Προβλήματα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης το 1944

Η Λαϊκή αυτοδιοίκηση στο Αγρίνιο
και ο δύσκολος χειμώνας της δημοτικής αρχής το 1944

Το Δεκέμβρη του ΄44, το Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Αγρινίου,
ένα μήνα περίπου μετά την εκλογή του,
βρέθηκε αντιμέτωπο με σημαντικά προβλήματα τα οποία ζητούσαν επιτακτικά λύσεις.
Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον πολεμικό,
όχι μόνο για όσα η λαϊκή αυτοδιοίκηση είχε καταφέρει να διασφαλίσει,
αλλά ακόμα και γι’ αυτή ακόμα την ύπαρξή της.

 

του Λευτέρη Τηλιγάδα
«αρχείον Αγρινίου», τεύχος 12, σελ. 35

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι μόνο του Δήμου αλλά και της χώρας ολόκληρης, όπως θα δείτε στα σημερινά πρακτικά εκείνου του μήνα, ήταν το επισιτιστικό ζήτημα. Η χώρα ολόκληρη ήταν κυριολεκτικά κατεστραμμένη, με τεράστια ανεργία, χωρίς οδικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες, με ελλείψεις στα περισσότερα βασικά αγαθά διατροφής, με τράπεζες εκτός λειτουργίας, με 500 χιλιάδες αστέγους και 1200 χωριά πλήρως κατεστραμμένα, με ταμεία λαφυραγωγημένα από τους Γερμανούς και μ’ ένα κράτος που στερούνταν εσόδων.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον η λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση του Αγρινίου κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες να οικοδομήσει πάνω στα ερείπια μια νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, που ήθελε το δημότη συμμέτοχο και παραστάτη στην προσπάθεια αυτή, να καταφέρει να λειτουργήσει ικανοποιητικά τις Δημοτικές Υπηρεσίες, να στηρίξει όλους εκείνους που είχαν ανάγκη από κοινωνική πρόνοια και ταυτόχρονα να σχεδιάσει, όσο της επέτρεπαν οι καταστάσεις και οι καιροί, το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.

Η συνεδρίαση, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα, πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκέμβρη του ΄44, λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν τα Δεκεμβριανά, δηλαδή, και το πρακτικό της έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα απέναντι στα οποία βρέθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο  τότε.

Πρακτικό Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου 1ης Δεκέμβρη 1944

«Δήμαρχος Θανάσης Κακογιάννης. Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι: Γ. Καραπαπάς, Β. Κουτσοδήμας, Κ. Κιρ-κιλέσης, Ελ. Πολύζος, Ι. Τζωρτζόπουλος, Ζ. Χαβέλλα, Β. Σβόλη, Α. Μπάβαρης, Κ. Σκιαδάς, Χρ. Καπελλάκης, Αρ. Παρθένης, Γ. Μαστρογιάννη.

Επειδή υπάρχει απαρτία αρχίζει η συνεδρίαση. Διαβάζονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης. Πριν το Συμβούλιο συζήτηση την ημερήσια διάταξη ο συν. Δήμαρχος εκθέτει τα πεπραγμένα και ποια είναι η σημερινή κατάσταση του Δήμου.

Ο Διοικητικός μηχανισμός του Δήμου, λέγει ο συν. Δήμαρχος, από των εκλογών της 29ης Οκτώβρη λειτουργεί κανονικώς. Οι δημοτικοί υπάλληλοι που δεν απέδιδαν την απαραίτητη και αναγκαία εργασία, και τούτο όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλ’ εξ αιτίας της καταστάσεως, έχουν  αφοσιωθεί καθ’ ολοκληρίαν στην υπηρεσία τους. Φροντίδα του Δήμου ήταν για την αποστολή και διανομή τροφίμων στην πόλη, μετάβαση επιτροπής στην Πάτρα και Αθήνα για επισιτιστικά και γενικότερα ζητήματα της πόλης. Ο φωτισμός διατηρήθηκε ανάλογα με τα καύσιμα που είχαμε στη διάθεσή μας, καθώς και η ύδρευση της πόλης. Για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών δεν επαύσαμε καταβάλλοντες προσπαθείας. Η καθαριότητα εσυστηματοποιήθηκε σχετικά βέβαια με τα μέσα που έχουμε. Η Δημοτική Αγορά που είχε τελείως παραμεληθεί λειτουργεί κι αυτή κανονικά, δεδομένου ότι όλοι οι κρεοπώλαι που πουλούσαν κρέατα σε διά-φορα σημεία της πόλης, περιορισθήκανε μέσα στην αγορά.

Τα Δημοτικά κτήματα, άλλα μεν παραχωρήθηκαν δωρεάν στους εργάτες για καλλιέργεια, και αυτά είναι το βοϊδολείβαδο και η καλλιεργήσιμη έκταση «Κοκκάλα- Μαύρικα», άλλα δε, όπως είναι τα «Αλώνια» και ο «Παλιός Αγιώργης» δοθήκανε στους Δημοτικούς Υπαλλήλους για τον ίδιο σκοπό. Στο δημοτικό νεκροταφείο η μεταφορά των νεκρών γίνεται με κάρρα επί του παρόντος.

Οι δημοτικοί κήποι ανασυγκροτούνται, ο χώρος της Αγίας Τριάδας όπου εξετελέσθησαν και ετάφησαν τη Μ. Παρασκευή τα παιδιά του Λαού, έχει περιφραχθεί και σαν τόπος ιερός είναι (δυσανάγνωστη λέξη). Εκεί πρέπει, αφού φυτευτούν λουλούδια και γίνη ο απαραίτητος ακόμα καλλωπισμός, να αναγερθή Αναθεματική Στήλη για τους πεσόντες. Η ξυλεία των καταφυγίων συγκεντρώθηκε στη δημοτική αποθήκη και επιχωματώθησαν τα ορύγματα που είχαν γίνει επί Κατοχής.

Πήρε ο Δήμος μέρος στην προσπάθεια του ανοίγματος των σχολείων, της υγείας των κατοίκων με την ίδρυση των συνοικιακών ιατρείων, των ανθελονοσιακών συνεργείων, την ανασυγκρότηση του Δημοτικού νοσοκομείου, ίδρυσε τα παιδικά συσσίτια, ενίσχυσε τους Δημοτικούς Υπαλλήλους που παραμένουν απλήρωτοι από του 6ου πενθημέρου του Οκτώβρη, με τη χορήγηση διαφόρων ποσοτήτων αραβοσίτου. Η Κοινωνική Πρόνοια επίσης ενισχύθηκε ώστε οι άποροι μπόρεσαν να πάρουν τα τρόφιμά των, καθώς επίσης ήλθε βοηθός ο Δήμος στους απόρους γενικά και τα θύματα με τη χορήγηση βοηθημάτων σε φάρμακα, διευκόλυνση να ταξειδέψουν, σε στέγαση κ.λπ.

Παράλληλα ο Δήμος εφρόντισε και για τη δημιουργία οικονομικών πόρων. (δυσ. λέξη) απ’ το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα η ερανική εισφορά και εισπράχθηκαν ορισμένα ποσά, αλλ’ εσταμάτησε η είσπραξη λόγω του εξευτελισμού του πληθωρικού νομίσματος. Το τέλος υδροληψίας το οποίο καταργήθηκε προσωρινά, θα συζητηθή απ’ το Συμβούλιο.

Οι πόροι του Δήμου σήμερα προέρχονται από: α) Το φόρο εγχωρίων προϊόντων εκ των οποίων η φορολογία καταργήθηκε σε ορισμένα είδη, β) από το αποδιδόμενο στις αυτοδιοικήσεις 10% από την Ε.Τ.Α. (Επιμελητεία του Αντάρτη), γ) από τα ενοίκια της Δημοτικής Αγοράς και δικαιώματα του νεκροταφείου, δ) από εισπράξεις του καταλόγου της ερανικής εισφοράς που εσταμάτησαν καθώς αναφέραμε, ε) από δάνεια τα οποία καταβάλλαμε.

Η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος είναι πολύ κακή. Στερείται τελείως οικονομικών και τα ζητήματα που έχουν ανάγκη άμεσης επίλυσης είναι πολλά. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι ζήτημα αν θα κατορθωθή να πληρωθούν οι οδοκαθαρισταί. Ο φόρος εγχωρίων προϊόντων δεν αποδίδει, ούτε μόνος του μπορεί να κρατήση το βάρος των τρεχουσών δαπανών. Η Ε.Τ.Α. δεν έχει σοβαρές εισπράξεις. Η ερανική εισφορά δεν απέδωσε λόγω του τέλειου εξευτελισμού του πληθωρικού νομίσματος, τα ενοίκια της Δημοτικής αγοράς και τα δικαιώματα από το νεκροταφείο είναι ασήμαντα. Και μπροστά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος μπαίνουν τα εξής επιτακτικά προβλήματα που θέλουν λύση:

Η καθαριότητα της πόλης: Χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός εργατών, αύξηση του ημερομισθίου των για να αποδίδουν. 4 τουλάχιστον κάρρα, αντί του ενός για ολόκληρη την πόλη. Ζήτημα νεκροταφείου: Ανάγκη να λειτουργήση η αυτοκίνητος νεκροφόρα ή να μεταρρυθμίσουμε κάρρο, καθώς επίσης να κατασκευασθή ένα γραφείο εκεί.

Η συντήρηση της Δημοτικής Αγοράς και η καθαριότης αυτής μπαίνουν επίσης ως ζητήματα που χρήζουν επίλυσης. Η επισκευή των Δημοτικών σφαγείων που αχρηστεύτηκαν είναι κι αυτό άλλο ένα ζήτημα, γιατί επείγει οπωσδήποτε η επισκευή των για να λυθή το ζήτημα της σφαγής και ακόμα να μην μένουν άνεργοι διαρκώς οι εκδορείς.

Η ύδρευσις των συνοικισμών, το ζήτημα των καυσίμων, η συντήρηση, η επισκευή, διανοίξεις δρόμων της πόλης και αγροτικών δρόμων, η ενίσχυση των προσπαθειών της Βελάουστας και του Σχοίνου από την πλευρά του Δήμου. Η ενίσχυση του Δημοτικού Φαρμακείου, του πολιτικού Νοσοκομείου, των Λαϊκών Ιατρείων, των Παιδικών Συσσιτίων.

Η απαλλοτρίωση του χώρου της Αγίας Τριάδας. Η ενίσχυση του Ε.Σ. Νέων ιδίως όσον αφορά το αθλητικό του τμήμα το οποίο ανέκαθεν ο Δήμος ενίσχυε. Η άσκηση στοιχειώδους έστω κοινωνικής πρόνοιας από τον Δήμο. Η ενίσχυση των υπαλλήλων. Ζήτημα σοβαρώτατο για το Δήμο. Όλα τα παρά πάνω είναι ζητήματα που απαιτούν γρήγορη λύση. Η επίλυση έστω και μερικώς του οικονομικού προβλήματος θα μπορέση να μας διευκολύνη στα παρακάτω ζητήματα.

Άμεσο ζήτημα μπαίνει σαν συνέπεια από τα παρά πάνω πώς να μπορέση να λειτουργήση ο Δήμος. Χρειάζεται να αποκτήση οικονομικά, είτε δημιουργώντας τα, είτε ζητώντας οικονομική ενίσχυση από το κράτος ή και με τα δύο μαζί που εμείς προτείνουμε. Και συγκεκριμένα: α) Να καθορισθή ο φόρος εγχώριων προϊόντων, β) να αναπροσαρμοστούν τα ποσά της ερανικής εισφοράς, γ) να αναπροσαρμοσθούν τα ενοίκια της Δημοτικής Αγοράς και τα τέλη ταφής, δ) να μελετηθή το ζήτημα της επιβολής τέλους υδροληψίας και ε) να ζητηθή η οικονομική ενίσχυση του κράτους με ποσόν τουλάχιστον 3.000.000 για την ανασυγκρότησή μας.

Η οικονομική ενίσχυση του Δήμου είναι το πρώτιστο και που χωρίς αυτό ούτε ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήση σαν οργανισμός, ούτε οι υπάλληλοι θα μπορέσουν να ανθέξουν, ούτε στοιχειώδεις ενέργειες μπορούν να γίνουν για το καλό της πόλης.»

Έργα για τα οποία πρέπει να φροντίσουμε μόλις οικονομικά ανασυγκροτηθεί ο Δήμος είναι:

  • 1. Αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου του δημοτικού φωτισμού, επέκταση στους συνοικισμούς Ερυθραίας και Καπέλλα και στις συνοικίες που δεν υπάρχει.
  • 2. Επέκταση του δικτύου ύδρευσης. 3. Κατασκευή δρόμων (Δ. Σταΐκου, Διαμαντή, Γριμπόβου, Δαγκλή, κ.λπ.)

Οι υπάρχουσες μελέτες εις την πόλιν είναι οι εξής:

  1. Μελέτη του ζητήματος των υπονόμων της πόλης (ασυμπλήρωτη).
  2. Μελέτη αντλιτικών εγκαταστάσεων.
  3. Μελέτη κατασκευής δημοτικών λουτρών.
  4. Μελέτη κατασκευής δημοτικού θεάτρου.
  5. Μελέτη κατασκευής σφαγείων (Μέρος μόνο εξετελέσθη).
  6. Μελέτη κτιρίου Νοσοκομείου.

Επιπλέον πρέπει να συζητηθούν και τα εξής: Ο καθορισμός ποιοι θα πληρώσουν το φωτισμό για το μήνα Νοέμβριο. Η αναπροσαρμογή των ποσών της ερανικής εισφοράς. Πώς έχει το ζήτημα της αγροτικής ασφάλειας. Υποδεικνυόμενα μετά Συνοικιακά Συμβούλια. Η αναγνώριση σωματείων. Μία έκθεση της πολιτοφυλακής για τον Δημοτικό Υπάλληλο Χρ. Μουσελίμη. Η λήψη απόφασης για τα έξοδα του Χρ. Καπελλάκη για τη μετάβασή του στην Πάτρα και την Αθήνα, ως αντιπροσώπου του Δήμου. Ο καταρτισμός τοπικής επιτροπής για τα καύσιμα. Ο καταμερισμός των εργασιών του Δήμου στους Δημοτικούς Συμβούλους. Και τέλος η μετά-βαση του Δημάρχου στην Αθήνα για δάνειο και άλλα ζητήματα.

Διεξάγεται συζήτηση επί των ανωτέρω θεμάτων.- Διαβάζονται εκθέσεις διαφόρων Συνοικιακών Συμβουλίων για την εκτέλεση έργων.

Αναφορικά με την υδροληψία ο συν. Καπελλάκης φρονεί ότι πρέπει να υποχρεωθούν στην καταβολή τέλους όλοι οι κάτοικοι, στο προσεχές δε μέλλον κι όταν τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέψουν να τοποθετηθούν υδρόμετρα.

Όσον αφορά το σχέδιο της πόλης, εφαρμόζεται τούτο προοδευτικά. Ο Δήμος σύμφωνα με το νόμο αποζημιώνει μόνο τις οικοδομές, τα δε οικόπεδα υπάγονται στην περίπτωση της αυτοαποζημίωσης των ιδιοκτητών αυτών. Είναι λέγει κι αυτό ζήτημα του προσεχούς μέλλοντος. Έχει τη γνώμη ότι πρέπει να γίνη μια αρμόδια υπηρεσία τακτοποίησης των οικοδομών στην πόλη που να επιβλέπη την εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να μη γίνεται καταστρατήγησή του.

  • Οι συν. Κιρκιλέσης και Καρασούλος φρονούν ότι θα πρέπη να επιβληθή η φορολογία υδροληψίας, εξαιρουμένων εκείνων που δεν έχουν εγκαταστάσεις.
  • Ο συν. Καραπαπάς έχει την γνώμη ότι πρέπη να επιβληθή το τέλος υδροληψίας ως υποχρεωτικό γενικά, ακόμα και για κείνους που δεν έχουν εγκαταστάσεις γιατί αυτοί παίρνουν από τις δημόσιες βρύσες και να εξαιρεθούν οπωσδήποτε οι άποροι.
  • Ο συν. Κιρκιλέσης συμφωνεί με τον συν. Καραπαπά και συνιστά να σχηματισθή επιτροπή και να μελετήση τη σύνταξη καταλόγου απόρων από όλες τις φορολογίες.
  • Ο συν. Παρθένης συνιστά να αφαιρεθούν οι βρύσες που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των κήπων. Ο συν. Καπελλάκης συμφωνεί και προτείνει μάλιστα τον περιορισμό των δημοτικών κρηνών από σημεία που κρίνονται περιττές.

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται η επιβολή του τέλους υδροληψίας με βάση πάντοτε την οικονομική δυνατότητα των κατοίκων. Αποφασίζεται επίσης να αφαιρεθούν οι βρύσες των κήπων και ανατίθεται στον συν. Καπελλάκη να μελετήση το ζήτημα της περικοπής των δημοτικών κρηνών, να εισαχθή δε τούτο στο συμβούλιο προς λήψη απόφασης.

Ορίζεται επιτροπή εκ των συν. Καπελλάκη, Καρασούλου, Κουτσοδήμα, Κιρκιλέση, Παρθένη και Τζωρτζόπουλου, όπως οι τρεις πρώτοι μελετήσουν το ποιο τέλος υδροληψίας θα επιβληθή, καθώς και το ζήτημα της αραίωσης των δημοτικών κρηνών σε συνεργασία με τα συνοικιακά συμβούλια και οι τρεις δεύτεροι ασχοληθούν επίσης με τα συνοικιακά συμβούλια με την πληρωμή του τέλους ηλεκτροφωτισμού του μήνα Νοέμβρη που θα πληρωθή στην εταιρεία.

Απ’ το τέλος αυτό του φωτισμού λαμβάνεται απόφαση να απαλλαγούν οι οικογένειες ανταρτών, των θυμάτων και αναπήρων, οι άποροι, γιατροί και δικηγόροι και οι υπάλληλοι του Δήμου μέχρι τριών κιλοβάτ.

Η παραπάνω εξαμελής επιτροπή θα καταρτίσει επίσης τον κατάλογο απόρων της πόλης για την απαλλαγή τους από τις φορολογίες και για να τύχουν της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης του Δήμου με συνεργασία με τα συνοικιακά συμβούλια.

Αναφορικά με τον φόρο εγχωρίων προϊόντων αποφασίζεται να μειωθή από 10% εις 5% καθώς και για τα σφάγια που (δυσ. λεξ.) η απαλλαγή των φορτωμάτων καυσόξυλων ως και των μαλλιών.

Ερανική εισφορά: Καθορίζεται ανώτατο όριο εράνου το ποσό των 1.500 δρχ ή σε είδος που θα πληρωθή σε τρεις δόσεις μέσα στους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη και ορίζεται επιτροπή εκ των συν. Πολύζου, Καρασούλου, Τζωρτζοπούλου, Παρθένη και Μπανιά για τη σύνταξη του καταλόγου σε συνεργασία με τα συνοικιακά συμβούλια.

Δημοτική Αγορά: Εγκρίνεται να συνταχθή νέα διακήρυξη μίσθωσης των καταστημάτων με βάση τα ενοίκια του 1940 – 41.

Καθαριότητα: Σύμφωνα με πρόταση του συν. Δημάρχου αποφασίζεται να γίνη δημοπρασία για δύο κάρρα και να καταργηθή το τέλος καθαριότητας.

Δικαιώματα ταφής: Εγκρίνονται δικαιώματα ταφής νεκρών στο δημοτικό νεκροταφείο τα παλαιά τα καθοριζόμενα υπό του κανονισμού.

Οικονομική ενίσχυση του Δήμου: Εγκρίνεται να μεταβή ο συν. Δήμαρχος στην Αθήνα για να φροντίση για την χορήγηση δανείου ή ενίσχυσης ή και τα δύο από το κράτος εκ δρχ 3.000.000 καθώς και για γενικώτερα ζητήματα της πόλης και του Δήμου .

Ζητήματα Νεκροφόρου: Ανατίθεται στον συν. Δήμαρχο να κανονίση το ζήτημα έστω και προσωρινά.

Αναφορικά με τη δημοτική αγορά ο συν. Καρασούλος συνιστά να ληφθούν μέτρα καθαρισμού των υπογείων χάριν της υγείας της πόλης και αυτών των ενοικιαστών.

Ο συν. Δήμαρχος απαντά ότι το ζήτημα αυτό καθώς και της συντήρησης της αγοράς, εξαρτάται από την οικονομική αντοχή του Δήμου.

Το ίδιο λέγει και για τα δημοτικά σφαγεία και προτείνει και λαμβάνεται απόφαση ο συν. Καπελλάκης να μελετήση το ζήτημα της μερικής λειτουργίας των.

Ύδρευση των συνοικισμών: Λαμβάνεται απόφαση να επισκευασθούν τα αρτεσιανά από τον σιδηρουργό Δημάκη αντί είδους και εγκρίνεται σύμφωνα με πρόταση του συν. Καπελλάκη για την καλύτερη ύδρευση των συνοικισμών την οποία υποστηρίζει και η συν. Μαστρογιάννη να μείνη περισσότερες ώρες σε λειτουργία η υψηλή ζώνη διανομής του νερού στην οποία υπάγονται οι συνοικισμοί.

Αναβάλλεται η συζήτηση για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων.

Χώρος Αγίας Τριάδας: Εγκρίνεται η απαλλοτρίωση του χώρου όπου εξετελέσθησαν τη Μ. Παρασκευή και ενταφιάσθηκαν τα παιδιά του Λαού, καθώς και ο καλλωπισμός αυτού και η ανέγερση αναθηματικής στήλης. Επί του προκειμένου ο συν. Δήμαρχος υποβάλλει πρόταση μετονομασίας των οδών και των πλατειών με ονόματα ηρώων πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου και εκλέγει επιτροπή εκ των συν. Καραπαπά, Πετρίδη, Πολύζου, Μπάβαρη και συν. Χαβέλλα υπό την προεδρία του Δημάρχου να μελετήση το ζήτημα και να αποφασίση συγχρόνως.

Ενίσχυση υπαλλήλων. Λαμβάνεται απόφαση με την αποστολή χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας να καταβληθούν οι δέουσες μέριμνες και προσπάθειες για τη χορήγηση δανείου. Ο συν. Καραπαπάς δηλοί ότι και από μέρος των οργανώσεων θα καταβληθή μέριμνα προς το σκοπό αυτόν.

Ζήτημα ηλεκτροφωτισμού.Αποφασίζεται να απευθυνθή έγγραφο στον ανάδοχο του ηλεκτροφωτισμού να αποστείλη Διευθυντήν και να μελετηθούν όλα τα ζητήματα τα σχετιζόμενα με τον ηλεκτροφωτισμό και την ύδρευση της πόλης καθώς και το δίκτυο. Αναφορικά με την αγροτική ασφάλεια εγκρίνεται η είσπραξη ως (δυσ. λέξη) μεγάλων ζώων δρχ 20 και των μικρών 10, των δε κοπαδιών, δρχ 120. Και ανατίθεται στους συν. Μπάβαρη και Μπανιά να μελετήσουν το ζήτημα της πληρωμής των αγροφυλάκων από τους ——— και γενικώτερα το ζήτημα της αγροφυλακής.. Ανατίθεται στους συν. Καπελλάκη και Μπάβαρη να ρυθμίσουν τα ζητήματα τα θιγόμενα από τις εκθέσεις σε συνεργασία με τα συνοικιακά συμβούλια.

Αίτηση παρόδιων οδού Μακρή ανατίθεται στον συν. μηχανικό Καπελλάκη. Ομοίως αίτηση του Γυμνασίου Αρρένων παραπέμπεται στον συν. Καπελλάκη. Αιτήσεις για την αύξηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού παραπέμπονται στην ηλεκτρική εταιρεία. Αίτηση κατοίκων και κρεοπώλου Ζαμπάρα για τη διατήρηση του κρεοπωλείου του εντός της Δημοτικής Αγοράς απορρίπτεται. Αίτηση εργατών γης λαμβάνεται υπ΄ όψει. Αίτηση κατοίκων αναφερομένων σε εκχερσώσεις δημοτικών εκτάσεων παραπέμπεται στη δασική υπηρεσία, ίνα μας γνωρίση σχετικά. Αίτηση ηλεκτρικής εταιρείας για ενίσχυση λαμβάνεται υπ΄ όψει για το μέλλον. Διαβάζεται και εγκρίνεται η ίδρυση του Συλλόγου Πυροπαθών και Λεηλατηθέντων.

Διαβάζεται έκθεση του Β΄ τμήματος Πολιτοφυλακής με την οποία γνωρίζεται ότι ευρέθη εφοδιασμός γερμανικός από 15 κουβέρτες, πολλά σεντόνια, μαξιλαροθήκες, χειρουργικά εργαλεία, κύπελλα νερού κ.ά. μικροπράγματα στο σπίτι του Δημοτικού Υπαλλήλου Χρ. Μουσελίμη κ.λ.π. και εκφράζεται η γνώμη ότι ο υπάλληλος θα είχε μεγάλες σχέσεις με το στρατό Κατοχής. Ο συν. Δήμαρχος προτείνει να τιμωρηθή με 10ήμερη απόλυση.

Ο συν. Κουτσοδήμος έχει τη γνώμη ότι πρέπει να επιβληθή ποινή πέντε ημερών, καθ΄όσον πρέπει να ληφθή υπ΄όψει ότι ο παραπάνω υπάλληλος πρόσφερε πολλά είδη στο στρατό του ΕΛΑΣ. Μετά από διαλογική συζήτηση εγκρίνεται να επιβληθή ποινή στον υπάλληλο Χρ. Μουσελίμη των δέκα ημερών.

Εγκρίνονται γενόμενα έξοδα του συν. Καπελλάκη κατά το ταξείδι του στην Πάτρα και την Αθήνα ως αντιπροσώπου του Δήμου δρχ. 50.000.000. 000 εκ του πληθωρικού χαρτονομίσματος και δρχ. 350 νέες δρχ. κατ΄ αποκοπή. Ομοίως η χορήγηση νέων δρχ. 8.000 ως ενίσχυση στο νοσοκομείο. Αποφασίζεται η ενίσχυση του Κεφ. 8 αρθρ. 7 (απολύμανσης) εκ μεταφοράς ποσού δρχ (πληθ. χαρτονομίσματα)εκ του Κεφ. 40 αρθρ. 1του προϋπολογισμού του δήμου 1944 -45.

Καταρτίζεται επιτροπή από τους συν. Τζωρτζόπουλο, συν. Χαβέλλα και Σβόλη για τα καύσιμα.

Καταμερισμός εργασιών Δήμου:

  1. Για την ύδρευση και το φωτισμό ανατίθεται στον Χρ. Καπελλάκη
  2. Για την καθαριότητα στον συν. Π Πανούτσο.
  3. Για τους κήπους και πάρκα στον συν. Χαβέλλα.
  4. Για τις νομικές υποθέσεις στον συν. Μπάβαρη.
  5. Για τα ιατρεία και γενικά την περίθαλψη στον συν. Σκιαδά, σε συ-νεργασία με τους γιατρούς Θεοδωρόπουλο και Καρκατζό.
  6. Για το νοσοκομείο, δημοτικό φαρμακείο στον συν. Κιρκιλέση.
  7. Για την αγροτική ασφάλεια στον συν. Χρ. Μπανιά.

Υπευθυνότητες δίνονται:

  1. Στον συν. Μπάβαρη για το 1ο συνοικιακό συμβούλιο.
  2. Στον συν. Καρασούλο για το 2ο συνοικιακό συμβούλιο.
  3. Στον συν. Τζωρτζόπουλο για το 3ο συνοικιακό συμβούλιο.
  4. Στην συν. Σβόλη για το 4ο συνοικιακό συμβούλιο.
  5. Στην συν. Μαστρογιάννη για το 5ο συνοικιακό συμβούλιο.-

Εγκρίνεται επιτροπή στέγασης. Τακτικά μέλη: 1) Τ. Πετρίδης, 2) Ελ. Πολύζος, 3) Ι. Τζωρτζόπουλος. Αναπληρωματικά: Γ. Σερέτης Τασία Χαβέλλα.

Ακολούθως ο συν. Καραπαπάς ομιλώντας για το επισιτιστικό ζήτημα της πόλης λέγει ότι όλο το συμβούλιο πρέπει να εκδηλώση επ’ αυτού τις ενέργειές του. Φρονεί ότι επιτροπή πρέπει να παρουσιασθή στους Άγγλους και να ζητήση να εκτελέσουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τον επισιτισμό, αν θα ήταν δε σκόπιμο πάλι η επιτροπή να μεταβή στην Πάτρα, εν ανάγκη να μείνη και μόνιμα εκεί, για να φροντίζη για όλα τα ζητήματα της πόλης. Προτείνει επίσης να αποσταλή τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση της αποστολής όλων των υποσχεθέντων παρ΄αυτής στην επιτροπή που μετέβη στην Αθήνα.- Μετά από διαλογική συζήτηση εγκρίνεται όπως η επιτροπή εκ των Δημάρχου, Κιρκιλέση, Παρθένη, Σκιαδά και Σβόλη παρουσιασθή στους Άγγλους, καθώς επίσης αποφασίζεται και η αποστολή τηλεγραφήματος στην Κυβέρνηση και λύεται η συνεδρίαση.

 

Φωτογραφία: Γιώργος Καραπαπάς – Θανάσης Κακογιάννης
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες