Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
στο 1ο Διεθνές Workshop REGINA
για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν πρόσκλησης της CPMR (Επιτροπή Παράκτιων Περιφερειών), συμμετείχεστο 1ο Διεθνές Workshop του ευρωπαϊκού έργου “REGINA-Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ)” με θέμα: «Η ανάγκη για διαπεριφερειακές Κοινότητες Πρακτικής στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό»,το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τέλη Οκτωβρίου.
Το έργο REGINA-ΘΧΣ στοχεύει στη βελτίωση της συμμετοχής των Περιφερειών, των τοπικών αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών στην ανάπτυξη και εφαρμογή του Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Με βάση μια γενική ανάλυση, συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια εις βάθος μελέτη 8 μελετών περίπτωσης σε 5 χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα), αναμένεται ότι αυτό το έργο θα ενισχύσει την υιοθέτηση σε περιφερειακό επίπεδο για την περαιτέρω προώθησης του ΘΧΣ, βελτιώνοντας τη συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Οι προτάσεις θα ωφελήσουν τις διαδικασίες ΘΧΣ και τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Το workshop πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας «Κοινότητας Πρακτικής» (CoPs) στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Πιο αναλυτικά, συζητήθηκε η ανάγκη για διαπεριφερειακές Κοινότητες Πρακτικής στο ΘΧΣ με έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών. Δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί η πολυπλοκότητα της διακυβέρνησης ΘΧΣ και η ανάγκη για περισσότερες συμμετοχικές διαδικασίες στο ΘΧΣ και τι μπορούν να κάνουν οι περιφέρειες ως μέρος μιας Κοινότητας Πρακτικής προκειμένου να ενισχύσουν τον ρόλο τους στον εθνικό ΘΧΣ.
Η CRPM συμμετέχει στο έργο REGINA-MSP, για την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών αρχών στην προετοιμασία και εφαρμογή του ΘΧΣ.
Στην εκδήλωση η ΠΔE εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Σταύρο Τσέτση, Αρχιτέκτονα, Χωροτάκτη. Επίσης, μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Ευθύμης Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, oΠάρης Μπίλλιας, Αντιπρόεδρος της CPMR για Yποδομές και Δίκτυα, καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι της CPMR, από τις Περιφέρειες, Γαλικίας, Μούρθια, Σαρδηνίας, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων φορέων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης δήλωσε σχετικώς: «Είναι εξαιρετικές τέτοιες είδους πρωτοβουλίες και ως Περιφέρεια εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, έχουμε ως προτεραιότητα την εκπόνηση μελετών για την χωροθέτηση μιας ζώνης καινοτομίας και ενός καταδυτικού πάρκου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών».
Ο Δρ. Σταύρος Τσέτσης υπογράμμισε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την ΠΔΕ δεδομένου του θαλάσσιου μετώπου της. Η ΠΔΕ θα συμβάλλει για τη διαμόρφωση μια εθνικής-περιφερειακής και ευρωπαϊκής πολιτικής, μιας στρατηγικής για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με προτάσεις, υπομνήματα και σχέδια. Τόνισε παράλληλατη στενή σχέση θαλάσσιου και φυσικού-εδαφικού-χωροταξικού-περιβαλλοντικού προγραμματισμού, τον οποίο η ΠΔΕ για τη νέα περίοδο προτάσσει ως κύρια της προτεραιότητά της.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο REGINA: ΕΔΩ