Περιφέρεια – Καταπολέμηση κουνουπιών

Εντατικοποίηση των δράσεων καταπολέμησης
κουνουπιών εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Αντιπεριφέρεια Υγείας  ενημερώνει τους κατοίκους για την πιθανή  ύπαρξη τις επόμενες ημέρες τοπικά αυξημένου πληθυσμού κουνουπιών. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εξαιτίας των ασυνήθιστων για την εποχή καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζονται από την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή επίπεδα, σε συνδυασμό με το ύψος βροχής του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Μολονότι πρόκειται για φαινόμενο που έχει αποτέλεσμα την όχληση των κατοίκων, ωστόσο, δεν συνδέεται με επιδημιολογικό κίνδυνο και δεν τίθεται θέμα απειλής της δημόσιας υγείας, καθώς ο εν λόγω πληθυσμός κουνουπιών δεν είναι απειλητικός για την μετάδοση ασθενειών, όπως η ελονοσία ή ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητη η εντατικοποίηση των δράσεων του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, που θα περιλαμβάνει τις επόμενες ημέρες ψεκασμούς με την συνδρομή επιπρόσθετων drones αλλά και ελικοπτέρου το οποίο θα παραμείνει στην περιοχή εκτέλεσης του έργου για την επανάληψη των ψεκασμών όποτε και όπου απαιτηθεί  και εκτιμάται πως, εντός των επόμενων εβδομάδων οι εν λόγω πληθυσμοί κουνουπιών θα βαίνουν διαρκώς μειούμενοι.

Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό σύγχρονα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, εφαρμόζοντας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αναγνωρισμένες και διεθνώς βραβευμένες μεθοδολογίες που άπτονται της καταπολέμησης  των κουνουπιών.

Στο πλαίσιο του έργου διενεργούνται περισσότερες από 3.500 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε εν δυνάμει εστίες 350.000 στρ. υγροτόπων, 20.000 στρ. πλημμυρισμένων εκτάσεων και 2.600 χλμ. καναλιών και ρεμάτων. Η δράση,  υποστηρίζεται επιστημονικά από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας, ενώ την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι εργασίες πεδίου υλοποιούνται από ομάδα πενήντα επιστημόνων και τεχνικών, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρίας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Διευθύνσεων Υγείας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Για τις εφαρμογές χρησιμοποιείται εξειδικευμένος εξοπλισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκαέξι ψεκαστικά οχήματα, έξι ΣμηΕΑ (drones), ελικόπτερο και  αμφίβιο όχημα. Οι ψεκασμοί αναμένεται να συνεχιστούν καθημερινά μέχρι το Νοέμβριο.

Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, το κοινό μπορεί να απευθύνεται από σταθερό τηλέφωνο, στο τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί ο ανάδοχος του έργου ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη τόσο  προληπτικών μέτρων από τους πολίτες, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους,  όσο  και ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Δ. Ελλάδα