Πως να μετατρέψεις το χάος σε οργανωμένο σπίτι!

Η μικρή μας λίστα θα σε βοηθήσει να οργανώσεις το σπίτι σου
και να βάλεις στοπ στο «κρυφτούλι» με τα αντικείμενα που χρειάζεσαι.

Είναι μαγικό πως μέσα στο χάος η μνήμη μας θα μας βοηθήσει να βρούμε ένα αντικείμενο, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό δεν συμβαίνει.

 

 

Τακτοποίηση σπιτιού – Που πας; Στην θέση σου!

Καμιά φορά χρειάζεται να γινόμαστε απόλυτοι… Περισσότερο όμως χρειάζεται να έχουμε μια τελική θέση για κάθε αντικείμενο, ώστε μετά την χρήση του να το επιστρέφουμε εκεί (χωρίς να γινόμαστε ψυχαναγκαστικοί τύπου «Τι κάνεις; Η μουστάρδα μπαίνει στα δεξιά της κέτσαπ!»).

Οτιδήποτε μετακινήσεις (!) βάλτο μετά την χρήση στην θέση του!

 

 

Κάθε νέο αντικείμενο που μπαίνει σπίτι σου πρέπει να έχει την θέση του. Μπορεί να χρειαστείς κουτιά παπουτσιών, πλαστικά ή χάρτινα boxes με λαβές, μπορεί να χρειαστείς χώρους, αλλά η τελική θέση θα σου λύσει τα χέρια.

Οργάνωση χαρτιών – Ξεμπέρδεψε με την χαρτούρα

Στο μη έμπειρο μάτι όλα φαίνονται στην εντέλεια, αλλά όταν ανοίξεις το συρτάρι, θα βρεις μέχρι και σπάνια είδη ζώων. Η ταξινόμηση ομοειδών πραγμάτων θα σε βοηθήσει να τα βρίσκεις πάντα. Άρχισε με τα χαρτιά και τους λογαριασμούς (Ντοσιέ, ζελατίνα κτλ) και φτάσε στα αντικείμενα (υλικά διακόσμησης, εργαλεία κ.α.).

 

 

Πέτα τις παλιές αποδείξεις (τι θα γίνει ρε παιδιά με την γραφειοκρατία;), άδεια στιλό, σπασμένα αντικείμενα για κόλλημα που δεν κόλλησες ποτέ κ.ο.κ. Στην ταξινόμηση μπορούν να σε βοηθήσουν τα μικρά post it σελιδοδείκτες, χρωματιστοί συνδετήρες ή εφαρμογές στο κινητού που σκανάρουν και αρχειοθετούν ψηφιακά τα έγγραφά σου!

 

 

Εξοικονόμηση χώρου με έπιπλα

Όποιος έχει ζήσει σε σπίτι με μικρούς αποθηκευτικούς χώρους, σίγουρα πιστεύει σε πολλά υπερβατικά και ανεξήγητα πράγματα. Αλλά το στοίβαγμα (γιατί περί αυτού πρόκειται) και το στρίμωγμα αντικειμένων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια κάποια από αυτά κατευθείαν στο κεφάλι σου, όπως στα καρτούν.

 

 

Έχεις δύο βοήθειες: φρόντισε κάθε καινούριο έπιπλο που αγοράζεις να έχει αποθηκευτικούς χώρους (μπαούλο-παγκάκι, καναπές με χώρο αποθήκευσης, καναπές κήπου-μπαούλο κ.ο.κ) και όταν αγοράζεις ένα υποκατάστατο αντικείμενο, πέτα το παλιό.

Τακτοποίηση παιχνιδιών

Πανέμορφα, αξιαγάπητα, αλλά έχουν πάρα πολλά αντικείμενα και παιχνίδια (όσοι ζουν σε σπίτι – παιδότοπο γνωρίζουν!). Κάθε φορά που το παιδί σας ανεβαίνει ηλικιακό επίπεδο, τα παλιά παιχνίδια του φαίνονται βαρετά, είτε από την πολυχρησία, είτε από την απλότητα των χαρακτηριστικών τους. Δωρίστε τα ή ανταλλάξτε τα, με άλλα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία που διανύει τώρα.

Τα boxes και οι αποθηκευτικοί χώροι παιχνιδιών, αποδεικνύονται σωτήριοι!

 

 

Μην ξεχνάτε ότι το παιχνίδι είναι μέσο ερεθισμού του εγκεφάλου, οπότε τα πιο πολύπλοκα (κατάλληλα για την ηλικία του) παιχνίδια, βοηθούν την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Την ίδια στιγμή ταξινομήστε τα σε κούτες και μάθετε στο παιδί σας την αξία της οργάνωσης και την τελική θέση των πραγμάτων («να το βάλουμε εκεί απ’ όπου το πήραμε;»).

Εξοικονόμηση χώρου στην κουζίνα

Όσον αφορά την κουζίνα, το ρητό “λίγα και καλά” θα σε σώσει. Πέταξε ή αποθήκευσε ό,τι χρησιμοποιείς.

 

 

Αποκλείεται να μην ανοίξεις το ψυγείο ή ντουλάπια και να μην δεις ληγμένα προϊόντα, σπασμένα ή χαλασμένα κουζινικά («βάλτο εκεί θα το φτιάξω εγώ» είπε πριν ένα χρόνο), ποτήρια και άλλα. Όσα αντικείμενα δεν χρησιμοποιείς στην κουζίνα, δεν έχεις λόγο να τα διατηρείς εκεί και το ίδιο ισχύει με όσα αντικείμενα χρησιμοποιείς 3-4 φορές τον χρόνο (αποθήκευση σε χώρο με πράγματα που δεν χρησιμοποιείς συχνά). Σίγουρα θα ελευθερώσεις 1 με 2 ντουλάπια με αυτόν τον τρόπο και να χρησιμοποιήσεις τον χώρο τους.

 


AgrinioStories | Πηγή