Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΚΚΕ
για το καπνεργατικό κίνημα της πόλης
Συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση
τις στοχεύσεις και το πολιτικό της περιεχόμενο
«Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος
στο Αγρίνιο και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία
επιβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ
είναι η πρωτοπόρα δύναμη οργάνωσης του κινήματος»
Όπως ήδη έγινε γνωστό η Επιτροπή περιοχής Δυτικής Ελλάδας και η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Τετάρτη 1η Μάη, στις 7:30 το απόγευμα, στην προσφυγική γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου και στη διασταύρωση των οδών Ιωνίας και Αθανασίου Διάκου, εκδήλωση με θέμα: «η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται, η ομιλία στην εκδήλωση, του Σωτήρη Παρίση, μέλους της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους καπνεργατικούς αγώνες της περιοχής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Άγγελος Βαλεράς.
Ο Φίλιππος Άγγελος Βαλεράς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1998 κι από μικρό παιδί ασχολήθηκε με την γλυπτική μαθητεύοντας δίπλα στον πατέρα του. Την περίοδο 2016-2021 σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο Ά Εργαστήριο Γλυπτικής. Τον Νοέμβριο του 2021 παρουσίασε την Έκθεση με τίτλο ‘Λαφυή’ στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στην Θεσσαλονίκη και αυτή την εποχή ζει και εργάζεται στην Πάτρα.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης και για την ουσιαστικότερη προβολή της, το μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κ.Κ.Ε., Βασίλης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ της παραπάνω επιτροπής και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου, Τίμος Παπανικολάου και ο Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Ανδρέας Ζάγκας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για τις στοχεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας.
«Με την εκδήλωσή μας αυτή στοχεύουμε να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ηρωική ιστορία του καπνεργατικού κινήματος της πόλης μας να αναδείξουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες του οργανωμένου μαζικού εργατικού κινήματος, να γίνει γνωστό πώς έδρασαν οι πρώτες γενιές κομμουνιστών και μελών του Κ.Κ.Ε, να βγουν σωστά συμπεράσματα, να εμπνευστούμε ώστε να ενισχυθεί το παρόν και το μέλλον της ταξικής πάλης», είπε ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος και συνέχισε:
«Η σπίθα των αγώνων της εργατικής τάξης των καπνεργατών και στην πόλη μας άναψε γερά, όταν συναντήθηκε η εμπειρία των εκμεταλλευόμενων εργατών με τις πιο πρωτοποριακές ριζοσπαστικές ιδέες, με τη δημιουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και την οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση του 1917.
»Η ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος γενικότερα των αγώνων των εργαζομένων, αναδεικνύει τη γνωστή λενινιστική θέση «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρχει επαναστατική δράση».
»Η επαναστατική δράση δεν έχει να κάνει μόνο με τη δράση στις αντικειμενικές συνθήκες επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, αλλά έχει να κάνει και με τις απαιτήσεις του καθημερινού αγώνα και τα οξυμένα προβλήματα του λαού και της νεολαίας, ώστε να συγκεντρώνονται και να οργανώνονται στις γραμμές του κόμματος ή να συμπορεύονται μαζί του οι πιο πρωτοπόρες μάζες, να μετασχηματίζονται συνειδήσεις σε αντικαπιταλιστικές κομμουνιστικές.
»Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία επιβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ είναι η πρωτοπόρα δύναμη οργάνωσης του κινήματος.
»Το παραπάνω συμπέρασμα δεν μπορεί να αποσπαστεί από το γεγονός ότι εκπληρώνονταν σε συνθήκες παράνομης ή ημιπαράνομης δράσης του ΚΚΕ την πρώτη περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και τη δεύτερη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και το 1974.
»Μέσα από αυτό τον αγώνα, την περίοδο του μεσοπολέμου αλλά και μετά γεννήθηκαν οι αλύγιστες και αλύγιστοι της ταξικής πάλης.
»Η ιστορία της καπνοκαλλιέργειας και επεξεργασίας του καπνού είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ποιος πληρώνει τις συνέπειες των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ποιος πληρώνει τις κατευθύνσεις και την πολιτική της κοινής αγροτικής πολιτικής, της πράσινης ΚΑΠ που θα έφερνε δήθεν προσιτά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και εισοδήματα στους αγρότες.
»Τελικά, η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει δυσβάστακτες πραγματικές υποχρεώσεις στις αγροτικές οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει παραπάνω διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους για τιμές κάτω του κόστους στο χωράφι και πολλαπλασιασμό στο ράφι για αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό αγροτικών προϊόντων.
»Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική εφάρμοσαν και υπερασπίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα στυλ αστικά κόμματα σήμερα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Σύριζα, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες του λαού και τη διασφάλιση παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως ο καπνός. Το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι από αυτή την πολιτική διαχρονικά ανέδειξε έγκαιρα τις επιπτώσεις της, διαμόρφωσε αιτήματα και θέσεις υπέρ του λαού, οργάνωσε τον αγώνα των καπνεργατών των καπνοπαραγωγών του λαού συνολικότερα. Η πολιτική στάση και δράση του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλέον από τη ζωή.
»Όλα τα παραπάνω επιδιώκουμε να αναδειχθούν τόσο από την ομιλία στην εκδήλωση, του Σωτήρη Παρίση, μέλους της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, όσο και από την ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της εκδήλωσης. Φυσικά το μνημείο του ΚΚΕ για το καπνεργατικό κίνημα συνολικά για τους δουλευτάδες του καπνού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο θα αποτελεί από εδώ και πέρα ορόσημο και τοπόσημο για τον Άγιο Κωνσταντίνο και την πόλη του Αγρινίου».
Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον γλύπτη Φίλιππο Βαλερά, που φιλοτέχνησε το μνημείο και ενημέρωσε ότι, μετά την ομιλία και τα αποκαλυπτήρια, θα ακολουθήσει μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή των γνωστών τραγουδιστών και μουσικών της πόλης, Σωτήρη Γκεβεντζέ, Νεκτάριου Αποστολιώτη, Χριστίνας Κορκοτζέλου, Θοδωρή Καγιά και Γιώτας Τσόλκα, καλώντας «τον κάθε Αγρινιώτη, την κάθε Αγρινιώτισσα, τον καθένα συνολικά στο νομό, που βρέθηκε και βρίσκεται στους δουλευτάδες αυτής της κοινωνίας, να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια του ΚΚΕ, για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και του Εργατικού λαϊκού κινήματος.
«Κλείνοντας», σημείωσε, θέλουμε να καλέσουμε και από αυτό εδώ το βήμα, όλο το λαό της πόλης, να συμμετέχει την ίδια μέρα στις 10:30 το πρωί στον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στο κέντρο της πόλης».
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Συνέντευξη