Χριστίνα Σταρακά
Ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση
η ελληνική κτηνοτροφία
Απαιτείται εθνικό σχέδιο διάσωσης της
και όχι «κούφια λόγια
Με αφορμή την απόγνωση των κτηνοτρόφων από την εμφάνιση της ευλογιάς στον Έβρο σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πανώλη των αιγοπροβάτων, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Δεν πρόλαβαν καν να ηρεμήσουν οι κτηνοτρόφοι από την πανώλη των αιγοπροβάτων που παρέλυσε τον κλάδο και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της ευλογιάς σε όλη τη χώρα.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Η κυβέρνηση αντί να λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει το φαινόμενο πριν εξελιχθεί όπως η πανώλη, η οποία ακόμα περιμένουμε να κάνει τον κύκλο της σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, συνεχίζει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία.
Την ίδια στιγμή, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Έναν μήνα τώρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων και η δημιουργία απαγορευμένων ζωνών τους επιβαρύνουν οικονομικά, καθώς δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά ενώ ισχυρό πλήγμα στις τσέπες τους αναμένεται να αποτελέσει η ραγδαία αύξηση των τιμών.
Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και όσοι έχουν πληγεί από την ευλογιά. Το ΥπΑΑΤ τους ζητάει να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα πληρώνοντας υψηλά ασφάλιστρα και φόρους για να λάβουν τα ψίχουλα των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα σε διακοπές. Αλλιώς πώς εξηγείται το γεγονός ότι ζητά από κατεστραμμένους κτηνοτρόφους, με μειωμένη παραγωγή και πενιχρό εισόδημα να πληρώσουν όλα τα παραπάνω ενώ δεν έχουν κυριολεκτικά να ζήσουν.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει τα «κούφια λόγια» και να στηρίξει ουσιαστικά τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διάσωσης του κλάδου που θα περιλαμβάνει πέραν από τις δίκαιες και υψηλές αποζημιώσεις, αυστηρούς ελέγχους στους χώρους παραλαβής-παράδοσης των ζώων για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για πρόληψη και αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών, ελέγχους στις χονδρικές τιμές προϊόντων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και δράσεις για την εξιχνίαση κυκλωμάτων εμπορίας κρέατος. Την ώρα που η πανώλη έχει γονατίσει τη ζωική παραγωγή, έχει κλείσει τα σφαγεία και θανατώνονται μαζικά ζώα, το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στους κτηνοτρόφους μας και να λάβουν εδώ και τώρα γενναία και αποφασιστικά μέτρα, γιατί ήδη είναι πολύ αργά.»