...
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας |
«Ο Δρόμος προς τη Δύση»
| Μια φιλόδοξη πολιτιστική διαδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού
αναδεικνύει τις απαρχές του αποικισμού και της ρωμαϊκής παρουσίας,
μέσα από μνημεία, ιστορικές τοποθεσίες και ψηφιακά εργαλεία |
Ένας δρόμος που ενώνει τον μύθο με την ιστορία και το παρελθόν με το μέλλον. Αυτό ακριβώς επιχειρεί το νέο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Ο Δρόμος προς τη Δύση», μια οργανωμένη πολιτιστική διαδρομή που χαρτογραφεί τις πορείες των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, διασχίζοντας πέντε περιφέρειες: Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά.
Η επίσημη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε με τη συνάντηση της επικεφαλής και επιβλέπουσας του έργου, Δρ Αναστασίας Γκαδόλου, Γενικής Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, και τον Δρ Λαυρέντιο Βασιλειάδη, Διευθυντή Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας. Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το φιλόδοξο σχέδιο φέρνει στην επιφάνεια έναν αρχαίο διάλογο Δύσης και Ανατολής, φωτίζοντας τις μετακινήσεις πληθυσμών, αγαθών και ιδεών που συνέβαλαν στην άνθηση της Μεσογείου. Στόχος του έργου δεν είναι απλώς η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, αλλά η δημιουργία μιας βιωματικής εμπειρίας για τον επισκέπτη, με εργαλεία σύγχρονης τεχνολογίας, ψηφιακές διαδρομές και καινοτόμο σήμανση.
Δύο διαδρομές, μία πολιτιστική ταυτότητα
Το έργο περιλαμβάνει δύο επιμέρους διαδρομές με ξεχωριστό ιστορικό υπόβαθρο: μία θαλάσσια, που ακολουθεί τα βήματα των Ελλήνων αποίκων του 8ου αιώνα π.Χ. και μία χερσαία, εμπνευσμένη από την παρουσία των Ρωμαίων στη Δυτική Ελλάδα. Η θαλάσσια διαδρομή ξεκινά από το Ιερό της Ήρας Ακραίας στην Περαχώρα, περνά από τους Δελφούς, την Αρχαία Αιγείρα, το Γαλαξίδι, το Μεσολόγγι, την Πλευρώνα, το Γαλαξίδι, την Ιθάκη και καταλήγει στην Κέρκυρα, τελευταίο σταθμό πριν την αναχώρηση των αρχαίων αποίκων για τη Μεγάλη Ελλάδα. Ένας θαλασσινός διάδρομος γεμάτος ιερά, μνήμες και σημεία αφετηρίας. Η χερσαία διαδρομή ξετυλίγεται από τη Νικόπολη, την πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά τη νίκη του στο Άκτιο, και συνεχίζει προς το Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Κυλλήνη, τη Σκαφιδιά, για να ολοκληρωθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ο δρόμος της ρωμαϊκής κυριαρχίας, της αστικής ανάπτυξης και των μεταφορών, με έμφαση στα λουτρά, τις υποδομές και τη διάδοση του ρωμαϊκού τρόπου ζωής.
Υποδομές και ψηφιακές εφαρμογές
Το έργο δεν περιορίστηκε σε επιστημονικό σχεδιασμό. Περιελάμβανε εργασίες ευπρεπισμού και καθαρισμού σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το σπήλαιο Λοΐζου στην Ιθάκη ή οι Θέρμες του Αγίου Θωμά στο Μεσολόγγι, ενώ αποκαταστάθηκαν δομές, όπως το στέγαστρο στις ίδιες Θέρμες και φωτίστηκε η ρωμαϊκή γέφυρα στην Αρέθα. Συνολικά, τοποθετήθηκαν 28 ενημερωτικές πινακίδες, ενώ σχεδιάστηκαν βιβλία, φυλλάδια και ένα βίντεο παρουσίασης που πλαισιώνουν το υλικό. Καρδιά της προβολής είναι η ψηφιακή πλατφόρμα www.road2west.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες, προτεινόμενες δράσεις, φωτογραφίες, πρόσβαση και δυνατότητα εικονικής περιήγησης. Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές προσβασιμότητας (WCAG 2.1 AA), δίνοντας προτεραιότητα στην καθολική πρόσβαση.
«Ένας δρόμος με ψυχή»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το έργο. «Πρόκειται για μια διαδρομή μνήμης, πολιτισμού, ταυτότητας και προοπτικής. Έναν δρόμο που ενώνει τα προσκυνήματα, τα τραγούδια και τις μνήμες του λαού μας. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα έργο υποδομής, αλλά για μια γέφυρα πολιτισμών, που προβάλλει τη Δυτική Ελλάδα ως τόπο προορισμού και όχι περάσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σακελλαρόπουλος τόνισε επίσης πως η διαδρομή αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας, όπως ψηφιακή σήμανση, QR διαδρομές και εικονική ξενάγηση, ενώ ενσωματώνει την τοπική επιχειρηματικότητα και παραγωγή, συνδέοντας το πολιτιστικό αποτύπωμα με την τοπική οικονομία.
Μια πρόσκληση για το αύριο
Ο «Δρόμος προς τη Δύση» δεν είναι απλώς ένας χάρτης με στάσεις και μνημεία. Είναι ένα αφήγημα – μια νέα θεώρηση του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου, που επιδιώκει να ξανασυστήσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες έναν τόπο με βαθιές ρίζες και διαχρονική σημασία.
«Σας καλώ όλους να περπατήσουμε μαζί αυτόν τον δρόμο», ήταν το κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη. «Γιατί αυτός ο τόπος έχει ψυχή. Και αυτή η ψυχή αξίζει να ακουστεί μακριά».
——————————————————————-