Οκτώ ημέρες σε μία: ημέρα Αλτσχάιμερ, Ειρήνης, Μπάτμαν, Καπετανίδη…

Η 21η Σεπτεμβρίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης | Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας
Ημέρα Μνήμης του Νικόλαου Καπετανίδη
Ημέρα του Μπάτμαν | Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών
Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

 

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

 

 

Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

 

Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (European Cooperation Day) αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου INTERACT, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την προβολή της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει στην ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών.

Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας εορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ημέρα Μνήμης του Νικόλαου Καπετανίδη

 

Η 21η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε Ημέρα Μνήμης για τον Πόντιο δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στις 2 Μαρτίου 2022 στο Μουσείο της Ακρόπολης..

Ο Νικόλαος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της ελληνικής εφημερίδας του Πόντου «Εποχή». Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του, αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις και τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων. Υπήρξε υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση, και μαζί με άλλους επιφανείς Πόντιους της εποχής, αποτέλεσε την πνευματική ηγεσία του Πόντου, η οποία αγωνίστηκε για την προστασία του ελληνικού στοιχείου. Το 1921 συνελήφθη από μέλη του κινήματος των Νεοτούρκων και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 στην Αμάσεια.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «ο Νίκος Καπετανίδης δεν αποτελεί μόνο σύμβολο αγώνα της ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και της δημοκρατίας, αλλά και σύμβολο ενότητας όλων των Ποντίων και όλου του έθνους. Η συμπλήρωση των 100 χρόνων και η θυσία του Νίκου Καπετανίδη πρέπει να μας παραδειγματίζει».

Η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου, που είναι επίσης ποντιακής καταγωγής, είπε ότι «ο Καπετανίδης δεν δέχτηκε τη λογοκρισία και δεν αυτολογοκρίθηκε, και με τον τρόπο αυτό κατετάγη στους μάρτυρες της ελληνικής δημοσιογραφίας».
Ο εγγονός του αδελφού του Νικόλαου Καπετανίδη, Κώστας Καπετανίδης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, όπως και άλλοι απόγονοί του, είπε ότι τρεις λέξεις τον χαρακτηρίζουν: «Διανοούμενος, Έλληνας και δημοσιογράφος που αρνήθηκε τη λογοκρισία του οθωμανικού καθεστώτος». Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν ως Έλληνας, είπε ο κ. Καπετανίδης και προσέθεσε: «Ήταν ο μόνος που έγραφε χωρίς να φοβάται, έγραφε χωρίς φόβο ακόμα και εναντίον του σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού, όπως ο Τοπάλ Οσμάν».

 

Ημέρα του Μπάτμαν

 

Ο Μπάτμαν (Μπρους Γουέιν), ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κόμιξ, με θητεία εκτός από το χαρτί και στην κινούμενη εικόνα (τηλεόραση και κινηματογράφος). Διώκτης του κακού στην Γκόθαμ Σίτι (Νέα Υόρκη) «γεννήθηκε» από το πενάκι του αμερικανού κομίστα Μπομπ Κέιν και την καθοριστική συμβολή του συγγραφέα και σεναριογράφου Μπιλ Φίνγκερ.

Πρωτοεμφανίσθηκε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics, που κυκλοφόρησε την Πρωτομαγιά του 1939.

Η DC Comics και η Warner, στις οποίες ανήκουν τα δικαιώματα του Μπάτμαν, διοργανώνουν κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν τον ήρωα που εξακολουθεί να έχει αμέτρητους φίλους 81 χρόνια μετά τη «γέννησή» του.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

 

Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει, εξάλλου, όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς και υπολογίζονται σε 400.000 στην Ελλάδα επωμίζονται δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

 

Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World Marrow Bone Donor Day), με πρωτοβουλία της Bone Marrow Donors Worldwide, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

Στόχος αυτής της ημέρας δεν είναι μόνο να ευχαριστήσει τον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και να ενημερώσει σωστά την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών που σώζει ζωές.

Η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί περί τους 45 εκατομμύρια δότες (περί τους 45.000 στην Ελλάδα), αριθμός που φαντάζει μεγάλος, αλλά είναι πολύ μικρός για κάποιο συνάνθρωπό μας που αγωνιά να βρει τον συμβατό του δότη με 1 πιθανότητα στις 100.000.

Ο μυελός των οστών είναι μία μαλακή λιπώδης ουσία που γεμίζει τον αυλό των διαφύσεων και τις κυψέλες της σπογγώδους ουσίας των διαφόρων οστών και είναι το κύριο αιματοποιητικό όργανο του ανθρώπου. Κάθε μέρα παράγει 100 έως 250 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια πολυμορφοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια και 70 έως 150 δισεκατομμύρια αιμοπετάλια.

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών

 

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 8 Δεκεμβρίου 2023, η 20η Σεπτεμβρίου έχει υιοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καθαριότητας. Η ημέρα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης των απορριμμάτων, κινητοποιώντας όλους τους τομείς της κοινωνίας να συμμετάσχουν σε δράσεις καθαρισμού. 

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να μετρηθεί το επίπεδο ευαισθητοποίησης όλων μας σχετικά με τις ακτές που χρησιμοποιούμε για την ψυχαγωγία μας.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες από 80 χώρες του κόσμου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού

 

Κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού (Software Freedom Day).

Είναι μία πρωτοβουλία της Διεθνούς του Ελεύθερου Λογισμικού (SFI), με στόχο την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα οφέλη από τη χρήση των προγραμμάτων και των εφαρμογών του ελεύθερου λογισμικού (ΕΛ) και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (ΛΑΚ) στην εκπαίδευση, το σπίτι και τις επιχειρήσεις.

Το ΕΛ/ΛΑΚ διατίθεται δωρεάν, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και καταργεί τους περιορισμούς. Πρόκειται για λογισμικό του οποίου η άδεια επιτρέπει στον καθένα να το διαβάσει, να το αλλάξει και να το διαθέσει σε τρίτους.

Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ είναι το λειτουργικό σύστημα Linux, ο φυλλομετρητής Mozilla Firefox και η σουίτα γραφείου OpenOffice.

Πηγή
ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙΣ
ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *