Η εμφάνιση της «πλάκας» του Ξυθάλη

Ο Σπ. Γερολυμάτος, όχι μόνο μου αποκάλυψε
ότι κατείχε την «πλάκα»
αλλά μου την εμπιστεύθηκε, ώστε να εμφανίσω τη φωτογραφία

 

του Δήμου Γιάγκα

 

Το 1983, αναζητώντας υλικό και μαρτυρίες για την εκτέλεση των 120 πατριωτών, γνωστός μου αντιστασιακός, που δεν ζει πια, με έφερε σε επαφή με τον «Λέανδρο», δηλαδή το Σπύρο Γερολυμάτο (πατέρα του Γεράσιμου), γραμματέα του Επαρχιακού Συμβουλίου Τριχωνίδας και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΕΠΟΝ Αιτωλοακαρνανίας την περίοδο της Αντίστασης.

Είχα την δικαιολογημένη ανησυχία ότι ο Σπύρος Γερολυμάτος ίσως ήταν επιφυλακτικός μαζί μου, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, γι’ αυτό ζήτησα από το γνωστό μου να είναι παρών στη συνάντησή μας, η οποία έγινε στην περιοχή της Πλατείας Χατζοπούλου. Ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις, πάλι στην ίδια περιοχή, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπου που μας έφερε σε επαφή.

Φαίνεται ότι κέρδισα την εμπιστοσύνη του, αφού, στην τρίτη μας συνάντηση ο Σπύρος Γερολυμάτος όχι μόνο μου αποκάλυψε ότι κατείχε την «πλάκα» (έτσι την έλεγε), δηλαδή το αρνητικό της φωτογραφίας με τον κρεμασμένο Αναστασιάδη, αλλά μου την εμπιστεύθηκε, ώστε να εμφανίσω τη φωτογραφία.

Μου είναι αδύνατον, ακόμα και σήμερα, 35 χρόνια μετά, να περιγράψω τα συναισθήματα που με πλημμύρισαν. Κυριάρχησε όμως το δέος γι’ αυτό το σπάνιο ιστορικό υλικό, που ένας σημαντικός αντιστασιακός άντρας εμπιστευόταν σ’ ένα παιδί 23 ετών, και το άγχος να επιστρέψω την «πλάκα» χωρίς να υποστεί κάποια φθορά.

Η εμφάνιση της φωτογραφίας έγινε από το Λευτέρη Ματίδη, στο φωτογραφείο που διατηρούσε στην οδό Σουλίου, απέναντι από την ταβέρνα «Τζάκι». Το Λευτέρη Ματίδη έχω δεκαετίες να τον δω και δεν ξέρω καν πού βρίσκεται.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου 1983, στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Ελεύθερη Γνώμη», σε μια δική μου ανταπόκριση για τις τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε τότε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στη μνήμη των 120 πατριωτών.

Για την απόδειξη των ισχυρισμών, επισυνάπτω εκείνο το δημοσίευμα, όπου στη λεζάντα της φωτογραφίας σαφώς αναφέρεται ότι αυτή προέρχεται από αρχείο του «Λέανδρου», δηλαδή του Σπ. Γερολυμάτου.

 

 

 

Υ.Γ. Ένιωσα την ανάγκη να καταθέσω τη δική μου μαρτυρία, μόνο και μόνο ως χρέος απέναντι στο Σπύρο Γερολυμάτο. Φυσικά δεν διεκδικώ ούτε αποκλειστικότητα, ούτε τη μοναδική αλήθεια.
Φωτογραφία: Ο απαγχονισμός του Σούλου
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες