.
Πανεπιστημίου Πατρών
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
Πανεπιστημιούπολη Ρίου
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ακαδημαϊκή Κληρονομιάς 2024
«Οι συλλογές των Πανεπιστημιακών Μουσείων
ως μέσο ευαισθητοποίησης για την Αειφόρο Ανάπτυξη»
26 Νοεμβρίου 2024, ώρα 18.30
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση διοργανώνουν υβριδική εκδήλωση στο Μουσείο, στις 26 Νοεμβρίου 2024, ώρα 18.30. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς 2024. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Οι συλλογές των Πανεπιστημιακών Μουσείων ως μέσο ευαισθητοποίησης για την Αειφόρο Ανάπτυξη».
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς έχει θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς-Universeum. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, γύρω στις 18 Νοεμβρίου από Πανεπιστημιακά Μουσεία/Συλλογές και Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με εκδηλώσεις, συνέδρια και άλλες δράσεις και με ελεύθερη πρόσβαση σε Μουσεία και συλλογές των πανεπιστημίων. Στόχος του Εορτασμού είναι το άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων και συλλογών στην κοινωνία. Μέσα από ποικίλες δράσεις τα μουσεία αυτά προσεγγίζουν και παρακινούν το ευρύ κοινό να ανακαλύψει τον πλούτο τους και να κατανοήσει τη σημασία της πανεπιστημιακής κληρονομιάς, τη συμβολή της στην πρόοδο της επιστήμης και της γνώσης και τη σημασία της ως σημαντικού συστατικού της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.
Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ICOM, προωθείται ο ρόλος των μουσείων ως εκπαιδευτικού εργαλείου για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός και έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής πορείας προς το μέλλον βασισμένη στην Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ (Άνθρωπος, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη και Σύμπραξη.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από τις κ.κ.:
- Ανδρομάχη Κατσελάκη, Δρ αρχαιολόγο-ΜΑ Ιστορικό Τέχνης, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας ΔΑΜΕΕΠ-ΥΠΠΟ, «Η καλλιέργεια της συμπερίληψης στα μουσεία μέσα από το έργο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού»
- Ιωάννα Παπαϊωάννου και Ελένη Αντωνακοπούλου, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: Μία Αειφόρος Συνεργασία»
- Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, Αντιπρόεδρο Ελληνικού Τμήματος ICOM, «Η αλληλεπίδραση των συλλογών του ΜΕΤ ως μέσο ευαισθητοποίησης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Θα ακολουθήσει δεξίωση, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με τις Μουσειοσκευές του Μουσείου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ΕΔΩ