Ο «πόλεμος» των κτιρίων
έχει ξεσπάσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Αφορμή η δρομολογούμενη υλοποίηση της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων Α και Β του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος που είναι από τα πρώτα κτίρια που έβαλαν θεμέλια στην πανεπιστημιούπολη. Τη λύση αναμένεται να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού που εξετάζει ήδη το θέμα.
Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζει την πρυτανική αρχή (κτίριο Α) και για το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς πίσω του και στεγάζει τα τμήματα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φυσικοθεραπείας (κτίριο Β).
Το Κτίριο Α
Το ψήφισμα που κυκλοφόρησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θέτει μία σειρά από ενστάσεις. Αρχικά γνωστοποιεί ότι από τον Ιούνιο 2023 το Τμήμα επεσήμανε με επιστολή του προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο την «επαπειλουμένη καταστροφή της μορφής και τη συνακόλουθη απώλεια της ταυτότητας των συμβολικών, ιστορικών Κτιρίων Α και Β του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω της δρομολογούμενης υλοποίησης της μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισής τους».
Οπως εξηγεί η διοίκηση του Τμήματος, «τα κτίρια αυτά είναι τα πρώτα στην πανεπιστημιούπολη, σχεδιάστηκαν από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Ιωάννη Κουμανούδη και συγκροτούν μια πολύ επιτυχημένη σύζευξη μοντέρνου και παραδοσιακού. Πιο πολύ από όλα όμως, τα κτίρια αυτά αποτελούν σύμβολα του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκροτούν τα στοιχεία αναφοράς και ταυτότητάς του για καθηγητές, φοιτητές, αποφοίτους, αλλά και για το γενικό κοινό».
Ο χαρακτήρας αυτών των κτιρίων εκτιμά το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος ότι θα αλλοιωθεί με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. «Η ενεργειακή αναβάθμισή τους, με τη συνολική τοποθέτηση εξωτερικά σε όλες τις όψεις τους θερμοπρόσοψης από πολυστερίνη, θα αλλοιώσει τις διαστάσεις και τις αναλογίες των κτιριακών μελών, θα εξαφανίσει την τρισδιάστατη επεξεργασία των όψεων και θα καλύψει τα ένθετα διακοσμητικά στοιχεία και τις λίθινες επιφάνειές τους με συνθετικές πλάκες θερμοπρόσοψης. Ετσι θα απολεσθεί και η ταυτότητα και η συμβολική των Κτιρίων Α και Β».
Το Κτίριο Β
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σημειώνει ότι «τοποθετήθηκε, διά της συνελεύσεως και διά του προέδρου του σε όλα τα όργανα, υπέρ της τροποποίησης της μελέτης, σύμφωνα με τις διεθνώς καθιερωμένες αρχές της αρχιτεκτονικής και της επιστήμης της συντήρησης και της αποκατάστασης κτιρίων. Κάθε αντίθετη απόφαση αρμοδίων ή αναρμοδίων οργάνων παραβιάζει τις παραπάνω αρχές οι οποίες, στον ακαδημαϊκό χώρο, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές».
Με το παρών ψήφισμά του το Τμήμα «διατυπώνει εκ νέου την απερίφραστη αντίθεσή του στην υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης ως έχει και θεωρεί πως τα Κτίρια Α και Β θα πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων ενεργειακής αναβάθμισης σε ιστορικά κτίρια. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών πιστεύει πως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς μνήμη, χωρίς την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Το ερωτήματα είναι δύο. Γιατί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θέτει το θέμα αυτό τώρα και όχι όταν συζητήθηκε εκτενώς στο πλαίσιο της συγκλήτου πριν ληφθεί η απόφαση αυτή και φυσικά διεκδικηθεί το κονδύλι για την υλοποίηση του έργου; Σημειωτέον ότι η απόφαση στη σύγκλητο ήταν ομόφωνη.
Το δεύτερο αφορά την πρυτανική αρχή. Πριν προχωρήσει το θέμα δεν ζήτησε την άποψη και την πρόταση των αρμοδίων Τμημάτων του (Αρχιτεκτόντων-Πολιτικών Μηχανικών); Οταν μάλιστα πρόκειται για Τμήματα που έχουν διακριθεί για το επιστημονικό τους επίπεδο;
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Η «Π» απευθύνθηκε για το θέμα αυτό στον πρύτανη Χρήστο Μπούρα, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι το θέμα έχει πάει στο υπουργείο Πολιτισμού και ότι ο ίδιος όπως και όλα τα όργανα του Πανεπιστημίου θα κινηθούν με βάση την απόφασή του. Μάλιστα, οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Μπούρας έχει κληθεί στο υπουργείο στα τέλη του μήνα.