.
Κέντρο Ανοικτών
Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis
Δύο νέα μαθήματα φιλοσοφίας και τέχνης
Σωστό ή Λάθος; Ηθικά διλήμματα τον 21ο αιώνα
Διδάσκων: Στέλιος Βιρβιδάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φιλοσοφία και Θέατρο τον Δεκέμβρη
στην ανοιχτή πλατφόρμα γνώσης Mathesis
Ματιές στο Νεοελληνικό Θέατρο
Διδάσκων: Βάιος Λιαπής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis συνεχίζει τα ταξίδια στον κόσμο της ελεύθερης ποιοτικής εκπαίδευσης με δύο νέα μαθήματα φιλοσοφίας και τέχνης. Η εποχή μας είναι γεμάτη με ηθικά διλήμματα που δημιουργούν εντάσεις στον δημόσιο διάλογο. Η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, η βιοηθική, η κλωνοποίηση, τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, η ηθική των επιχειρήσεων ακόμα και οι ερωτικές σχέσεις αποτελούν συχνά αντικείμενα έντονης συζήτησης, ενίοτε και φανατισμού.
«Ένας μισαλλόδοξος ομιλητής έχει δικαίωμα να εκφράζεται δημόσια με εχθρότητα απέναντι σε άλλους; Μια χώρα που υπερασπίζεται το έδαφός της απέναντι σε μία στρατιωτική εισβολή οφείλει να σέβεται το δίκαιο του πολέμου; Έχει η κοινωνία το δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή ενός αμετανόητου εγκληματία; Και ένας βαριά άρρωστος άνθρωπος δικαιούται να τερματίσει τη δική του; Άραγε, είναι ηθικά σωστό να τρώμε ζώα;
Σωστό ή Λάθος; Ηθικά διλήμματα τον 21ο αιώνα
Διδάσκων: Στέλιος Βιρβιδάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στο μάθημα αυτό, θα συζητήσουμε για ηθικά ζητήματα –σύγχρονα αλλά και διαχρονικά– «ρωτώντας» τη γνώμη φιλοσόφων όπως του Καντ, του Τζέρεμυ Μπένθαμ, του Τζον Στιούαρτ Μιλ και του Αριστοτέλη. Θα ακούσουμε τα επιχειρήματα των «αντίπαλων πλευρών», θα εξετάσουμε οπτικές που ενδεχομένως δεν είχαμε σκεφτεί ως τώρα, θα υπερασπιστούμε ορισμένες θέσεις μας και θα αμφισβητήσουμε ίσως κάποιες άλλες. Κυρίως όμως, μακριά από έτοιμες λύσεις, θα αφήσουμε τη φιλοσοφία να μας θυμίσει την ομορφιά της αναζήτησης απαντήσεων.»
O Στέλιος Βιρβιδάκης είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Φιλοσοφία στο EKΠΑ, το Πανεπιστημίο Paris I και το Πανεπιστήμιο Princeton.
Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Rennes και Grenoble (Γαλλία), Keio (Ιαπωνία), και Wuhan (Kίνα).
Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται η μονογραφία La robustesse du bien (Éditions Jacqueline Chambon, 1996) [σε εκτενέστερη ελληνική έκδοση,
Η υφή της ηθικής πραγματικότητας (Leader Books, 2009)], εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο και πολλά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, για θέματα κυρίως ηθικής φιλοσοφίας, γνωσιολογίας, φιλοσοφίας της θρησκείας και φιλοσοφίας της λογοτεχνίας.
Είναι διευθυντής της Συντακτικής Επιτροπής του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της FISP (Fédération internationale des sociétés philosophiques), μέλος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (European Cultural Parliament) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοσοφίας (Institut international de philosophie).
Aπό τη Γαλλική κυβέρνηση, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chevalier dans l’ordre des Palmes Académiques.
Ματιές στο Νεοελληνικό Θέατρο
Διδάσκων: Βάιος Λιαπής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
«Το μάθημα αυτό είναι μια περιήγηση στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και δράματος από την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης έως το τέλος του 20ού αιώνα. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θεάτρου στις ελληνόφωνες περιοχές (και όχι μόνο στον γεωγραφικό χώρο του σημερινού ελληνικού κράτος), θα γνωρίσουμε τα βασικότερα θεατρικά είδη που αναπτύχθηκαν καθώς και τους εκπροσώπους τους (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κτλ.) και θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους διαμορφώθηκε στη νεότερη Ελλάδα η θεατρική ζωή, η οποία πολύ συχνά συνυφαίνεται με τις ιστορικές τύχες του νέου Ελληνισμού.»
Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης.
Έχει διδάξει, ως μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Μοντρεάλ και Πατρών και, ως επισκέπτης καθηγητής, στην École Normale Supérieure (Παρίσι).
Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton) και επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Princeton, του Cincinnati και του Toronto.
Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά.
Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).
Σε επανάληψη
Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του | Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2021
Εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Java
Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά
Σε επανάληψη θα προσφερθούν επίσης τα μαθήματα Παγκόσμια Ιστορία 4: Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του (Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2021 (Στέφανος Βαμβάκος, Επικοινωνιολόγος της Επιστήμης, Δημιουργός της Καθημερινής Φυσικής), Εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Java (Γιάννης Κωστάρας, Προγραμματιστής, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του Apache – Netbeans) και Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά (Τίνα Νάντσου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Perimeter Institute for Theoretical Physics).
Μπορείτε ήδη να εγγραφείτε και να δείτε την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων στο mathesis.cup.gr πριν την επίσημη έναρξή τους τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024.
https://mathesis.cup.gr/dashboard
Info: mathesis@cup.gr / 210-3849038 & 2810-391096