Πέμπτη 20/1: Ειδήσεις στο ξεκίνημα της μέρας

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, για να  είστε ενήμεροι την Πέμπτη 20/1

ΦΠΑ 1. Προς τη  μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα γυμναστήρια φαίνεται ότι οδεύει – σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές διαρροές – το οικονομικό επιτελείο από το 2023, καθώς η “δίδυμη” κρίση ( υγειονομική και ενεργειακή ),  πλήττουν σφοδρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους.

Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα η εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει αλλαγές και στην επιστρεπτέα προκαταβολή ακόμα και τον μηδενισμό της.

Ειδικότερα, εκτός από τους συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες,  σχεδιάζεται να μονιμοποιηθεί από το 2023 η παγωμένη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επεκταθεί και στο δημόσιο καθώς και οι μειωμένες κατά 3 μονάδες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

***

ΦΠΑ 2. Τον προβληματισμό του για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ εξέφρασε ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να κλείσει όμως το θέμα.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, τόνισε ότι είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο».

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί» συμπέρανε. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να ανοίξει ξανά η συζήτηση εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

***

RAFALE 1. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, κατά την άφιξη των Rafale χθες στην Τανάγρα,  τόνισε ότι «υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα πρώτα 6 από τα υπερσύγχρονα Rafale», χαρακτηρίζοντάς τα «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας, ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει».

«Τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο», τόνισε στο πλαίσιο της ομιλίας του, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να πλαισιώνεται από την εθνική της ασφάλεια».

«Για την απόκτηση των Rafale δεν έχουμε την ανάγκη άδειας κανενός», είπε, σημειώνοντας ότι η πατρίδα μας «όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου».

***

RAFALE 2. Το Rafale, το οποίο προέκυψε όταν η Γαλλία αποχώρησε από το κοινό ευρωπαϊκό project που «γέννησε» το Eurofighter Typhoon, είναι ένα αεροσκάφος που ο χαρακτηρισμός «πολλαπλών ρόλων» μάλλον το αδικεί: το μαχητικό μπορεί να εκτελέσει αποστολές κρούσης, εναέριας κυριαρχίας, βαθιάς κρούσης, συλλογής πληροφοριών, ακόμα και πυρηνικών χτυπημάτων, και μπορεί να πλήξει εναέριους, επίγειους και θαλάσσιους στόχους με την ίδια ευκολία και άνεση.

Με εξελιγμενα αεροηλεκτρονικά συστήματα, σχεδιαστικές παρεμβάσεις που του δίνουν stealth χαρακτηριστικά, τη δυνατότητα να μεταφέρει το βάρος του σε πυραύλους και βόμβες («έξυπνες» και «χαζές»), μεγάλη ταχύτητα (Mach 1,8 στα 50.000 πόδια και supercruise σε Mach 1,4) και -το βασικότερο- με αποδεδειγμένες ικανότητες σε πραγματικές συνθήκες (έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και το Σαχέλ), το Rafale είναι ένα πραγματικά σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος.

***

RAFALE 3. Μάλιστα, όπως έχει γράψει και το economico.gr, το 2009 ένα Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας έχει κατορθώσει να «καταρρίψει» στη διάρκεια άσκησης ένα από τα περίφημα (και σαφώς πιο εξελιγμένα) F-22, αποδεικνύοντας ότι έχει «δόντια» ακόμα και απέναντι σε μαχητικά 5ης γενιάς. Και όλα αυτά για ένα αεροσκάφος με ωριαίο κόστος πτήσης περίπου 16.000 δολαρίων, πολύ κάτω ακόμα και από μαχητικά 4ης γενιάς, όπως τα F-15 και τα F-16, που το ωριαίο κόστος πτήσης ξεπερνά τα 22.000 δολάρια.

Η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά 24 Rafale έκδοσης F3-R που αυτή τη στιγμή είναι η πλέον εξελιγμένη έκδοση του γαλλικού μαχητικού. Διαθέτουν μεταξύ άλλων το σύστημα αυτοπροστασίας Electronic Warfare Suite – SPECTRA, που πρόκειται πρακτικά για ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο έχει δυνατότητα «jamming» αλλά και ανάλυσης εισερχομένων εκπομπών, επιτρέποντας στον πιλότο να διαπιστώσει αν το αεροσκάφος του έχει εγκλωβιστεί.

***

ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ. Στα 15 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για το νέο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, ενώ ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να αντλήσει 3 δισ. Ευρώ. Καταγράφηκε υψηλότερη απόδοση στο περίπου 1,84% από το 0,88% τον περασμένο Ιούνιο. Και αυτό γιατί η χώρα βγήκε σε μία δύσκολη συγκυρία για την αγορά διεθνώς με τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω του πληθωρισμού.

Το βέβαιο είναι, κάτι που φυσικά γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο, πως το 2022 είναι ένα έτος υψηλότερων αποδόσεων για τα ομόλογα γενικότερα, λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, αλλά και της ανόδου του πληθωρισμού, οπότε οι συνθήκες και το επιτόκιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά του περασμένου έτους.

Άλλωστε αυτό έγινε εμφανές και κατά τις εκδόσεις άλλων χωρών τις τελευταίες ημέρες, με τις Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να πληρώνουν ένα υψηλότερο premium στους νέους τους τίτλους.

***

ΕΣΥ. Ενημέρωση, χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως, έκανε σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» το βράδυ της Δευτέρας η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε όλους τους ιατρούς – βουλευτές της Ν.Δ., στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, με θέμα τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον χώρο του ΕΣΥ. Οπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το «νέο ΕΣΥ» να αρχίσει να υλοποιείται με το πέρας της πανδημίας, ή έστω της ύφεσής της, όταν δηλαδή θα υπάρχει «καθαρό τοπίο» για αλλαγές που δεν επέτρεψε να γίνουν η σφοδρή υγειονομική κρίση.

Η κ. Γκάγκα, απευθυνόμενη στους βουλευτές – ιατρούς, έθεσε βασικούς άξονες, προαναγγέλλοντας επιτάχυνση των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, η αν. υπουργός μίλησε για τον νέο «χάρτη υγείας» που περιλαμβάνει αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των υγειονομικών δομών της χώρας σε πρωτοβάθμιο –δηλαδή τα Κέντρα Υγείας– και δευτεροβάθμιο –τα νοσοκομεία– επίπεδο. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και το σχέδιο διασύνδεσης των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων έτσι ώστε να υπάρξει επιστημονική υποστήριξη, ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υποδομών, υλοποίηση ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο Hub and spoke.

***

ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 15.880 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 24.138 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 47.614 εκατ. ευρώ, από 42.327 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 64.283 εκατ. ευρώ, από 62.936 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2020.

***

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ. Την παράταση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε για να αποτιμήσει την πορεία της πανδημίας.

Η απόφαση της Επιτροπής, αλλά και η συμφωνία του υπουργείου Υγείας ήταν σχεδόν αναμενόμενη, καθώς τα «σκληρά» δεδομένα της πανδημίας (νοσηλείες, θάνατοι, διασωληνώσεις) το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει την ανιούσα, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για χαλάρωση προς το παρόν, τουλάχιστον.

Τα μέτρα αναμένεται να επενεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί αν τη Δευτέρα 31/1 θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, αλλά και τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και τα κέντρα διασκέδασης. Επίσης, δεν αλλάζει το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα, παρά την επιθυμία των ομάδων.

***

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η ίδρυση του Co-Lab στη Ρόδο, που αποτελεί το πρώτο εργαστήριο συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό, ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen.

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια πολύ καλή τουριστική σεζόν από την έναρξή της», με τον κ. Joussen να τονίζει ότι αναμένει τον διπλασιασμό των αφίξεων από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019.

«Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, προσθέτοντας ότι «ήδη για φέτος πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα».

***

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ. Σε ηχηρή παρέμβαση για τις επικρίσεις που δέχεται η δικαιοσύνη για σειρά ενεργειών της σε σοβαρές υποθέσεις, προέβη η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου σημειώνοντας με έμφαση ότι «όσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατεύσουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά έξω, από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες».

Η δήλωση της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου πολιτικοί αλλά και άλλοι που διατυπώνουν δημόσιο λόγο στρέφονται κατά της δικαιοσύνης με επικριτικά σχόλια και υπαινιγμούς σε ό,τι αφορά τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων.

***

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ. Ανατροπές στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αίροντας παραδοσιακά στεγανά, φαίνεται πως επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο προγραμματίζεται για τις 31 Μαρτίου -4 Απριλίου, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν παγίωση της αδυναμίας του κόμματος να ανακτήσει την επαφή του με ευρεία κοινωνικά στρώματα.

Οπως εξηγούν στο Economico.gr, καλά πληροφορημένες πηγές της Κουμουνδούρου, στην καινοφανή, για την κουλτούρα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου απόφαση, δηλαδή αυτή της εκλογής του Προέδρου του κόμματος από την κοινωνική βάση και όχι από το Συνέδριο του κόμματος (όπως συνέβαινε παραδοσιακά μέχρι και την εκλογή του κ. Τσίπρα) συνέτειναν πολλοί και ετερόκλητοι λόγοι, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά και οι μεγάλες κρίσεις την τελευταία διετία, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σταθερή δημοσκοπική κάθοδο τον ΣΥΡΙΖΑ.

***

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ. H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν και η άμυνα και ασφάλεια είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, σε μία περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι σε αυτό το βίαιο κόσμο», για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε την κυριαρχία των συνόρων και του χώρου της ΕΕ και να τα προστατέψουμε.

***

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ. Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα, σχεδόν το σύνολο των βρετανικών ΜΜΕ και τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ο «party animal παρά τις απαγορεύσεις λόγω κοροναϊού» πρωθυπουργός της χώρας αρνείται πεισματικά να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ο Μπόρις Τζόνσον, λοιπόν, μετά τις αστείες δικαιολογίες ότι δεν γνώριζε ότι συμμετείχε σε πάρτι, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα παραιτηθεί. «Κάθε εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, στο Κοινοβούλιο.

***

ΧΑΑ. Με κέρδη έκλεισε χθες  το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι μπορεί να κρατήσει τη ζώνη των 950 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 951,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 941,56 μονάδων και 950,03 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,68%, στις 2.296,20 μονάδες, ενώ στο +1,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.584,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 650,92 μονάδες.

*

WALL STREET.Απώλειες στη Wall Street κόντρα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της συνεδρίασης της Fed.

ο Dow Jones υποχώρησε 0,96% ή 340 μονάδες στις 35.029, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,97% στις 4,532 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,15% στις 14.340 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Procter & Gamble (+3,7%) και Walmart (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-2,9%) και American Express (-2,7%).

*

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Κέρδη στις ευρωαγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις διακυμάνσεις των ομολόγων.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 480 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,35% στις 7.589 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 15.809 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 7.172 μονάδε

 


AgrinioStories | Πηγή