.
Χριστίνα Σταρακά
Νομοσχέδιο Υγείας για τον προσωπικό γιατρό
Σταρακά: Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά
να κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ
Η κοινωνία ευτυχώς καταλαβαίνει
ποιος πραγματικά επιθυμεί ένα ΕΣΥ που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες
και ποιος βλέπει τη δημόσια υγεία σαν μία μπίζνα
Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό που συζητείται στη Βουλή αναφέρθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά.
Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:
«Η κυβέρνηση παίρνει άλλη μια οραματική δημιουργία του ΠΑΣΟΚ, το ΕΣΥ και αντί να το εξελίξει σε ένα σύγχρονο σύστημα αντάξιο μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας, συνεχίζει το ξήλωμα του προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Στα χέρια της, ακόμα και ο προσωπικός γιατρός, ένα χρήσιμο εργαλείο του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταντάει πανάκεια για να καλύψει τις τρύπες του χάους που δημιούργησε.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο δίνει, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, την αρμοδιότητα σε εκπαιδευόμενους γιατρούς να διενεργούν ιατρικές πράξεις ειδικευμένου ιατρού, εκτός δηλαδή της εκπαίδευσης και της ειδικότητάς τους. Παράλληλα, ο αναχρονιστικός θεσμός του αγροτικού γιατρού «αναβαθμίζεται», αποκτώντας επιστημονικό τίτλο χωρίς τις αντίστοιχες γνώσεις και εγκαθίσταται πλέον σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, όσοι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα για να απευθυνθούν σε ιδιώτη προσωπικό γιατρό της επιλογής τους, θα πρέπει είτε να «προλάβουν» να δηλώσουν τους συγκεκριμένους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικευμένους ιδιώτες ιατρούς, είτε να ρισκάρουν να εξυπηρετηθούν αφενός από ειδικευόμενους γιατρούς χωρίς επίβλεψη, αφετέρου από ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς που θα «βαφτιστούν» προσωπικοί ιατροί.
Με τον τρόπο της δηλαδή η Πολιτεία νομοθετεί την ανασφάλεια των ασθενών απέναντι στο ΕΣΥ, σπρώχνοντας στον πολίτη στον ιδιωτικό τομέα!
Όλα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα είναι στη 2η θέση στην ΕΕ σε ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία μετά τη Βουλγαρία και τοπικές κοινωνίες όπως το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι στενάζουν, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ως επιστέγασμα, η ανάλγητη κυβέρνηση αρνείται την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενέργεια την οποία πρότεινε με πόρισμα της Επιτροπή που η ίδια σύστησε και το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει με τροπολογία του 23 φορές ήδη από από το 2020.
Η κοινωνία ευτυχώς καταλαβαίνει ποιος πραγματικά επιθυμεί ένα ΕΣΥ που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και ποιος βλέπει τη δημόσια υγεία σαν μία μπίζνα γι’ αυτό και έχει στρέψει το βλέμμα της στο ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας μια υπεύθυνη και προοδευτική πολιτική που θα τη βγάλει από τη φτώχεια και την ανέχεια που τη βύθισε η ΝΔ με τις πολιτικές της.»