Σχολή Αεροπορίας Στρατού Αγρινίου

. ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

- Επιμέλεια: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΗΛΙΓΑΔΑΣ -

Το πολεμικό αεροδρόμιο Αγρινίου
κατασκευάστηκε από το 1961 έως και το 1964
τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του πολιτικού αεροδρομίου

| Σχολή Αεροπορίας Στρατού Αγρινίου |

Μία από τις μονάδες που φιλοξένησε το αεροδρόμιο του Αγρινίου

–  Η κατασκευή των βασικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1961 και 1964, ενώ το 1973 κατασκευάστηκαν χώροι στάθμευσης αεροσκαφών τροχιόδρομοι. Μέχρι το 2014 χρησιμοποιούνταν από τη Πολεμική Αεροπορία, αφού σε αυτό στάθμευαν η 132 Σμηναρχία Μάχης (132 ΣΜ) καθώς και πυροσβεστικά αεροπλάνα της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (359 ΜΑΕΔΥ). Έκτοτε αεροσκάφη και προσωπικό μεταφερθήκαν στο Αεροδρόμιο Ακτίου.

 

 

 

«Το Αεροδρόμιο Αγρινίου» γράφει ο Στέφανος Άτσαλος, «ήταν ιδανικό αεροδρόμιο για εκπαίδευση. Μεγάλος κάμπος χωρίς ανέμους και μεγάλος διάδρομος. Επί των ημερών μου δεν υπήρχε παράλληλος τροχόδρομος. Έξοδος ήταν η αρχή και το τέλος του διαδρόμου. Το Διοικητήριο και οι αίθουσες διδασκαλίας ήταν στο ίδιο κτίριο.

Για να πας στην πίστα να πετάξεις είχε αρκετό ποδαρόδρομο. Εκεί, στην αρχή του 09 ήταν ένας χαμηλός πύργος και εκεί δίπλα υπήρχε ένα μικρό κιόσκι που περιμέναμε την σειρά μας για να πετάξουμε…

Η αποστολή της 132 ΣΜ ήταν η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.»

Από τους χώρους του Στρατιωτικού Α/Δ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, που παραχωρήθηκαν για τις λειτουργικές ανάγκες  της ΣΑΣ και του 25ου ΣΕΑΣ, δεν έχουμε αρκετό φωτογραφικό υλικό, τουλάχιστον σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκτός από όσες βρήκαμε στο φωτογραφικό αρχείο του κ. Μπαμπασάκη, Υποδιοικητού τότε (από 22 Αυγούστου 1973) της ΣΑΣ, με Διοικητή τον Ανχη (ΠΒ) Σερεμετάκη Σπυρίδωνα.

Στον 1,5 αυτόν χρόνο (26 Απριλίου 1973 μέχρι 15 Οκτωβρίου 1974) η ΣΑΣ, κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης είχε παραγωγικότατο έργο.

Φωτογραφίες: Στο κέντρο o Διοικητής του 23 ΛΑΣ, Ταγματάρχης Μπαμπασάκης Ιωάννης
Αριστερά ο τότε Υπίλαρχος Κασελίμης Σπυρίδων. Δεξιά  ο Λ/γός (ΠΖ) Βλαχοπάνος Ηλίας.
(Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο Ιωάννη Μπαμπασάκη)
Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΔΗ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ