.
Πανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Τμήμα Γεωπονίας
Στον υπαίθριο χώρο της Σχολής
Έναρξη του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας
Προσεχώς πρόγραμμα ανοιχτών στο κοινό διαλέξεων
για όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν γνώσεις.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας ξεκίνησε τις εκπαιδεύσεις των φοιτητών/τριών όχι μόνο στις αίθουσες διαλέξεων, αλλά και στον υπαίθριο χώρο της Σχολής. Συντροφιά με τις μέλισσες, οι φοιτητές εκπαιδεύονται πλέον άμεσα στις επιθεωρήσεις των μελισσιών, στους χειρισμούς που είναι απαραίτητοι να γίνονται σε κάθε επιθεώρηση σε κάθε μελίσσι ξεχωριστά, ώστε να παραμένουν υγιή, δυνατά και έτοιμα να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες.
Μόνο τα υγιή μελίσσια μπορούν να είναι αποδοτικά και να συλλέξουν γύρη, νέκταρ και νερό με μεγάλη ευκολία και μικρή καταπόνηση. Στην φθινοπωρινή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται πώς να προετοιμάζουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, να φροντίζουν και να προετοιμάζουν το μελισσοκομικό τους υλικό (βάψιμο και απολύμανση κυψελών, συρμάτωση πλαισίων, λιώσιμο κηρηθρών, κ.α.), ώστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες ανθοφορίες τα μελίσσια να αρχίζουν να αναπτύσσονται και να δυναμώνουν.
Απώτερος στόχος όλων των χειρισμών είναι να αποδίδουν στις ανθοφορίες και να προσφέρουν τα μέγιστα στη συλλογή τροφών, αλλά και την παραγωγή Βασιλικού Πολτού και Βασιλισσών.
Δεν κερδίζει όμως μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα μέσω της επικονίασης των φυτών και την αύξηση της καρπόδεσης των ανθέων. Οι φοιτητές μαθαίνουν για τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, τον τρόπο επικοινωνίας τους, στην αναγνώριση ασθενειών και μελισσοκομικών φυτών, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκόμος με έμφαση στην πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν ανάλογα με την εποχή.
Άλλωστε «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ανοιχτών στο κοινό διαλέξεων για όσους/ες θα ήθελαν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις σ΄αυτήν την δραστηριότητα.