.
Πανελλαδικές 2025
Προσοχή! Σχολές με παρόμοιο τίτλο,
αλλά διαφορετικά δικαιώματα!
Oι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων (2025) καλό θα ήταν
να αναζητήσουν εξονυχιστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα
που προσφέρουν οι σχολές του ενδιαφέροντός τους
Στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχουν τμήματα που βάσει του τίτλου τους δεν πάει τα μυαλό μας στα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν
Καθώς με τον καινούργιο χρόνο αρχίζει η αντίστροφη πορεία, οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων (2025) ακόμη και όσοι είναι ήδη κατασταλαγμένοι για το πεδίο που θέλουν να ακολουθήσουν, καλό θα ήταν να μην επαναπαυθούν και να αναζητήσουν εξονυχιστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν οι σχολές του ενδιαφέροντός τους.
Κι αυτό γιατί καθένα από τα συνολικά 453 τμήματα που θα υπάρχουν προς συμπλήρωση στο μηχανογραφικό κρύβουν ιδιαιτερότητες και επαγγελματικές δυνατότητες που από τους τίτλους τους δεν είναι εμφανείς.
Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι της Orientum και καταγράφει η Σοφία Χρήστου στην Καθημερινή, υπάρχουν τμήματα που βάσει του τίτλου τους δεν πάει τα μυαλό μας στα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν, καθώς αυτός δεν παραπέμπει απευθείας και στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος που προσφέρουν. Ξεκινώντας από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ένα παράδειγμα για τις σχολές με παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα Παιδαγωγικά.
Ειδικότερα από τα τμήματα Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί κάποιος να γίνει δάσκαλος. Ωστόσο οι απόφοιτοι στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.
Επίσης ενώ από όλα τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας οι απόφοιτοι αποκτούν δικαιώματα φιλολόγου, εντάσσονται δηλαδή στο ΠΕ02, οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποκτούν προς το παρόν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, από το οποίο δεν μπορεί κανείς να γίνει φιλόλογος.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο εντάσσει τους αποφοίτους του στην κατηγορία (ΠΕ71) των Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν εκείνοι επιλέξουν την κατεύθυνση «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες». Ωστόσο το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο, το οποίο έχει παρόμοιο τίτλο με αυτό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αλλάζοντας επιστημονικό πεδίο, στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οι απόφοιτοι ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχου είτε Αισθητικής και Κοσμητολογίας, είτε Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, είτε Ιατρικών Εργαστηρίων, είτε Οδοντικής Τεχνολογίας, είτε Οπτικής και Οπτομετρίας. Αντίθετα από το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη οι απόφοιτοι έχουν μόνο την επιλογή του πτυχιούχου Ιατρικών Εργαστηρίων.
Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του βιολόγου, ενώ από το τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου.
—————————————————————–
https://www.alfavita.gr/