Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Τρίτη 1/2
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE 1. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σχετική φθορά (δύο μονάδες) που υπέστη από την κακή διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας. Φθορά μιας μονάδας υφίσταται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , προφανώς λόγω της κακής αντιπολιτευτικής του απόδοσης, ενώ το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα του ηγεσία κερδίζει 5 μονάδες, απέχει ωστόσο από τα απειλεί άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο υπολείπεται σήμερα 8 μονάδες.
***
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE 2. Αυτή την εικόνα εμφανίζει η νέα δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτουν και τα εξής:
- Το κυβερνών κόμμα έχει συντριπτική υπεροχή στην παράσταση νίκης (56% ένατι 21% του ΣΥΡΙΖΑ).
- Στην ερώτηση “ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο” πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δεύτερο τον «Κανένα», τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τέταρτο τον Αλέξη Τσίπρα.
- Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%.
- Εάν διατηρηθούν τα ποσοστά αυτά στις επαναληπτικές εκλογές (μετά από αυτές που θα γίνουν με απλή αναλογική) η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, αλλά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να την κατακτήσει, βελτιώνοντας κατά 1,5%-2,5 % τα ποσοστά της (αναλόγως του αριθμού των κομμάτων που θα μπούν στη Βουλή). Ωστόσο έως τότε υπάρχει μακρύς πολιτικός χρόνος και όλα μπορούν να συμβούν.
- Κατά της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία τάσσεται το 62% των πολιτών.
***
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE 3. Αναλυτικότερα: Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι και όσοι απάντησαν «άλλο» με ποοστό 6,5%.
***
ΕΛΛΑΔΑ – ΔΝΤ. Μεγαλύτερο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και πλήρη, ταχύτερη εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στο άμεσο μέλλον.
Σε κείμενο εργασίας που υπογράφουν ερευνητές του Ταμείου εξετάζεται η δημιουργία του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας που έφτασε το 10% του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης, με αποκορύφωμα το 2019 όταν το ποσοστό επενδύσεων υποχώρησε στο 6% του ΑΕΠ που ήταν από τα χαμηλότερα του κόσμου.
Ως αιτία της πολύ χαμηλής ροής ιδιωτικών επενδύσεων την περίοδο 2012-2019, η έκθεση επισημάνει τα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τη μειωμένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, τους φραγμούς στη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων (ειδικά μετά την επιβολή των capital controls το 2015) και το υψηλό ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων.
***
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφεται στη νέα έκθεση στρατηγικής της Axia Research για το 2022, αν και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι, όπως η εξέλιξη της πανδημίας, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η άνοδος του πληθωρισμού – μεταξύ άλλων, είναι υπαρκτοί.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Axia Research, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και των οικονομολόγων είναι ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σωρευτικά κατά τουλάχιστον 13% το 2021 και το 2022, ξεπερνώντας εύκολα την προκαλούμενη από την πανδημία μείωση 9% του ΑΕΠ του 2020.
Είναι σημαντικό, κατά την άποψη της Axia, το ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας αναμένεται να συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο ανάπτυξης της ΕΕ.
***
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2. Την ίδια ώρα, ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει στο 9 – 9,5% για το 2021 και στο 4,5% – 5% το 2022 προβλέπει το ΙΟΒΕ, εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό για τη διατήρηση των υψηλών ελλειμμάτων αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου/
Στην έκθεσή του για το 4ο τρίμηνο του 2021, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η οικονομία θα καλύψει την ύφεση του 9% που είχε το 2020 λόγω της πανδημίας το 2021, με ανάπτυξη που τον περασμένο χρόνο μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και στο 9,5% και θα συνεχίσει την δυναμική ανάπτυξη και το έτος 2022 για το οποίο το Ινστιτούτο προβλέπει ανάπτυξη από 4,5% έως 5% με βασικό οδηγό και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της έκθεσης τόνισε ότι σημεία ανησυχίας αποτελούν το γεγονός ότι και το δημοσιονομικό αλλά και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν πάρα πολύ υψηλά και το 2020 αλλά και το 2021.
Πάντως βοηθούσης και της υψηλότερης ανάπτυξης το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο από 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός και θα κυμανθεί ανάμεσα στο 6% και το 7% του ΑΕΠ.
***
ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ. Με πακέτο πέντε μέτρων η κυβέρνηση προχωρά σε νέες παρεμβάσεις για διευκόλυνση και στήριξη των πολιτών.Τα πέντε νέα μέτρα:
- Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021», δίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντας νέα παράταση κατά 15 ημέρες στη διαδικασία υποβολής σχετικών αιτήσεων. Ετσι, η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρεται για τις 15 Φεβρουαρίου.
- Όσοι έχουν κάνει δηλώσεις μεταβίβασης και γονικής παροχής μπορούν να συντάξουν τα έγγραφα έως τις 31 Μαρτίου με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.
- Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2022 η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ για ρύθμιση χρεών έως και 72 δόσεις τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.
- Παράταση έως τις 31 Μαρτίου στη δυνατότητα ολοκλήρωσης μεταβίβασης ακινήτου μέσω μηχανικού χωρίς ταυτότητα κτιρίου.
- Παράταση έως τις 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.
***
ΕΝΦΙΑ. Αλλαγές στους συντελεστές και στα κλιμάκια του νέου ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς δηλαδή να «πειραχτούν» οι συντελεστές, ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν αυξημένος έως και 60%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ( ΣΚΑΪ ), ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος σε 15 ημέρες επισημαίνοντας ότι «η άσκηση είναι πολυπαραγοντική, έχουμε πειράξει επί τα βελτίω τους συντελεστές ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις».
***
INTERNET. Μέτριες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας, όσον αφορά στις ταχύτητες internet -σταθερού και mobile- που προσφέρει στους καταναλωτές, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Ookla, η οποία και παρέχει εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, την 31η θέση ανάμεσα σε 138 χώρες ανά τον κόσμο καταλαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις ταχύτητες του mobile internet. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης (download) μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα ήταν τα 51,42 Mbps τον Δεκέμβριο του 2021. Σημειώνεται, δε, η κατάταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, όσον αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υποχώρησε κατά 6 θέσεις τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Στη δε σταθερή τηλεφωνία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 178 χώρες με μέση ταχύτητα τα 33,03 Mbps.
***
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΕΤΜΑΤΟΣ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης, θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.
Σχετικά με την επιδότηση για το Φεβρουάριο, όπως είπε ο υπουργός, αυτή θα συνεχιστεί περίπου ως έχει. Δηλαδή θα επιδοτείται η ηλεκτρική ενέργεια με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο.
***
ΘΕΡΑΠΕΙΑ COVID -19. Την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.
Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για Covid-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας μιας σειράς επιβαρυντικών υποκείμενων νοσημάτων.
***
ΕΛΛΑΔΑ – ΣΚΟΠΙΑ. Μήνυμα προς τον νέο Βορειομακεδόνα ομόλογό του,Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Κοβατσέφσκι για την ανάληψη των καθηκόντων του και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Η στήριξη αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.
***
MEΤΡΟ. Κατά πλειοψηφία ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.” και την “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε” για την κατασκευή της “Γραμμής 4”. Το Μνημόνιο καθορίζει επακριβώς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κάθε πλευρά κυρίως για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση των εργασιών στην καθημερινή λειτουργία της πόλης αλλά και τις αποκαταστάσεις των δημόσιων χώρων, του πρασίνου κ.α. με την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
***
ΤΟΥΡΚΙΑ – ISIS. Για άλλη μια φορά η Τουρκία εμφανίζεται να εμπλέκεται σε υπόθεση σχετιζόμενη με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενισχύοντας την αίσθηση ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, συνεργαζόταν με τους ακραίους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, Ουζμπέκος με έδρα την Τουρκία έχει στήσει ένα άκρως επικερδές κύκλωμα παροχής πλαστών διαβατηρίων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες, κλπ) σε μέλη του ISIS που φεύγουν από τη Συρία μέσω των συνόρων με την Τουρκία, παραλαμβάνουν έναντι αδρής αμοιβής τα υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα και με αυτά μεταβαίνουν στη Βρετανία, την ΕΕ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον δέκα τζιχαντιστές που χρησιμοποίησαν τον Ουζμπέκο πλαστογράφο (ο οποίος χρησιμοποιεί την κρυπτογραφημένη υπηρεσία μηνυμάτων Telegram και χρεώνει ως και 15.000 δολάρια τα πλαστά έγγραφα) έφυγαν σαν… κύριοι από την Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια από διάφορες χώρες.
***
ΡΩΣΙΑ. Ποιος θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση της Ρωσίας στο Ουκρανικό; Εάν δεχθούμε όσα έχουν δηλώσει επισήμως οι Αμερικανοί (οι επικεφαλής του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) τις τελευταίες εβδομάδες, τότε ο μόνος που γνωρίζει όσα πρόκειται να ακολουθήσουν είναι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν που πρόκειται άλλωστε να λάβει και την όποια τελική απόφαση.
Οι New York Times έρχονται, ωστόσο, μέσα από πρόσφατο δημοσίευμά τους, να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας και σε μια σειρά από άλλους – «αντιδραστικούς» όπως τους αποκαλούν – Ρώσους αξιωματούχους, περίπου συνομήλικους του Ρώσου προέδρου, που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Βλάντιμιρ Πούτιν και έχουν βαλθεί να αποκαταστήσουν τη «δόξα» της σοβιετικής περιόδου. Σύμφωνα με το αφήγημα που προωθούν τα εν λόγω ρωσικά «γεράκια», «όλοι οι “έξω” θέλουν το κακό της Ρωσίας» η οποία όμως Ρωσία ξεχωρίζει διεθνώς ως θεματοφύλακας των «παραδοσιακών αξιών».
***
ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ. «Καίει» τον Βρετανό πρωθυπουργό το πόρισμα της ανώτατης υπαλλήλου της κυβέρνησης σχετικά με τα κορονοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της σχετικής έρευνας Σου Γκρέι αναφέρει στο μόλις 12 σελίδων πόρισμά της ότι κάποιες από τις εκδηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια του lockdown δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συγκεκριμένα , έκανε λόγο για «λάθη ηγεσίας και κρίσης» και εκτιμά πως «διδάγματα πρέπει να αντληθούν αμέσως».
***
NORD STREAM 2. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε χθες ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.
Όπως υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο. Ο αγωγός Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει το «πράσινο φως» τόσο από τις γερμανικές αρχές όσο και από τις Βρυξέλλες.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει την Τρίτη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
***
ΧΑΑ. Mε τζίρο στα 84 εκατ. ευρώ και ικανοποιητικά κέρδη ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 1,34% στις 936,77 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 933,08 μονάδων (+0,94%) και 939,95 μονάδων (+1,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 84,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,5 εκατ. τεμάχια.
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,86%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,83%. Ωστόσο, η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 17,9%.
*
WALL STREET. Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει άλμα 3,4% περιορίζοντας κάπως τις βαριές απώλειες του για τον Ιανουάριο που παραλίγο να περάσει στην ιστορία σαν ο χειρότερος μήνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
O βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε χθες 406,39 μονάδες ή 1,17% και έκλεισε στις 35.131,86 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 83,70 μονάδες ή 1,89% στις 4.515,55 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 469,31 μονάδων ή 3,41% σκαρφάλωσε στις 14.239,88 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης παρά το χθεσινό του ράλι, έκλεισε τον Ιανουάριο με συνολικές απώλειες 9%, καταγράφοντας την χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020. Την ίδια στιγμή, ο βιομηχανικός Dow έχασε 3,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ο S&P 500 έκλεισε τον Ιανουάριο με συνολικές απώλειες 5,3%, επίσης η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020 όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σφυροκοπούσε τις ΗΠΑ.
*
ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και σε μηνιαία βάση ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 γνώρισε τις χειρότερες απώλειες από τα τέλη του 2020.
Ειδικότερα, ο STOXX 600 ενισχύθηκε χθες σε ποσοστό 0,7%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει άλμα 3,5%. Για τον Ιανουάριο συνολικό ωστόσο ο δείκτης έχασε 3,9%. Οι μετοχές της τεχνολογίας κατρακύλησαν 12% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008.