www.dnews.gr/