«Τζάμπα τυρί
υπάρχει μόνο μέσα στην ποντικοπαγίδα»,
προειδοποιεί μια παλιά αμερικάνικη παροιμία
- του Δημήτρη Κωστάκου
Κάπως έτσι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επίμονη (όσο και μονότονη) διαφημιστική εκστρατεία των «ενισχύσεων προς τους πολίτες» εν μέσω κρίσης ανατιμήσεων, διεκδικώντας -φυσικά- την εμπιστοσύνη και κατ’ επέκταση την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, οι μελέτες ειδικών αποκαλύπτουν αυτό που πολλοί (κακόπιστοι, βεβαίως- βεβαίως) υποψιάζονται: Ότι, δηλαδή, η ενίσχυση των πολιτών είναι το τυρί. Της φάκας.
Πρόκειται για ένα συμβόλαιο φτώχειας, το οποίο οι πολίτες καλούνται να υπογράψουν, αποδεχόμενοι περιορισμένες αυξήσεις και αναντίστοιχες των πραγματικών αναγκών ενισχύσεις. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για την Εθνική Οικονομία και Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι είναι και θα παραμείνουν (με βάση την κυβερνητική πολιτική) εισοδηματικά ανοχύρωτοι απέναντι στην κρίση ανατιμήσεων.
Παράλληλα, βάσει των στοιχείων της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν χάσει 75 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία, συνεχίζουν βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο περικοπής των συντάξεων…
Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Συνομοσπονδίας, επισημαίνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή, καθώς προκειμένου να ξεπεραστεί ο κίνδυνος ύφεσης, πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών, μέσω της αύξησης του κατώτατου και των κλαδικών μισθών, ενώ παράλληλα να μειωθεί ης φορολογική επιβάρυνση (κυρίως η έμμεση). Μάλιστα, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων αποδοχών ξεπέρασε το 19% τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της ακρίβειας.
Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ:
- Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
- Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών και επομένως θα πρέπει να υπάρξει νέα και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης όσον αφορά το ύψος του λόγου έμμεσοι/άμεσοι φόροι, πίσω από τη Λετονία και την Πορτογαλία.
- Η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες.
- Το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
- Το δ΄τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022 υπήρξε σημαντική αύξηση της ημιαπασχόλησης, η οποία περιορίστηκε το β’ τρίμηνο του 2022. Το 50% των ημιαπασχολούμενων επιθυμούσε να εργαστεί με πλήρες ωράριο, αλλά δεν μπορούσε να βρει θέση πλήρους απασχόλησης. Ο κύριος όγκος των υποαπασχολούμενων είναι ηλικίας 30-44 ετών και ακολούθως 45-64 ετών.
- Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εντοπίζεται στον κλάδο της παροχής καταλύματος και εστίασης και ακολούθως στο εμπόριο. Επί της ουσίας ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί θέσεις απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν χαμηλούς μισθούς
Νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις;
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο κατά την περίοδο 2016-2022, την επταετία δηλαδή ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), οι πραγματικές απώλειες για τους συνταξιούχους ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 75 δις €, μέσω 29 παρεμβάσεων.
Ωστόσο, εντοπίζονται τρεις ακόμη παρεμβάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τις μελλοντικές συντάξεις:
- Ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον μισθό ολόκληρου του εργασιακού βίου
- Ο αυτόματος «κόφτης» των συνταξιοδοτικών δαπανών έως το 2060 και
- το αυτόματο σύστημα παρέμβασης στο ύψος της επικουρικής σύνταξης, προκειμένου να μην ξεφύγει η σχετική δαπάνη.
Ωραίο το συμβολαιάκι.
Πού υπογράφουμε;