Σοροβίγλι: Ένας αγροτοποιμενικός συνοικισμός μεγάλων αρχόντων
Δίπλα στον ποταμό Αχελώο, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από την πόλη του Αγρινίου. Ήταν έδρα του ομώνυμου (Καποδιστριακού) δήμου και σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί τοπική κοινότητα και έδρα της δημοτικής ενότητας Στράτου του δήμου Αγρινίου. Σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 979 κατοίκους. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη ολόκληρης της Ακαρνανίας.
Το σημερινό χωριό της Στράτου είναι ένα νέο χωριό το οποίο δημιουργήθηκε γύρω στο 1963 μετά από την αναγκαστική απαλλοτροίωση του παλιού χωριού, γνωστού ως Σουροβίγλι ή Σωροβίγλι, το οποίο βρίσκονταν πάνω στο λόφο που ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Στράτου. Η θέση του χωριού ήταν εξαιρετικά στρατηγική. Ο Γάλλος περιηγητής Léon Heuzey το αναφέρει ήδη από το 1856 ως αγροτοποιμενικό συνοικισμό μεγάλων αρχόντων.
Από το 1871 και ύστερα παρουσιάζεται ως χωριό με λιθόκτιστες διώροφες οικοδομές για την ανάγερση των οποίων αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκε και υλικό από τα αρχαία οικοδομήματα.
Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 1960, το 1962-1963, μεταφέρθηκε νοτιότερα, επί της Εθνικής οδού για να πραγματοποιηθούν ανασκαφές οι οποίες αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα που φυλάσσονται σε μουσεία της ευρύτερης περιοχής.
Η άλλοτε κραταιά πόλη σήμερα είναι ένα χωριό 1.078 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Κύρια ασχολία των ανθρώπων της περιοχής είναι η γεωργία η κτηνοτροφία κ.α .
Δίπλα στο χωριό και στη θέση της γέφυρας του Αχελώου κατασκευάστηκε το Υδροηλεκτρικό φράγμα του Στράτου, το οποίο δημιούργησε την τέταρτη κατά σειρά τεχνητή λίμνη του Αχελώου.