Νέος Οικοδομικός Κανονισμός | Οικοδομώντας «παραθυράκια»


.

Λευτέρης Τηλιγάδας

Οικοδομώντας «παραθυράκια»

Το ΥΠΕΝ «τρέχει, να σβήσει τη φωτιά» που άναψε
η απόφαση του ΣτΕ για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό


«Το ΥΠΕΝ δείχνει να έχει αιφνιδιαστεί», έγραφε χθες η «Ναυτεμπορική»*, «όχι μόνον από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και από τις αντιδράσεις που καταγράφονται από όσους έχουν οικοδομικές άδειες με βάση τα κίνητρα σε ύψος και όγκο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) ή έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση τους, καταβάλλοντας το τίμημα για την αγορά οικοπέδου».

Στις 11 Δεκεμβρίου ο υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, έσπευσε να δηλώσει ότι «με την απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζεται καμία υφιστάμενη οικοδομή (πλην όσων αποτελούν, ήδη, αντικείμενο προσφυγής), είτε αυτή έχει ολοκληρωθεί είτε με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει οι εργασίες σε αυτή», ενώ δυο μέρες μετά ανακοίνωσε ότι «ανοίγει δημόσια διαβούλευση για τις διαφορετικές περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που είναι σε εξέλιξη» και περιμένει να διαβάσει ολόκληρη την καθαρογραμμένη απόφαση και το σκεπτικό του ΣτΕ, για να πράξη ανάλογα.

Στην Ναυτεμπορική επίσης και με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας για τον ΝΟΚ, ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδημητρίου, ο οποίος ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, είπε ότι: «η απόφαση είναι σημαντική και αποτελεί κατ’ αρχήν φραγμό στην επιδείνωση των οικιστικών συνθηκών που προκύπτει από τα φουσκωμένα κτίρια του ΝΟΚ. Από την ανακοίνωση του πρόεδρου του ΣτΕ προκύπτει ότι κρίθηκαν ως αντίθετα με το Σύνταγμα τα μπόνους του ΝΟΚ, ήτοι η επαύξηση του συντελεστή δομήσεως και του ύψους καθ΄ υπέρβαση των ειδικών όρων δομήσεως. Κρίθηκε ειδικότερα ότι τέτοιου είδους προσαυξήσεις δεν μπορεί να δράσουν οριζοντίως και ευθέως, ανατρέποντας τις προβλέψεις των επιμέρους σχεδίων που ισχύει για κάθε περιοχή. Περαιτέρω κρίθηκε αντισυνταγματική η μη προσμέτρηση στο ΣΔ χώρων εσωτερικών εξωστών (παταριών και συναφών χώρων), που κατ’ ουσίαν δημιουργούσαν επιπλέον όροφο». Και κατέληξε: «Η απόφαση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο προστατευτική για το οικιστικό περιβάλλον και να μη θέτει στο απυρόβλητο εκδοθείσες ήδη αντισυνταγματικές άδειες».

Διάβασα και την αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ, του κ. Στασινού, ο οποίος δήλωσε μεν, ότι «οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές», φρόντισε όμως ταυτόχρονα να επισημαίνει ότι «η ασφάλεια δικαίου παραμένει ζητούμενο». Και πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί αυτή η επισήμανση. Ποιο είναι τελικά το σημαντικότερο ζητούμενο; Η διασφάλιση των αξιών και των συνταγματικών προσταγμάτων μιας πολιτείας ή η διατήρηση σε ισχύ μίας σειράς αντισυνταγματικών άρθρων μόνο και μόνο για να μην πληγεί η «ασφάλεια» του αντισυνταγματικού «δικαίου» των επενδυτών;

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) είναι ήδη 12 χρονών. Έγινε νόμος του κράτους τον Μάρτιο του 2012, όταν τη χώρα την κυβερνούσε η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου. Ήταν μια κυβέρνηση που νομοθετούσε έξω και πέρα από κάθε συνταγματική δέσμευση, έχοντας ως μοναδικό της μέλημα, όχι τα συμφέροντα του «κοσμάκη», αλλά τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται και των μελλοντικών μεγάλων επενδυτών της. Μια κυβέρνηση που με τα νομοθετήματά της γέννησε, γεννάει και θα γεννάει στο μέλλον μία σειρά παρόμοια προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου όμως, δεν θα απολογηθεί ποτέ για αυτά της τα νομοθετήματα. Άλλοι είναι εκείνοι που της έδωσαν την εξουσία να υλοποιήσει όσα υλοποίησε και όχι οι πολίτες αυτής της χώρας. Ούτε οι κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη που ακολούθησαν, θα απολογηθούν ποτέ για το συγκεκριμένο αντισυνταγματικό νόμο, τον οποίο διατήρησαν ανέπαφο 12 χρόνια τώρα και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ,το 2012 τον είχε καταψηφίσει.

Επί του παρόντος όμως το πρόβλημα δεν είναι οι λογοδοσίες. Το πρόβλημα είναι η απόφαση του ΣτΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης «από την ημέρα της ανακοίνωσης ισχύει η καινούρια απόφαση του ΣτΕ, την οποία όμως δεν ξέρουμε σε λεπτομέρεια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασάφεια στο νόμο, είναι σαφές ότι μπόνους δεν ισχύουν πια οριζόντια. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι τι ακριβώς περιέχεται για τις επιμέρους περιπτώσεις στην απόφαση του ΣτΕ, διότι ακόμη δεν την έχουμε δει. Υπάρχει μόνο μία γενική αρχή στην ανακοίνωση του ΣτΕ. Θέλουμε να έχουμε όλα τα στοιχεία για να ξέρουμε πώς θα παρέμβουμε, όταν θα βγει η απόφαση του ΣτΕ».

Και φρόντισε στη συνέχεια να προτρέψει, όσους ανησυχούν, να μην σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα πριν «δει», το υπουργείο την απόφαση. «Μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν δούμε την απόφαση», είπε. «Κάποια σημεία θα λυθούν μέσα στην απόφαση, κάποια άλλα χρειάζονται δική μας παρέμβαση. Πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα, για να δράσουμε γρήγορα, διότι η αγορά δεν μπορεί να μένει χωρίς διευκρινίσεις. Και ανοίγουμε τη διαβούλευση για τις επιμέρους περιπτώσεις, που συνδέονται με την έναρξη εργασιών.»

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεκινά να διερευνά τρόπους, ώστε με «μπαλώματα» ερμηνευτικών εγκυκλίων να ξεπεράσει το εμπόδιο της απόφασης του ΣτΕ στην εφαρμογή του νόμου. Περιμένει δηλαδή, να καθαρογραφτεί η απόφαση, να την διαβάσει το νομικό επιτελείο του ΥΠΕΝ και με μία σειρά ερμηνευτικές εγκυκλίους να «οικοδομήσει» (με άγνωστο ακόμα «συντελεστή δόμησης») εκείνα τα «παραθυράκια», που θα ξεπερνούν τα όποια συνταγματικά προσκόμματα, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα πολυνομίας σε έναν κλάδο της οικονομίας, ο οποίος ήδη είναι από τους «πρωταθλητές» αυτής της «δυστοπίας» του νομοθετικού περιβάλλοντος της χώρας.

Σε μια χώρα που στο μεγαλύτερο μέρος της τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι ανύπαρκτα και θα χρειαστούν, στις καλύτερες των περιπτώσεων, πάνω από 4 με 5 χρόνια για την θέσπισή τους, η κατασκευή αυτών των «παραθύρων», σε όλους εμάς τους μη ειδικούς οικοδομούν τη βεβαιότητα ότι ακόμα και ο «θεραπευμένος Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στο μέλλον, παρά θα επιλύσει ζητήματα!

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με τα «παραθυράκια» των νόμων;

«O Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (NOK) του 2012 κρίθηκε από το ΣτΕ, προ ημερών, αντισυνταγματικός στο μεγαλύτερο μέρος των άρθρων του. Και εύλογα αναρωτάται, ο δύσμοιρος πολίτης, γιατί πρέπει να τιμωρηθεί που εφάρμοσε την κείμενη νομοθεσία;», έγραψε προχτές ο αρχιτέκτονας και φίλος, Λεωνίδας Φραγκούλης στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα. «Γιατί έπρεπε να περάσουν δώδεκα χρόνια», αναρωτήθηκε ο Λεωνίδας, «για να καταλάβουμε ότι ένας νόμος ήταν αντισυνταγματικός; Νομικοί είναι αυτοί που συντάσσουν τα σχέδια των Νόμων. Γιατί δεν ελέγχεται εκ των προτέρων η συνταγματικότητά τους; Γιατί τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσες δεκαετίες, έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς τοπικά πολεοδομικά σχέδια; Γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η – για μια φορά ακόμη και λόγω της επίμαχης απόφασης – μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με επακόλουθο την αύξηση των αξιών των όποιων διαθέσιμων διαμερισμάτων και την αύξηση των ενοικίων; Πως θα δημιουργηθούν νέες οικογένειες; Με τα μίζερα κουπόνια της; Γιατί τόση αναξιοπιστία και τόσο ρεζιλίκι;»

Εύλογα τα ερωτήματα του Λεωνίδα και δεν ξέρω, αν μπορώ να απαντήσω. Μόνο την βιωμένη μας αλήθεια μπορώ να καταγράψω.

Εκείνη την εποχή που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, το σύνταγμα ήταν ένα «κουρέλι» σε αχρηστία! Εκείνη την εποχή οι υπουργοί υπέγραφαν νόμους, που δεν τους διάβαζαν καν!  Δώδεκα χρόνια τώρα, όλοι όσοι μετείχαν σε κυβερνήσεις υπηρέτησαν την ανελέητη κερδοφορία των επιτοκίων, συρρικνώνοντας θεσμικά και οικονομικά κάθε δραστηριότητα που επιχειρούσε να σταθεί στα πόδια της. Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση «αλυσοδέθηκε» με ένα σωρό επιτροπείες που δεν της στέρησαν μόνο τους οικονομικούς πόρους που της χρωστούσαν, απαίτησαν και της πήραν και αυτούς που είχε. Τα σπίτια σήμερα δεν οικοδομούνται για να τα αγοράσουν ή να τα ενοικιάσουν οι νέες οικογένειες που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Τα σπίτια σήμερα οικοδομούνται, αγοράζονται ή κατάσχονται από γνωστά και άγνωστα funds επενδυτών, για να βρουν κατάλυμα οι περαστικοί ή οι περιοδικά μόνιμοι επισκέπτες που επισκέπτονται τη χώρα αυξάνοντας το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Όσο για τα «μίζερα κουπόνια» της κρατικής παροχής, αυτά, από τη μια μεταφέρουν χρήμα από τα κρατικά ταμεία στους μετόχους των μεγάλων αλυσίδων της αγοράς κι από την άλλη εξοικειώνουν σιγά – σιγά και χωρίς εντάσεις τους φτωχούς με τη φτώχεια τους.

Όλα καλά… και φρόνημα.

 

————————————————————————–

*Ναυτεμπρορική, Τέτη Ηγουμενίδη, Κτηματαγορά: Μετά τη βόμβα του ΣτΕ αναζητείται μεταβατική λύση (Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024 7:47)

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *