Κρατικό βραβείο με «άρωμα» Αγγελοκάστρου

Στην Ελένη Πριοβόλου για το «Φως σε μαύρο ουρανό»,
το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, «πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή και ρεαλιστικό χαρακτήρα, που μέσα από την ακολουθία των γεγονότων  παρουσιάζει θέματα όπως η ανεργία, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η ενδοοικογενειακή βία, εμβληματικά ιστορικά γεγονότα, τρομοκρατικά γεγονότα, συμμορίες φασιστών κ.ά.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση αποδίδει ρεαλιστικά τις εμπειρίες του έφηβου πρωταγωνιστή, αποφεύγοντας κάθε ίχνος μελοδραματισμού. Οι χαρακτήρες, έφηβοι και ενήλικες, εντάσσονται σε μια ιδεολογικά πολύμορφη εικονογραφία. Πρωταγωνιστής ένας μαθητής με ανεπτυγμένη κοινωνική ευαισθητοποίηση που γίνεται αρωγός ατόμων του περιθωρίου. Δρώντας σε μια οικογένεια με πολλά προβλήματα και με ρατσιστή πατέρα, αναλαμβάνει ρόλους και αντέχει εμμένοντας στο όνειρό του για την επιστήμη των μαθηματικών. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης με ευφυείς αφηγηματικούς τρόπους, οι οποίοι αναδεικνύουν αληθοφανείς χαρακτήρες, ικανό να ελκύσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον του έφηβου αναγνώστη /της έφηβης αναγνώστριας.»

Την Επιτροπή που επέλεξαν το «Φως σε μαύρο ουρανό» της Ελένης Πριοβόλου, στελέχωσαν οι: Μελπομένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (Μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου), Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας, Αναστασία Οικονομίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Ε.Π. Παιδαγωγικού), Δημήτριος Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών (Δ.Ε.Π. Παιδαγωγικού), Ιωάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός Λογοτεχνίας για νέους, Ζωή Κοσκινίδου, Κριτικός, Ευσταθία Σώλου, Εικονογράφος, Αγγελική Στρούτση, Εικονογράφος και Αγγελική Δαρλάση, Συγγραφέας,

Τα υπόλοιπα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021 που ανακοινώθηκαν ήταν:

    • Α. Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
      • στον Δημήτρη Τζιόβα για τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα. 
    • Β. Βραβεία Λογοτεχνίας
      • Βραβείο Μυθιστορήματος: εξ ημισείας στον Νίκο Δαββέτα για το έργο του Άντρες χωρίς άντρες, εκδόσεις Πατάκη, και στη Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της Το βουνί, εκδόσεις Το Ροδακιό.
      • Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: εξ ημισείας στον Θανάση Χατζόπουλο για το έργο του Ιστορικός ενεστώς, εκδόσεις Πόλις, και στον Χρήστο Χρηστίδη για το έργο του Γυμνός, εκδόσεις Εντευκτηρίου.
      • Βραβείο Ποίησης: στον Διονύση Καψάλη για το έργο του Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου, εκδόσεις Άγρα.
    • Γ. Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας
      • Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: στη Χριστίνα Κουλούρη για το έργο της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
      • Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: στους Στράτο Ν. Δορδανά και Βάιο Καλογρηά για το έργο τους Οι ζωές των άλλων, Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), εκδόσεις Επίκεντρο.
    • Δ. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: εξ ημισείας στον Σπύρο Γούλα για το έργο του Τα περσινά τους βάζουν για καλά, εκδόσεις Πόλις, και στον Φοίβο Οικονομίδηγια το έργο του Βορράς, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
    • Ε. Ειδικό Βραβείο, σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: εξ ημισείας στον Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη για το έργο του Έξοδα νοσηλείας, εκδόσεις Ενύπνιο, και στον Δημήτρη Χριστόπουλο για το έργο του Τζίντιλι, εκδόσεις Το Ροδακιό.
    • ΣΤ. Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης
      • Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα 2021, απονέμεται ομόφωνα στον Ευριπίδη Γαραντούδη, για τη μετάφραση του έργου του Σάντρο Πέννα, Τα ποιήματα, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα.
      • Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά 2021 απονέμεται ομόφωνα στον Θανάση Βαλτινό, για τη μετάφραση του έργου του Ευριπίδη Τρωάδες. Μήδεια, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα.
      • Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα 2021 απονέμεται ομόφωνα στον Νικόλα Κροτσέτι (Nicola Crocetti) για τη μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Odissea, εκδόσεις Crocetti editore, Μιλάνο.
    • Ζ. Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
      • Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Μιχάλης Μακρόπουλος, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού: Η μαλαματένια βελανιδιά, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
      • Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Ελένη Πριοβόλου: Φως σε μαύρο ουρανό, εκδόσεις Καστανιώτη
      • Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή: Τάτα;;, εκδόσεις Ίκαρος
      • Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, Στέλλα Κάσδαγλη, εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου: 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, εκδόσεις Πατάκη
    • Η. Διακρίσεις σε Λογοτεχνικά Περιοδικά, τα οποία συμβάλλουν στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας

 


AgrinioStories