Κατσούλης: «Η απειλή της Εκτροπής του Αχελώου επανέρχεται»

Κατσούλης: «Η απειλή της Εκτροπής του Αχελώου
επανέρχεται – Παρέμβαση ΟΛΩΝ των Φορέων
και των Πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας ΤΩΡΑ!»

Με ανοιχτή επιστολή του ο Πάνος Κατσούλης απευθύνεται προς όλους τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, τους δημάρχους, τα μέλη των δημοτικών Συμβουλίων, τον πρόεδρο και τα μέλη το διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, τους φορείς, τους συλλόγους, καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αφετηρία το γεγονός ότι την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, και Ιονίων νήσων, η δεύτερη κατα σειρά διαβούλευση πάνω στα «προσχέδια της διαχείρισης των λεκανών της απορροής των ποταμών – ΣΔΛΑΠ», που εκπόνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αναθεωρείται ανά εξαετία.

Το γεγονός ότι το παραπάνω ζήτημα επανέρχεται σήμερα με αυτό τον «εμμονικό τρόπο», όπως χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μεθόδευση, ο κ. Κατσούλης, ταυτίζεται με ένα έργο, για το οποίο η Αιτωλοακαρνανία  με όλους τους φορείς της και μαζί με τη συνδρομή σημαντικών πανελλαδικών οικολογικών και περιβαλοντικών οργανώσεων έχουν σταματήσει πάρα πολλές φορές κατά το παρελθόν. Αυτό το έργο της εκτροπής του Αχελώου είναι κάτι παρπάνω από βέβαιο ότι και αυτή η κυβέρνηση θέλει να την συνεχίσει και να την ολοκληρώσει.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς αναφέρει στην επιστολή του, ο κ. Κατσούλης.

«Προς:
κ.κ. Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας
κ. Περιφερειάρχη και μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας
κ.κ. Δημάρχους και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας
κ. Πρόεδρο και μέλη ΔΣ ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας
Φορείς και Συλλόγους Αιτωλοακαρνανίας
Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, η 2η μετά από εκείνη της Πάτρας διαβούλευση επί των «προσχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών – ΣΔΛΑΠ», που εκπόνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τα οποία σύμφωνα με την Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρούνται ανά εξαετία.

Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης καταρτίστηκαν το 2014 και περιελάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία. Δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσεβλήθησαν, διότι μεσολάβησε η 1η Αναθεώρηση το 2017, η οποία δεν περιελάμβανε μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό.

Όμως η πρόβλεψη του 2014 επανέρχεται εμμονικά σήμερα στο νέο προσχέδιο, με μια παντελώς αυθαίρετη και άκρως επικίνδυνη εκτίμηση για το συνολικό οικοσύστημα: «Ο Αχελώος στο κατάντη του τμήμα είναι ένα απολύτως ρυθμισμένο σύστημα που δεν μπορεί να επηρεασθεί από την απόληψη 250 εκ. κυβικών χειμερινών απορροών του άνω ρου αυτού… Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς σε επίπεδο προμελέτης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού». (σελ. 338 ΕΔΩ )

Αν τα χρόνια που προηγήθησαν, όλοι οι πολίτες και οι φορείς του Νομού χαρακτηρίζαμε τα φαραωνικού τύπου έργα της Εκτροπής του Αχελώου ως «Εκτροπή της Λογικής», τώρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και εν μέσω κλιματικής κρίσης, δικαιούμαστε να μιλάμε για τραγική απουσία λογικής, αφού:

(Α) Η ίδια η ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων (εταιρεία HVA International), που προσέλαβε η κυβέρνηση μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία για την κατάρτιση του masterplan αρδευτικών – αντιπλημμυρικών έργων, προτείνει:

«Ανοίξτε τα ποτάμια. Ξεχάστε τα φράγματα… Τα μεγάλα φράγματα είναι ακριβά, απαιτούν ειδικές συνθήκες και συχνά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς (λ.χ. παραγωγή ενέργειας, άρδευση) που κατά πάσα πιθανότητα έρχονται σε σύγκρουση με τη διαχείριση πλημμυρών». Στη συνέχεια του πορίσματος τονίζουν πως «Η επιλογή των καλλιεργειών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί… υπάρχουν υδροβόρες καλλιέργειες στη Θεσσαλία που καλλιεργούνται εκτεταμένα και είναι μη βιώσιμες σε περιοχές με υδατικό έλλειμμα…».

Η εταιρεία με τη συνεργασία του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), θα υλοποιήσει την επόμενη τριετία σε 4 χώρες το έργο «Απομάκρυνση φραγμών από ποταμούς: σχέδιο εφαρμογής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με χρηματοδότηση από το European Open Rivers Programme.

(Β) Η Ε.Ε. – η οποία ουδέποτε χρηματοδότησε τα σχέδια εκτροπής του Αχελώου – υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα. Με ορίζοντα το 2030 και τον ευρωπαϊκό νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, θέτει ως στόχο την απελευθέρωση 25.000 χλμ ποταμών στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη δεκαετία, μέσω της απομάκρυνσης φραγμών από τους ποταμούς, αφού διαπίστωσε πως «στα 1,2 εκατ. χλμ ευρωπαϊκών ποταμών υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. εμπόδια, δηλαδή σε κάθε 1 – 2 χλμ ένα τεχνητό εμπόδιο, φράγμα, εκτροπή…».

Επομένως σήμερα, περισσότερο δε από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, η αναφερόμενη ως μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία στα ΣΔΛΑΠ είναι καταστροφική για την Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα.

Για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, του ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ του ποταμού και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, καθώς και της ΖΩΗΣ ΜΑΣ, αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ ΤΩΡΑ!

Εκφράστε με κάθε τρόπο στη διαβούλευση (δια ζώσης, ηλεκτρονικά),
τις πάγιες θέσεις και απαιτείστε να απαλειφτεί η συγκεκριμένη θέση από τα ΣΔΛΑΠ.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την ενημέρωση της τοπικής κοινωνία, ώστε να αγωνιστεί σθεναρά ενάντια στην εκ νέου καταστροφική εκτροπή του Αχελώου.

Μεσολόγγι 15/11/2023
Εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης
ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.
Ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος
Παναγιώτης Κατσούλης»

 


AgrinioStories