Όλοι μαζί για την Τριχωνίδα | Δικαίωση από τις Βρυξέλλες


...

Αιτωλοακαρνανία
Όλοι μαζί για την Τριχωνίδα|

Δικαίωση από τις Βρυξέλλες για την Τριχωνίδα |

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει σοβαρές παραβιάσεις
στην προώθηση του έργου «Τριχωνίδα Ι»
Πλήγμα για την αντλησιοταμίευση σε προστατευόμενη περιοχή Natura|


Δικαίωση πέρα από κάθε προσδοκία αποτέλεσε για τη «Συνεργασία Συλλόγων και Φορέων κατά του έργου αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα» η σημερινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπ’ αριθμ. Ε-001078/12.3.2025 κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία είχε κατατεθεί αμέσως μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης του έργου από τη δικηγόρο της Συνεργασίας κ. Σοφία Παυλάκη και τον νομικό σύμβουλο της Ευρωβουλευτού Μαρίας Ζαχαρία, κ. Λευτέρη Λεβαντή.

Στην επίσημη απάντησή της, που φέρει ημερομηνία 14 Μαΐου 2025, η Επιτροπή επιβεβαιώνει τριπλή παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, γεγονός που καθιστά το έργο «Τριχωνίδα Ι» μη νόμιμο και απορριπτέο στο σύνολό του. Ειδικότερα, διαπιστώνεται καταστρατήγηση των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ (οικότοποι), 2011/92/ΕΕ (Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΕΠΕ) και 2000/60/ΕΚ (πλαίσιο για τα ύδατα).

Τριπλή καταδίκη για το έργο «Τριχωνίδα Ι»

1. Παράβαση της Οδηγίας για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ):
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι το έργο αντλησιοταμίευσης σχεδιάζεται εντός περιοχής Natura 2000 χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως στόχοι διατήρησης, όπως επιβάλλει η οδηγία. Επιπλέον, απουσιάζουν μελέτες που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβλαβής επίπτωση στο προστατευόμενο οικοσύστημα της λίμνης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ουδέποτε ενημέρωσαν την Επιτροπή για το έργο.

2. Παράβαση της Οδηγίας ΕΠΕ (2011/92/ΕΕ):
Το έργο χαρακτηρίζεται ως «φράγμα και εγκατάσταση ταμίευσης υδάτων» και, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα έπρεπε να έχει υποβληθεί σε αυστηρή περιβαλλοντική αξιολόγηση. Ωστόσο, η απαιτούμενη πλήρης και τεκμηριωμένη ΕΠΕ απουσιάζει, ενώ δεν τεκμηριώνεται η μη ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων.

3. Παραβίαση της Οδηγίας για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ):
Η Επιτροπή αναφέρεται σε πολλαπλές πλημμέλειες, όπως η μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο υδάτινο σύστημα της Τριχωνίδας, η ανυπαρξία εξέτασης εναλλακτικών χωροθετήσεων και η έλλειψη τεκμηρίωσης για το αν το έργο υπαγορεύεται από επιτακτικό δημόσιο συμφέρον.

«Πρώτη νίκη, ο αγώνας συνεχίζεται»

Η Συνεργασία Συλλόγων και Φορέων κάνει λόγο για «εξαιρετικά σημαντική πρώτη νίκη» και εκφράζει την ικανοποίησή της για την ευρωπαϊκή αναγνώριση της περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στον αγώνα και υπογραμμίζει την πρόθεσή της να συνεχίσει τη δράση της με στόχο την πλήρη απεμπλοκή της περιοχής από την «καταιγιστική χωροθέτηση ενεργειακών εγκαταστάσεων».

Η λίμνη Τριχωνίδα, ως η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας, αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και βασική πηγή ύδρευσης για παραλίμνιους οικισμούς. Η προώθηση ενεργειακών έργων εντός ενός τέτοιου φυσικού πλούτου, χωρίς την απαραίτητη μέριμνα και συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως διαπιστώνεται πλέον και επισήμως, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Η απόφαση της Επιτροπής συνιστά ισχυρό νομικό και πολιτικό όπλο για το μέλλον του αγώνα κατά του έργου. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με εκπροσώπους της Συνεργασίας, είναι η προσφυγή στις ελληνικές και ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, εφόσον παραμείνουν σε ισχύ σχεδιασμοί που αγνοούν την οικολογική και κοινωνική σημασία της λίμνης.

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *