Τα μέτρα της Κυβέρνησης, σταγόνα στον ωκεανό, λένε οι αγρότες

Τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης
για τη μείωση του κόστους στην παραγωγή
στο αγροτικό ρεύμα είναι «σταγόνα στον Ωκεανό»,
λένε οι αγρότες

 

Από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση
για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
προανήγγειλε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024,
προσθέτοντας πως η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10%
στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

 

Επιμέλεια Λ.Τ.

Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εξειδικεύοντας τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, από κοινού με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή αγκαλιάζει και στηρίζει εμπράκτως Έλληνες του πρωτογενούς τομέα», γι΄αυτό και «παρουσιάσαμε ένα πακέτο μέτρων που απαντά στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα που θέτουν οι καλλιεργητές της χώρας μας».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις τιμών, ρύθμιση χρεών και «πράσινη» ενέργεια για την τροφοδοσία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος σε μόνιμη βάση.

Τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την μείωση
του ενεργειακού κόστους των αγροτών

Πρώτον, η ΔΕΗ αρχικά αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Θα γίνει επίσης ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ.) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Σταγόνα στον ωκεανό παρομοιάζουν
τις εξαγγελίες Μητσοτάκη οι αγρότες

Η σύσκεψη των παραγωγών που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους έξω από την ΔΕθ ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της Agrotica.

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, στο thesstoday.gr. «Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας».

Σε ανάλογο ύφος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Δέντρων Κωνσταντίνος Τασούλας, έθεσε τρία ζητήματα – αιτήματα μετά την σύσκεψη των παραγωγών, επιμένοντας ουσιαστικά σε όσα ήδη διεκδικούν, ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Αγροτικό πετρέλαιο «από τη μάνικα και αφορολόγητο», μείωση στο κόστος του ηλεκτρικού και μείωση στο κόστος των λιπασμάτων, κάνοντας λογο για «τεράστιο κόστος».

Στην σύσκεψη των παραγωγών πρακτικά συμφωνήθηκε ότι:

  • Οι εξαγγελιες του πρωθυπουργού είναι «ψίχουλα» μπροστά στις πιεστικές ανάγκες και στο οικονομικό αδιέξοδο των αγροτών.
  • Οι κινητοποιήσεις στα μπλόκα θα συνεχιστούν.
  • Οι αγρότες θέλουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει «μόνο με τον ίδιο» για να του εξηγήσουν τις θέσεις τους και να τον πείσουν.

Σε μία άλλη κίνηση ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, παραγωγοί από την περιοχή του Αιγίου ανακοίνωσαν λίγο μετά την συζήτηση στη Βουλή και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα κινηθούν για να στήσουν μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό, στην γέφυρα του Σελινούντα.

Ανάλογα μηνύματα εκπέμπουν και αγρότες της Μακεδονίας, προβάλοντας ως κεντρικό αίτημα και διεκδίκηση το «αγροτικό πετρέλαιο με νόμο» – δηλαδή, όπως, λένε, να μην αποφασίζεται κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό.

 

Με πληροφορίες από ΕRΤnews, thesstoday.gr και huffingtonpost.gr
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις