Νέα Αριστερά: Επαναφορά της «χαμένης» αριστερής αξιοπιστίας

Την επαναφορά της «χαμένης»
αριστερής αξιοπιστίας και αυτοπεποίθησης,
κόντρα στα εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι,
που παρατηρούνται στην Κουμουνδούρου,
φαίνεται να αναζητούν αυτές τις μέρες,
με την ιδρυτική τους Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ,
τα στελέχη και η βάση της Νέας Αριστεράς.

Την επαναφορά της «χαμένης» αριστερής αξιοπιστίας και αυτοπεποίθησης, κόντρα στα εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, που παρατηρούνται στην Κουμουνδούρου, φαίνεται να αναζητούν αυτές τις μέρες, με την ιδρυτική τους Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ, τα στελέχη και η βάση της Νέας Αριστεράς.

Η έναρξη του τριημέρου την Παρασκευή το βράδυ, χαρακτηρίστηκε από αρκετά μεγάλη συμμετοχή, η οποία ξεπέρασε τα 1.200 άτομα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ικανοποίηση από την ομιλία Χαρίτση

Μάλλον, πιο σημαντικό όμως ήταν ότι η ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση, φάνηκε να αφήνει ικανοποιημένους όσους προσήλθαν. Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο για τις απαιτητικές φυλές της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν το εγχείρημα και πολύ περισσότερο για αρκετούς πασοκογενείς ή ανένταχτους ή αποστασιοποιημένους τα προηγούμενα χρόνια από συλλογικότητες αριστερούς ή στελέχη των κινημάτων που έχουν αρχίζει να προσεγγίζουν τη Νέα Αριστερά πιο τολμηρά το τελευταίο διάστημα.

Η δύσκολη ισορροπία

Πάντως, στο υπό διαμόρφωση κόμμα δεν θα είναι εύκολο να βρουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ μιας επανεκκίνησης από καθαρές αριστερές φόρμες, από την μία πλευρά και, από την άλλη, του ρόλου καταλύτη για την ανασύνθεση του αντιπολιτευτικού μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε αυτή τη λογική, ο Αλέξης Χαρίτησης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του την Παρασκευή το βράδυ έκανε λόγο για «σύγχρονη Αριστερά», που «συνθέτει» και παλεύει για κοινωνική ισότητα, κλιματική δικαιοσύνη και νέα εποχή στη δημοκρατία.

Αντίπαλος η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς

Ως βασικό αντίπαλο της Νέας Αριστεράς προσδιόρισε, βεβαίως, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς, ως «ένα σύστημα εξουσίας». «Η ΝΔ έχει ευτελίσει το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών. Έχει υποτάξει τα πάντα στη μετατροπή του κράτους σε μηχανισμό αναπαραγωγής και έντασης των ανισοτήτων υπέρ ισχυρών και πολύ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τη διαβρωτική επίδραση που έχει ο συνδυασμός της ισχύος και της απελπισίας», δηλαδή η «κοινωνική συμμαχία στην οποία τα μεγάλα συμφέροντα συναντιούνται με εκείνα τα μεσαία στρώματα που επωφελούνται από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και με λαϊκά στρώματα που έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και έχουν αποδεχτεί τη λογική των χαμηλών προσδοκιών».

Οι αντιπολιτευτικές αιχμές και το πρόγραμμα

Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται να δίνει η Νέα Αριστερά στις προγραμματικές της αιχμές, επιχειρώντας να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στα πολιτικά διλήμματα, αποφεύγοντάς μια λογική ικανοποίησης όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία Χαρίτση: Αύξηση μισθών και συντάξεων, φορολόγηση των κερδών, δομική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, μείωση των δαπανών σε εξοπλισμούς, αύξηση δαπανών για Υγεία, Παιδεία και δημόσιες υποδομές, αναδιανομή εισοδήματος, κλιματική μετάβαση με κοινωνικό πρόσημο, ενεργειακές κοινότητες, αναστολή των εξορύξεων, αλλαγές στο πλαίσιο κανόνων λειτουργείας των funds στο real estate, κατάργηση της Golden Visa κτλ.

«Το δικό μας 41%»

Αν και δεν αποσαφήνισε την προοπτική συμμαχιών της Νέας Αριστεράς, μίλησε για το «πρωτοφανές κενό εκπροσώπησης στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, από την βαθιά κρίση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας», θέτοντας ως κυρίαρχο ερώτημα το πώς θα φτιαχτεί «το δικό μας 41%». Δεδομένου, πάντως της χαοτικής απόστασης που έχουν τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη Νέα Αριστερά από αυτό το 41%, καθίσταται σαφές πως θα επιδιωχθεί ρόλος «καταλύτη» στην ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου, με βασικούς όρους, όμως, την ξεκάθαρη οριοθέτηση από τη Δεξιά, την αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και την πράσινη μετάβαση. Η στήριξη της πρόσφατης συζήτησης με ομιλητές τους Έφη Αχτσιόγλου, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Διονύση Τεμπονέρα, ενδεχομένως να δίνει μια πρώτη γεύση.

Σκληρές αιχμές για Κασσελάκη και κάλεσμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση, η σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν θα λείψει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι στη Νέα Αριστερά εκτιμούν πως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Κουμουνδούρου δημιουργούν νέο ρεύμα αποχώρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη, «ως πράξη αντίστασης στην ταπείνωση και στον εκφυλισμό», κάνοντας μάλιστα λόγο για γρήγορη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα δίχως συνοχή και πειστική πρόταση, που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, ένα κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right». Μάλιστα, απεύθυνε «ανοιχτό, συντροφικό κάλεσμα σε όλους και όλες που νιώθουν ότι δεν πάει άλλο», να ενταχθούν στη Νέα Αριστερά.

Κυριακή μεσημέρι Κεντρική Επιτροπή και Ιδρυτική Διακήρυξη

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης κλείνουν Κυριακή μεσημέρι με τη συγκρότηση κεντρικού οργάνου (με χαρακτήρα Κεντρικής Επιτροπής) της Νέας Αριστεράς και έγκριση Ιδρυτικής Διακήρυξης.

 

Δείτε τη συνδιάσκεψη

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις