Ρουμελιώτες ΒΑ Αττικής – 1η Γιορτή καλαμποκιού

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία
1η Γιορτή καλαμποκιού
στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής
του Συλλόγου Ρουμελιωτών βόρειας & ανατολικής Αττικής

Το Σάββατο 8-10-2022 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία και με παρουσία πλήθους κόσμου, η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου Ρουμελιωτών βόρειας & ανατολικής Αττικής με θεματολογία 1η Γιορτή καλαμποκιού στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ανκοίνωση που εξέδωσε ο σύλλοηος «το Ρουμελιώτικο αντάμωμα που εξελίχθηκε σε ένα αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι, βγαλμένο μέσα από την ψυχή του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδα μας, ενθουσίασε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα διασκεδάζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.»

 

 

›Τις εντυπώσεις έκλεψε η αναβίωση του παραδοσιακού, εποχικού εθίμου του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών, που έφερε πολλές αναμνήσεις στου μεγαλύτερους ρουμελιώτες που παρακολούθησαν το δρώμενο, αλλά και μετέφερε την παράδοση στους νεότερους που βρέθηκαν εκεί. Το μάζεμα και ξεφλούδισμα του καλαμποκιού, που ήταν και το κεντρικό δρώμενο της πρώτης εκδήλωσης του Συλλόγου μας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων. Στην διαδικασία του ξεφλουδίσματος βοήθησαν μέλη, από όλες τις χορευτικές ομάδες , ντυμένα με παραδοσιακές στολές , καθώς & μικρά παιδιά και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση . Κατά την διάρκεια του δρώμενου η Πρόεδρος Αγγελική Σκοτίδα μίλησε για την ιστορία του ξέφλου ενώ ακουγόταν παραδοσιακά τραγούδια σχετικά με το δρώμενο. Κατά το έθιμο προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, , κεράσματα , όπως χειροποίητο λικέρ (ποτό κονιάκ) και πίτες. Μετά το ξεφλούδισμα οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα ψημένα καλαμπόκια.»

 

 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Αγγελική Σκοτίδα και ο τ. Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος του Δ.Σ. κ. Δ. Δημητρίου.

«Εγκάρδιες ευχαριστίες για την συμμετοχή τους», απηυθυνε ο το ΔΣ του συλλόγου, «στους χορευτές της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, των Ευρυτάνων επαρχίας Λειβαδιάς «Τα Άγραφα», της Ένωσης Απανταχού Ευρυτανισσών για την «Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής “Η αλληλεγγύη για όλους”, αλλά και στους σπουδαίους καλλιτέχνες που πλαισίωσαν την γιορτή μας Γιώργο Βέλλιο, Σοφία Βώττα, Στέφανο Κόπανο και Δημήτρη Καρακώστα, τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής για την παραχώρηση της πλατείας, τους χορηγούς της εκδήλωσης για τις ευγενικές χορηγίες τους, καθώς και τους επιχειρηματίες της πόλης και των όμορων δήμων για τα δώρα που πρόσφεραν για την λαχειοφόρο αγορά.

»Σκοπός και δράση του Συλλόγου μας», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι η ενίσχυση της Ρουμελιώτικης πολιτιστικής δραστηριότητας μέσω της οποίας προάγονται οι ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.»

 


AgrinioStories