Νοσοκομείο Αγρινίου- Μια ανοιχτή παθολογία με φόντο τη δημαρχιακή απραξία

«Ξανά μία από τα ίδια, με το Νοσοκομείο Αγρινίου
να ακολουθεί φθίνουσα πορεία λειτουργίας»

Του Δημήτρη Τραπεζιώτη*

Ο κ. Παπαναστασίου θα μείνει στην αυτοδιοικητική Ιστορία ως ο Δήμαρχος των ναυαγίων και των καταρρεύσεων. Το Αγρίνιο υποδιοικείται από το 2014 που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου η Δημοτική Αρχή Παπαναστασίου και ο αυτόματος πιλότος πλέον έχει χαράξει μακάβρια πορεία.

Στα 9 χρόνια θητείας του ο κ. Παπαναστασίου μετράει δύο καταρρεύσεις του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίες οφείλονται στην πολιτική που άσκησαν οι  ομοϊδεάτες του κυβερνώντες και στη δική του ανοχή.

Το 2014 ζήσαμε ξανά το ίδιο έργο με την καρδιολογική κλινική να διαλύεται και να προκαλεί τεράστια προβλήματα στην όλη λειτουργία του νοσοκομείου με τα γνωστά και αλησμόνητα επακόλουθα. Σημειωτέον ότι η Καρδιολογική Κλινική έκλεισε για σχεδόν τρία χρόνια και επαναλειτούργησε το 2017.

Το 2016 όμως κάτι άλλαξε και ο Δήμαρχος βγήκε μπροστά να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία διοργανώνοντας συλλαλητήριο. Τι είχε αλλάξει; Μα φυσικά η κυβέρνηση… Με alacarte λειτουργία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, ο κ. Παπαναστασίου συνέχισε να οδηγεί σταθερά την πόλη σε ναυάγια.

Το 2019 ο κ. Παπαναστασίου επανεκλέγεται Δήμαρχος και ταυτόχρονα επανέρχονται οι αγαπημένοι του ομοϊδεάτες στην κυβέρνηση. Ξανά μία από τα ίδια, με το Νοσοκομείο Αγρινίου να ακολουθεί φθίνουσα πορεία λειτουργίας.

Ακολούθησε η πανδημία που βρήκε το ΓΝΑ ανοχύρωτονα ορίζεται εν μια νυκτί ως «ΝοσοκομείοαναφοράςCOVID» από την 6η ΥΠΕ παρά τις έντονες,έγγραφες και δημόσιεςαντιρρήσεις του συνόλου της Ιατρικήςκοινότητας και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δοθεί η μάχηενάντια στην πανδημία από τους ελάχισταεναπομείναντεςΙατρούς της Παθολογικής και ΜΕΘ σε συνθήκες και ρυθμούςεργασιακήςεξόντωσης και χωρίςκαμίαέστωεπιστημονικήυποστήριξη από ειδικούςλοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους. Ο κ. Παπαναστασίου όλο αυτό το διάστημα που ο χάρος θέριζε στο Αγρίνιο ήταν εξαφανισμένος, παγιδευμένος σε μικροπολιτικά και κομματικά πλαίσια που δεν του επέτρεπαν (και δεν ήθελε;) να αντιδράσει η έστω να εκφράσεικαταγγελτικόλόγο προς την ηγεσίατου Υπουργείου και 6ΗΣ ΥΠΕ για την αποκλειστικήευθύνη της υποστελέχωσης του ΓΝΑ και για  τις συνθήκες που το Ιατρικό και Νοσηλευτικόπροσωπικόέδιναν την μάχηενάντια στην πανδημία.

Επίσης δεν μπόρεσε  σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς να εξασφαλίσει την εφαρμογή  στον Δήμο Αγρινίου των  επιβαλλόμενων μέτρωνενάντια στηδιασπορά του κορονοϊού με αποτέλεσμα,ειδικά κατά το 3ο και πιο φονικόκύμα της πανδημίας, ηπόλη να εμφανίζειεικόναχάους.Αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να επιβαρυνθεί και να πιεσθεί  σε σημείο που οινοσηλείεςξεπερνούσανακόμα και ταανώταταόριαασφαλείας.

Στις αρχές του 2020 Δημοτική Αρχή Παπαναστασίου «μπήκε σε καραντίνα». Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία απέναντι στη λαίλαπα της πανδημίας.

Δεν διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείουκαι «εμφανίστηκε» το καλοκαίρι του 2022 προκειμένου να διαχειριστεί ξανά τετελεσμένα γεγονότα, για τα οποία δεν έκανε τίποτα να τα αποτρέψει.

Η μόνη παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου εν μέσω πανδημίας ήταν στις 2/12/2020 που συνάντησε  στο Δημαρχείο τον κομματικό του φίλο και διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη και τον Αστυνομικό Διευθυντή  αγνοώντας προκλητικά τον τότε διοικητή του ΓΝΑ κ. Τσώλη, που έπρεπε πρώτος να κληθεί σε αυτή τη συζήτηση, προφανώς για ιδεολογικούς και κομματικούς λόγους.

Η απαξίωση όμως του Νοσοκομείου Αγρινίου συνεχίστηκε με τις δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή, ο οποίος ανενδοιάστα μετέτρεψε τους θανάτους στη ΜΕΘ Covidσε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποπεμφθεί ο πρώην διοικητής.

Που ήταν τότε ο Δήμαρχος να υποστηρίξει το νοσοκομείο και τους γιατρούς που έδιναν και δίνουν τη μάχη της πανδημίας;

ΠΟΥΘΕΝΑ, γιατί είχε δώσει όρκο σιωπής…

Μετά τις πρόσφατες εξελίξειςκαι συγκεκριμένα μετά  την είδηση της παραίτησης του Διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής, ο κ. Παπαναστασίου «ξύπνησε» και επανερχόμενος στη σκληρή πραγματικότητα, άρχισε τάχα ανησυχεί για το μείζον πρόβλημα που προέκυψε λες και το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΓΝΑ εξαντλείταιμόνο στην Καρδιολογικήκλινική  και όχι στην Χειρουργική, Ορθοπεδική, Μαιευτική και σε άλλατμήματα. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια λήθαργου και κομματικής υπακοής, για να σώσει τα χαμένα, καταφεύγει υποκριτικά σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα επί σειρά ετών έχει απαξιώσει, προκειμένου να λάβει άφεση αμαρτιών και να φανεί ως πρωτεργάτης και να χρηστεί μπροστάρης αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί με σπασμωδικές και υποκριτικές κινήσεις να καλύψει τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει για την υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στο Αγρίνιο και επίσης με τη μέχρι σήμερα σιωπή και απραξία του δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συγκαλύπτει τις τεράστιεςευθύνες της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου.

Η ΣΙΩΠΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

Έτσι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν κρίνεται απλά ανεπαρκής και ανίκανηαλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον του Δήμου Αγρινίου και των δημοτών.

 

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης είναι Δικηγόρος και διατέλεσε π. Δήμαρχος Θεστιέων


AgrinioStories

Τα επιλεγμένα και ενυπόγραφα άρθρα
δεν εκφράζουν απόλυτα και απαραίτητα τις θέσεις του Agriniostories