Πάρκο Αγρινίου – Το χρονικό μιας «Ανάπλασης»
Ημερολόγιο Σεπτεμβρίου 2013 (2ο Δεκαπενθήμερο)
και Ημερολόγιο Οκτωβρίου
- Επιμέλεια; Λευτέρη Τηλιγάδα
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσιεύεται κείμενο των δικηγόρων που ασχολούνται με τις νομικές προσπάθειες ανάσχεσης των εγκλημάτων που συντελούνται στο Πάρκο. Στο κείμενο, που έχει τίτλο «”Νίκη του αυτονόητου” ή όχι», σχολιάζεται το σκεπτικό της απόφασης της 13ης Σεπτεμβρίου με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013
Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση στις 6:30μ.μ. στο Πάρκο.
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013
Πολύ αποφασισμένος και σίγουρος για τη δικαστική εξέλιξη στο θέμα «ανάπλασης» του Πάρκου Αγρινίου εμφανίζεται ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός στο δημοτικό συμβούλιο. Εκτός των άλλων, ο δήμαρχος έφτασε εύκολα στο συμπέρασμα ότι όσοι διαμαρτύρονται «χρηματοδοτούνται από κάποιους».
Στη συγκεκριμένη δήλωση γίνεται και σαφέστατη αναφορά στην κατασκευή πάρκινγκ στο χώρο του Πάρκου, αφού φυσικά γκρεμιστεί το πετρόχτιστο τοιχίο, για να παρκάρουν αποκλειστικά τα πούλμαν που επισκέπτονται το Πάρκο. Φυσικά δεν έδωσε κάποια εξήγηση για το πώς θα διασφαλιστεί αυτό το «αποκλειστικά», ούτε για το τι θα εμποδίσει τα ΙΧ από το να μπουν και λίγο παραμέσα εφόσον το τοιχίο δεν θα υ-πάρχει πλέον.
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων παίρνει αναβολή για τις αρχές Νοεμβρίου.
Μέχρι αυτή τη μέρα, οι εργασίες κοπής δέντρων, ξηλώματος του φυτωρίου και το γκρέμισμα της παλιάς πέτρινης δεξαμενής έχουν διακοπεί με ευθύνη του εργολάβου. Αμέσως μετά την αναβολή του δικαστηρίου, όμως, όλα ως διά μαγείας ξαναξεκινούν…
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013
Γκρεμίζεται η υπέργεια, πέτρινη δεξαμενή στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου. Τα σχέδια της «ανάπλασης» θέλουν στη θέση της μια υπόγεια τσιμεντένια δεξαμενή τριπλάσια σε μέγεθος προκειμένου να ποτίζονται τα 35 στρέμματα γκαζόν. Βεβαίως το ντόμινο της «ανάπλασης» δε σταματάει εδώ: πάνω της προβλέπεται να χτιστεί η μαρμαρένια φαραωνική είσοδος όπου θα ισοπεδώσει το πέτρινο τοιχάκι περιμετρικά του πάρκου.
Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι μαζεύονται ξανά στο πάρκο. Οι αστυνομικές δυνάμεις για μία ακόμη φορά επιβλέπουν τη συμπεριφορά των διαμαρτυρόμενων υποβοηθώντας τα έργα της καταστροφής. Δημοσιεύεται το βίντεο “Η μεταφύτευση του δήμου Αγρινίου”.
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013
Πραγματοποιείται στο εντευκτήριο του πάρκου στις 7:30μ.μ. θεατρική παράσταση “Πέρσες” του Αισχύλου από τη θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες. Πριν τη θεατρική παράσταση γίνεται ενημέρωση από τους δικηγόρους και προβολή βίντεο.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013
Γκρεμίζεται το αγαπημένο D.I.Y. spot του Αγρινίου που βρισκόταν στο χώρο του πάρκου και που είχε διαμορφώθει σε μικρό skate pool με πολύ κόπο και αρκετά λεφτά από την τσέπη των νεαρών που το χρησιμοποιούσαν. Οι δήμαρχοι που πέρασαν κατά καιρούς από τον τόπο έδειξαν αδιαφορία για τη δημιουργία χώρου σκέιτ στο Αγρίνιο, αλλά η ισχύουσα δημαρχία ξεπέρασε τον ε-αυτό της στερώντας από τα νεαρά παιδιά ένα μέρος χαράς και εξέλιξης. Στο χώρο όπου βρισκόταν το DIY spot θα φυτευτεί γκαζόν.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013
Αποκαλύπτεται έγγραφο (ειδική δήλωση διακοπής εργασιών) της κοινοπραξίας «Γεράσιμος Κατσαρός – Βλάχας Π.Σ ΑΤΕ – Ιωάννης Λάμπρης» που έχει αναλάβει το έργο. Στο έγγραφο, που έχει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου, ο εργολάβος ενημερώνει το Δήμο πως αδυνατεί να συνεχίσει τις εργασίες λόγω των αντιδράσεων πολλών κατοίκων αλλά και προφανώς εν αναμονή και της οριστικής κρίσης του ΣτΕ. Στο έγγραφο αριθμούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί το έργο να υλοποιηθεί ως έχει. Κάποιοι από αυτούς είναι πως:
– πρέπει να υλοτομηθούν ακόμη 141 δένδρα (επιπλέον των 64 που έχει εγκρίνει το δασαρχείο και των 92 του φυτωρίου), τα οποία δένδρα δεν αναφέρονται στη με-λέτη και για τα οποία δεν υπάρχει καμία άδεια υλοτόμησής τους.
– οι εργασίες για την εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν) στις περιοχές όπου φύεται υψηλή βλάστηση συνεπάγεται καταστροφές οι οποίες θα εκθέσουν τη φυσιολογική ζωή και λειτουργία των δένδρων σε κίνδυνους ξήρανσης, ενώ αν πέσουν οι λιθόκτιστες περιφράξεις τότε τα ριζικά συστήματα αιωνόβιων δένδρων θα μείνουν ουσιαστικά στον αέρα. Το έγγραφο περιέχει αναλυτική καταγραφή των141 δέντρων που πρόκειται να κοπούν, καθώς και εκτεταμένη βιβλιογραφία υποστήριξης των ισχυρισμών αυτών.
Ο δήμαρχος αντιδρά σφοδρά επικαλούμενος την πρώτη κρίση του ΣτΕ αλλά και την έ-νταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ενώ σημειώνει και τις ευθύνες του εργολάβου στην περί-πτωση που επιμείνει στην αναστολή των εργασιών.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται πως ο εργολάβος, με νέα του αίτηση του στις 4 Οκτωβρίου προς το Δήμο Αγρινίου, αναφέρει τα εξής: «με ρητή επιφύλαξη των εν γένει δικαιωμάτων μου, δηλώνω ότι παραιτούμαι της από 26-9-2013 ειδικής δήλωσης μου διακοπής των εργασιών και ότι από τις 7-10-2013 θα επαναρχίσω τις εργασίες εκτελέσεως του έργου «Ανάπλαση Παπαστρατεί-ου Πάρκου Αγρινίου».
Παραμένει απορίας άξιο για ποιους ακρι-βώς λόγους ο εργολάβος, αφού αρχικά παραδέχτηκε ότι ο δήμος τον παραπλάνησε και τον ώθησε σε παρανομίες, επανήλθε ένα μήνα περίπου μετά τη διακοπή των έργων και συνέχισε τις παράνομες κατά τον ίδιο εργασίες. Όπως επίσης άγνωστο παραμένει τι είδους συμφωνίες υπήρξαν στο ενδιάμεσο και κάτω από το τραπέζι.
Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια της “ανάπλασης” του πάρκου μέχρι αυτή τη μέρα είναι: η καταστροφή της παιδικής χαράς, η καταστροφή μέρους των εισόδων του πάρκου, η καταστροφή του φυτωρίου, η καταστροφή της πέτρινης δεξαμενής. Στη θέση του πρώην φυτωρίου έχει σκαφτεί έ-νας λάκκος βάθους άνω των 3 μέτρων. Ας θυμίσουμε ότι στη μελέτη το προβλεπόμενο βάθος έφτανε έως τα 1,2 μέτρα.
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013
Το μεσημέρι το ΣτΕ, με προσωρινή διαταγή που εκδίδει, απαγορεύει την τέλεση έργων στο πάρκο, έως ότου συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης στην ολομέλεια του στις 18 Δεκέμβρη. Η πλευρά των προσφεύγοντων στάθηκε ιδιαίτερα στο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που σημείωνε πως η περιβαλλοντική απαλλαγή της ανάπλασης του Πάρκου δόθηκε επί τη βάσει ελλιπών στοιχείων. Ακόμη, γίνεται επίκληση της δήλωσης διακοπής των εργασιών, που έχει υποβάλλει ο εργολάβος στο δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία απαριθμούνται οι παρανομίες της μελέτης του έργου και έχουν να κάνουν με την αποτύπωση των δένδρων του πάρκου και με τις πραγματικά αδειοδοτημένες εργασίες.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη γίνεται κάλεσμα για έκτακτη γενική συνέλευση για την ίδια μέρα στις 8:30μ.μ. στο πάρκο προκειμένου να υπάρξει ακριβής ενημέρωση και να παρθούν αποφάσεις. Η συνέλευση πραγματοποιείται.
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
Πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση στις 5μ.μ. στο αναψυκτήριο του πάρκου. Γίνεται ενημέρωση και συζήτηση για περαιτέρω δράσεις.
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013
Πραγματοποιείται συγκέντρωση–παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Κατά τη συνεδρίαση οι πολίτες παίρνουν μια γεύση για το τι δημόσιο χρήμα σπαταλιέται, χωρίς πολλές κουβέντες, στην προσπάθεια των δημοτικών αρχόντων να κάμψουν τις αντιστάσεις των πολιτών του Αγρινίου στη λεγόμενη “ανάπλαση” του Πάρκου. Συγκεκριμένα, από το πρακτικό τής με αριθμ. 10ης/2013 Τακτικής Συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μαθαίνουμε ότι η αμοιβή της δικηγόρου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του δήμου στο ΣτΕ, “κατόπιν προφορικής συνεννόησης μαζί της ανέρχεται στο ποσό των 2.500,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α (3.075,00 ευρώ)…”.
Μετά τη συνεδρίαση ακολουθεί ενημέρωση και συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Πάρκο στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Δείτε τις αντίστοιχες δημοσιέυσεις στο link που ακολουθεί:
ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ»
Πηγή
AgrinioStories