Νεώριο Οινιαδών | RAST Εκτροπή



Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός | 3 137  |

 

 RAST Εκτροπή |

των Άγγελου Κράλλη και Πάνου Χαραλάμπους |


Στο σημείο όπου κάποτε ο ποταμός Αχελώος συναντούσε τη θάλασσα, στους Οινιάδες, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία νεώρια γίνεται τόπος τέχνης, ήχου και βαθιάς μνήμης. Το νέο έργο RAST Εκτροπή, των δημιουργών Άγγελου Κράλλη και Πάνου Χαραλάμπους, παρουσιάζεται στις 13 Ιουλίου 2025, με επιμέλεια της Ελένης Ρήγα και την υποστήριξη της καλλιτεχνικής πλατφόρμας 3 137.

Πρόκειται για ένα διακαλλιτεχνικό sonic happening, ένα ηχητικό συμβάν που ζωντανεύει τον αρχαιολογικό χώρο μέσω πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, παραστατικών παρεμβάσεων και εικαστικής αφήγησης. Η φύση, το σώμα και η μνήμη ενεργοποιούνται μέσα από ένα τολμηρό έργο που λειτουργεί ως «ηχητική αρχαιολογία», αναδεικνύοντας τις γεωμυθολογικές διαστάσεις του Αχελώου.

 

Ο μύθος του αρχαίου ποτάμιου θεού γίνεται αφετηρία για να τεθούν ζητήματα επίκαιρα και κρίσιμα: η διαχείριση των φυσικών πόρων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον, η ευαλωτότητα των τοπικών κοινωνιών. Στο έργο, η λέξη «εκτροπή» δεν περιορίζεται στη φυσική έννοια του όρου, αλλά αποκτά μεταφορικό βάθος — αφορά τις ιστορικές και πολιτισμικές ανακατευθύνσεις, τη δυναμική της μνήμης, τις αφηγήσεις που μεταβάλλονται όπως τα νερά του ποταμού.

Το RAST Εκτροπή έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χώρο του αρχαίου νεωρίου, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και δημιουργώντας ένα υβριδικό πεδίο καλλιτεχνικής και οικολογικής εμπειρίας. Παραδοσιακά και αυτοσχέδια ηχητικά μέσα — σωλήνες, μεταλλικά αντικείμενα, φυσικά υλικά — συνδυάζονται με ζωντανή επεξεργασία ήχου, μικροτονικά περιβάλλοντα και σωματικές δράσεις.

Η εμπειρία, όσο φευγαλέα κι αν είναι, μένει ανεξίτηλη: η μνήμη, όπως και το ποτάμι, δεν μένει ποτέ στάσιμη. Ρέει, εκτρέπεται, μεταμορφώνεται. Και μέσα από την τέχνη, διεκδικεί τη θέση της στον σύγχρονο προβληματισμό για τη σχέση μας με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Σύντομα Βιογραφικά:

O Άγγελος Κράλλης (γεν. 1988, Αθήνα) είναι κιθαρίστας, τραγουδιστής, πολυοργανίστας, παραγωγός και εικαστικός καλλιτέχνης. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το 2012 δημιούργησε το μουσικό σχήμα CHICKN, με το οποίο έχει κυκλοφορήσει 3 singles και 2 LPs και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 2017, ίδρυσε την underground δισκογραφική εταιρεία ΦΤΩΧΟΦΩΝ, η οποία κυκλοφορεί παραγωγές σε κασέτες. Από το 2022 διατηρεί studio πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής στον λόφο του Φιλοπάππου. Έχει συνεργαστεί με τον Daniel Paleodimos στο μουσικό ντουέτο kasetizakar. Εχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές δράσεις και εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Πάνος Χαραλάμπους (γεν. 1956) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή). Εκλεχθηκε ομότιμος καθηγητής και διετέλεσε Πρύτανης της ΑΣΚΤ κατά την περίοδο 2014-2019. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας το 2019 και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η documenta 14 (Αθήνα και Κάσελ, 2017), το Genii Loci στη Ρωσία (2016), White House Biennial, Βάρνα (2016), Breakthrough στην ARCO στη Μαδρίτη (2004) κ.ά. Το 2015 τιμήθηκε με το βραβείο κριτικών τέχνης AICA HELLAS για την έκθεση AQUIS SUBMERSUS. Εκπροσωπείται από τη CITRONNE Galleries.

Η Ελένη Ρήγα είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια και πολιτιστική παραγωγός. Από το 2023 επιμελείται το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών (Office of Hydrocommons), το οποίο επικεντρώνεται στις οικολογικές πρακτικές γύρω από το νερό στη Μεσόγειο. Στο παρελθόν, εργάστηκε ως βοηθός επιμελήτρια στη μονογραφική έκθεση “Case_L“ της Γεωργίας Σαγρή στο Friart, Fribourg, Ελβετία; ως διευθύντρια στο τμήμα Σύγχρονης Τέχνης της Ελευσίνας 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και βοηθός επιμέλειας στη documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ. Πραγματοποίησε την 12μηνη πρακτική άσκηση στο τμήμα Εκπαίδευσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Επιλέχθηκε ως υπότροφος του Γαλλικού Ινστιτούτου για τη Cité des Arts στο Παρίσι και του Tailor-Made Fellowship του Onassis Air στο ίδρυμα Ωνάσης. Η επόμενη έκθεση της είναι στο Billedkunstnerne i Oslo στο Όσλο, Νορβηγία.

Το 3 137 είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε από τους καλλιτέχνες Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη και Κοσμά Νικολάου τον Φεβρουάριο του 2012. Ο οργανισμός μετά από 14 χρόνια συνεχούς επιτυχημένης δραστηριότητας, χαρακτηρίζεται ως η μακροβιότερη πρωτοβουλία καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Σκοπός είναι η προώθηση της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής και η ανάδειξη εκλεκτικών συγγενειών με γειτονικές και άλλες χώρες. Μέσα στα χρόνια το 3 137 έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 200 καλλιτέχνες, επιμελητές, συλλογικότητες, ινστιτούτα και ιδρύματα τέχνης όπως: Διοχάντη, Αναστασία Δούκα, Δάφνη Δραγώνα, Ελένη Μπαγάκη, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Poppy Bowers, Marc Camille Chaimowicz, Cevdet Erek, Karrabing Film Collective, Mark Leckey, Basim Magdy, Dan Perjovschi, Amalia Pica, Filipa Ramos, Riwaq και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), Ίδρυμα Ωνάση, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, Πανεπιστήμιο Columbia, Alserkal Arts Foundation, Danish Art Institute, Goethe Institut Athen.

 

 

Σύνοψη Εκδήλωσης

  • Διοργάνωση: Καλλιτέχνες Άγγελος Κράλλης & Πάνος Χαραλάμπους
  • Επιμέλεια: Ελένη Ρήγα
  • Συνδιοργάνωση / Υποστήριξη: Καλλιτεχνικός χώρος 3 137
  • Τίτλος Εκδήλωσης: RAST Εκτροπή
  • Χαρακτήρας Εκδήλωσης: Διακαλλιτεχνική performance / Ηχητικό συμβάν (sonic happening)
  • Ημερομηνία: 7 και 8 Ιουλίου 2025
  • Ώρα Έναρξης: 7:30 μ.μ.
  • Χώρος Εκδήλωσης: Νεώρια Αρχαιολογικού Χώρου Οινιαδών
  • Διεύθυνση: Αρχαιολογικός Χώρος Οινιάδων, Δέλτα Αχελώου, Αιτωλοακαρνανία
  • Διάρκεια: Περίπου 1 ώρα
  • Είσοδος: Ελεύθερη
  • Επικοινωνία: info@3137.gr

 

——————————————————————————————–

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *