Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 20 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 20ης Νοεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1918: Κάθοδος της θαυματουργής εικόνας
της Αγίας Παρασκευής στο Θέρμο
1962: κατακλυσμιαίες βροχές που έπεφταν επί δύο μέρες

20 Νοεμβρίου 1918

Το έτος 1918 υπήρχε επιδημία γρίπης σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα· η λεγόμενη ισπανική γρίπη. Στην περιοχή του Θέρμου η επιδημία βρισκόταν σε ιδιαίτερη έξαρση, με αποτέλεσμα καθημερινά και για τρεις μήνες περίπου, οι θάνατοι από τη γρίπη να ανέρχονται σε δύο έως έξι ανθρώπων την ημέρα, πολλές φορές και δώδεκα, όπως καταγράφεται και στα βιβλία θανάτου των Ενοριών. Η κατάσταση υπήρξε τραγική.
Οι κάτοικοι τότε, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι του Αγρινίου, αποφάσισαν να κατεβάσουν την θαυματουργό εικόνα της Αγίας Παρασκευής από την ομώνυμο Ιερά Μονή Μάνδρας στο Θέρμο και να επικαλεστούν τις πρεσβείες της. Και πράγματι την 20η Νοεμβρίου 1918 μετέφεραν πεζή την ιερά εικόνα στο Θέρμο και την τοποθέτησαν προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από εκεί πέρασαν όλοι οι κάτοικοι προσευχόμενοι και το θαύμα πραγματοποιήθηκε. Οι θάνατοι από την γρίπη σταμάτησαν εντελώς.

 

20 Νοεμβρίου 1962

Οι κατακλυσμιαίες βροχές που έπεφταν επί δύο μέρες, σήκωσαν τη στάθμη των ποταμών, με αποτέλεσμα πολλοί χείμαρροι να ξεχειλίσουν σε πολλά σημεία και να κατακλύσουν μεγάλες εκτάσεις. Ο Αχελώος στο δεξιό μέρος της γέφυρας της εθνικής οδού Αγρινίου – Αμ-φιλοχίας έσκαψε το έδαφος και εξαφάνισε μια τεράστια έκταση με οπωροφόρα, απειλώντας να καταστρέψει το δημόσιο δρόμο. Το ορεινό οδικό δίκτυο έπαθε καταστροφές σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα η συγκοινωνία να είναι προβληματική. Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι η Αρετή Ζήκα, όπως μεταφερόταν με φορείο από το χωριό Αγία Παρασκευή προς τον δημόσιο δρόμο έχασε τη ζωή της λόγω της ταλαιπωρίας. Οι ένοικοι των εργατικών κατοικιών της Αγίας Βαρβάρας επίσης, που βρίσκονται πάνω στη δημόσια οδό Αγρινίου – Καρπενησίου έστειλαν διαμαρτυρία στους αρμόδιους για την κακή κατάσταση των κτιρίων, αφού πλημμύρισε ο τελευταίος όροφος των κτιρίων. Τέλος, έγινε γνωστό ότι από τις πλημμύρες καταστράφηκε το υδραγωγείο των  Ελληνικών και του Αιτωλικού, καθώς και η μοναδική βρύση του χωριού Αμπέλια. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 21.11.1962, Σελ. 1)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Κεντρική Πλατεία του Θέρμου προπολεμικά

AgrinioStories