Βασικό Εισόδημα και τοπική αυτοδιοίκηση

Βασικό Εισόδημα και Δήμοι
Παρουσίαση έρευνας με σκοπό την αποτίμηση
της γνώσης και της στάσης των Δημάρχων

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, η συνεργατική ομάδα contentativa και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μας καλούν σε μια εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που έγινε στην Ελλάδα και αφορά την πολιτική του βασικού εισοδήματος. Ως γνωστόν το βασικό εισόδημα είναι ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, το οποίο καταβάλλεται άνευ όρων, σε ατομική βάση και σε τακτικά χρονικά διαστήματα (πχ κάθε μήνα). Πρόσφατα μάλιστα μεταφράστηκε στα ελληνικά το βιβλίο του οικονομολόγου Γκάι Στάντινγκ, “Βασικό Εισόδημα Πώς θα το επιτύχουμε” – εκδόσεις Παπασωτηρίου, το οποίο απαντά αναλυτικά σε όλες τις βασικές ερωτήσεις που αφορούν το μέτρο του βασικού εισοδήματος.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έγινε τους καλοκαιρινούς μήνες και είχε σκοπό να αποτιμήσει τις γνώσεις και τις στάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα των Δημάρχων μας, γύρω από το θέμα του βασικού εισοδήματος.

 

 

Η συγκεκριμένη έρευνα επιδιώκει να φέρει σε επαφή σε ευρεία κλίμακα την πολιτική του βασικού εισοδήματος με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πρώτες επαφές με δημάρχους έγιναν τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο του τριημέρου με τίτλο Ακαδημία για το βασικό εισόδημα, που διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διοργανώθηκε από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Unconditional Basic Income Europe (UBIE) – σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτο Freiburg για Μελέτες για το Βασικό Εισόδημα (FRIBIS). Στο πάνελ με θέμα “Δημοτικές κοινωνικές πολιτικές και βασικό εισόδημα” ήταν καλεσμένος ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρουσίασε τις κοινωνικές πολιτικές που πραγματοποιούν οι δήμοι στην Ελλάδα και τα προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Ο κος Δανιηλίδης είχε υποστηρίξει ότι ένα μέτρο σαν το Βασικό Εισόδημα θα πρέπει να το υλοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, είχε παραθέσει ταυτόχρονα και τους προβληματισμούς του, υπογραμμίζοντας στο τέλος ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και μελέτη για τις επιδράσεις που θα έχει το Βασικό Εισόδημα στους παραλήπτες και τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί.

 

 

Η ερευνητική πρωτοβουλία της συνεργατικής ομάδας contentativa μαζί με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου έρχεται να συνεχίσει τις δράσεις και τις συζητήσεις από εκείνο το σημείο. Καλεσμένος τους είναι ο Σέρζι Ραβεντός, Διευθυντής του γραφείου πιλοτικών εφαρμογών του βασικού εισοδήματος της Καταλονίας, ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία του. Θυμίζουμε ότι η Καταλονία έχει ήδη εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια 5 διαφορετικά ήδη βασικού εισοδήματος, έχει αποτιμήσει τα οφέλη και με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ξεκινά εκ νέου πιλοτική εφαρμογή το 2023.

Η εκδήλωση θα γίνει στα ελληνικά με δυνατότητα διερμηνείας για όσους/ες τη χρειάζονται. Φιλοξενείται στο Impact Hub, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, με ώρα προσέλευσης 18:30. Τόσο η έρευνα όσο και η εκδήλωση πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Böll.

 

 

Πηγή

AgrinioStories