Καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τα αντικαταστήσει

Η τεχνητή νοημοσύνη
έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας
και πλέον νοιώθουμε την απειλή για την εργασία
πιο έντονα από ποτέ.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και πλέον νοιώθουμε την απειλή για την εργασία πιο έντονα από ποτέ. Όλο και περισσότερες αυτοματοποιημένες μηχανές και λογισμικά αναλαμβάνουν κάθε πιθανή εργασία που επαναλαμβάνεται και μπορεί να κωδικοποιηθεί για να την κατανοήσει ένας υπολογιστής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ταυτίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη αποκλειστικά με τα μεγάλα ρομπότ . Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη εισέλθει σε πολλά επαγγέλματα, με σκοπό να μειώσει το βάρος των επαναλαμβανόμενων και βαρετών εργασιών στις οποίες οι άνθρωποι γενικά δεν είναι πολύ καλοί και στις οποίες οι υπολογιστές υπερέχουν.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εργασιακής επανάστασης που ακόμη και οι πιο έξυπνοι ειδικοί δυσκολεύονται να αποκρυπτογραφήσουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί τις επόμενες δεκαετίες. Πολλές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από μηχανές και ρομπότ στο εγγύς μέλλον, ξεκινώντας πιθανότατα από τον κλάδο των μεταφορών με αυτοκινούμενα ταξί, λεωφορεία και φορτηγά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα αντικατασταθούν όλες οι θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και στη Σουηδία, μια χώρα γνωστή για την καινοτόμο τεχνολογία, ορισμένα επαγγέλματα θα απαιτούν πάντα την ανθρώπινη επαφή. Οι εταιρείες αναζήτησης στελεχών στη Σουηδία, για παράδειγμα, βασίζονται σημαντικά στις προσωπικές σχέσεις, στη γνώση της αγοράς εργασίας και στην ικανότητα ανάλυσης της προσαρμογής ενός υποψηφίου στην κουλτούρα μιας εταιρείας – όλα αυτά που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι σε θέση να αναδημιουργήσει πλήρως.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτές είναι μερικές από τις θέσεις εργασίας που είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσει να τις αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.

1. Δάσκαλοι:
Η μάθηση είναι μια τόσο σημαντική πτυχή της ζωής μας που, κατά μέσο όρο, περνάμε 15 έως 20 χρόνια από τα πρώτα μας χρόνια κάνοντας ακριβώς αυτό. Είναι μια τεράστια κοινωνική δέσμευση και διαμορφώνει τόσες πολλές διαφορετικές πτυχές του ποιοι είμαστε. Είναι ένα βασικό στάδιο στη ζωή μας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μια κρίσιμη ευθύνη στο να μας μεταδώσουν αξίες και βασικές έννοιες ανάμεσα στις γραμμές των μαθημάτων που διδάσκουν συγκεκριμένα.
Οι δάσκαλοι αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλούς από εμάς. Συχνά, οι ακαδημαϊκές μας αποφάσεις βασίζονται εν μέρει στο πόσο μας ενέπνευσε ένας συγκεκριμένος δάσκαλος τα προηγούμενα χρόνια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε μια πλήρως ψηφιακή διδασκαλία στο μέλλον.

 

 

2. Δικηγόροι και δικαστές
Αυτές οι θέσεις έχουν ένα ισχυρό στοιχείο διαπραγμάτευσης, στρατηγικής και ανάλυσης υποθέσεων. Πολλά βασίζονται στην προσωπική εμπειρία και γνώση του κάθε ειδικού.
Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων για να μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε πολύπλοκα νομικά συστήματα και να επιχειρηματολογήσει για την υπεράσπιση ενός πελάτη στο δικαστήριο. Υπάρχει ένας ανθρώπινος παράγοντας όταν πρόκειται να εξεταστούν όλες οι διάφορες πτυχές μιας δίκης και να ληφθεί μια τελική απόφαση που μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια φυλάκισης, στην περίπτωση ενός δικαστή.
Αυτοί δεν είναι τύποι επαγγελμάτων που ακόμη και το πιο νομικά καταρτισμένο Android θα είναι σε θέση να καλύψει, τώρα ή στο μέλλον. Επιπλέον, πότε θα νιώθετε πραγματικά άνετα να σας εκπροσωπεί ένα ρομπότ στο δικαστήριο;

 

 

3. Διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι
Η διαχείριση ομάδων μέσα σε έναν οργανισμό είναι θέμα ηγεσίας και αυτό δεν είναι συμπεριφορές που μπορούν να καταγραφούν σε έναν κώδικα και να επεξεργαστούν με γραμμικό τρόπο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την κοινοποίηση της αποστολής και της αξίας της εταιρείας προς τα κάτω στην ομάδα. Είναι πολύ απίθανο οι επενδυτές να αισθανθούν ποτέ άνετα να επενδύσουν σε μια εταιρεία που διοικείται από ρομπότ ή αλγόριθμους; Εκτός, φυσικά, αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επενδυτές-ρομπότ στο Μέλλον.

 

 

4. Πολιτικοί
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές στις ιδιότητες που έχουν οι άνθρωποι σε σχέση με τις μηχανές ή την ΤΝ είναι ότι είμαστε πραγματικά πολύ καλοί στο να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις για απρόβλεπτες καταστάσεις, και οι πολιτικοί πρέπει να κατακτήσουν αυτή τη δεξιότητα.
Με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα, το είδαμε αυτό πολύ πρόσφατα λόγω της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία και το πώς οι αποφάσεις που έλαβαν ορισμένοι ηγέτες είχαν πολύ βαθύ αντίκτυπο στην έκβαση της εξάπλωσης του ιού.
Θα ψηφίζατε πραγματικά ένα ρομπότ για να εκπροσωπήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των ανθρώπινων αναγκών; Μάλλον όχι, οπότε οι πολιτικοί, καλώς ή κακώς, δεν πρόκειται να πάνε πουθενά.

 

 

5. Διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού
Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού καλύπτουν μια σειρά από πολύ σημαντικά καθήκοντα στο εσωτερικό ενός οργανισμού. Η πρόσληψη νέων επαγγελματιών είναι απλώς μέρος των προνομίων τους. Αποτελούν επίσης μια θέση-κλειδί μέσα στον οργανισμό για τη διατήρηση των κινήτρων του προσωπικού, την έγκαιρη ανίχνευση δυσαρεσκειών και τη διαχείρισή τους, αν είναι δυνατόν.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισαχθεί έντονα στο εσωτερικό των διαδικασιών ανθρώπινου δυναμικού τον τελευταίο καιρό, μέσω της ολοένα και μεγαλύτερης βοήθειας από το λογισμικό στο φιλτράρισμα μεγάλου αριθμού υποψηφίων σε κενές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ένας υποψήφιος που φαίνεται ιδανικός στα χαρτιά να αποδεικνύεται η καλύτερη επιλογή αυτοπροσώπως.
Η ποσότητα των ανθρώπινων δεξιοτήτων που απαιτούνται για να είναι σε θέση να προσδιορίσουν αυτούς τους παράγοντες είναι απίστευτα δύσκολο να προγραμματιστεί σε μια μηχανή. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πάρει τη θέση τους.

 

 

6. Τραγουδιστές
Αν σας διέφυγε, τότε ναι, υπάρχουν ήδη μουσικές ορχήστρες που διοικούνται από ρομπότ, οπότε ίσως δεν θα μπορούσαμε να δηλώσουμε το ίδιο για τους μουσικούς, αλλά σίγουρα μπορούμε να το κάνουμε για τους τραγουδιστές.
Οι θαυμαστές λατρεύουν τη σύνδεση που έχουν με τους αγαπημένους τους τραγουδιστές, τα συναισθήματα και τον τρόπο που ο αγαπημένος τους καλλιτέχνης ερμηνεύε ένα τραγούδι. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συναίσθημα, οπότε είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί μια τρομερά μονότονη ερμηνεία.
Μπορείτε να βρείτε μουσική και στίχους που παράγονται από AI, αλλά η απόδοση των αγαπημένων μας τραγουδιστών δεν θα είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από μια μηχανή, τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα.

 

 

7. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι
Παρόλο που σήμερα χρησιμοποιείται πολλή τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ανάπτυξη αρχικής συμβουλευτικής φροντίδας και υποστήριξης από AI, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης, η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Η ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για την υποστήριξη των ανθρώπων ώστε να πετύχουν στη ζωή τους σε όλες τις πτυχές που μπορεί να συνεπάγεται.
Για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο στις διαδικασίες του, πρέπει πρώτα να έχεις βιώσει μια ανθρώπινη εμπειρία, οπότε όσο εξελιγμένα και αν γίνουν τα συστήματα, ας πούμε σε 50 χρόνια από τώρα, είναι εξαιρετικά απίθανο αυτές οι θέσεις εργασίας να αντικατασταθούν από πολύπλοκους και φιλικούς προς τον κυβερνοχώρο αλγόριθμους με προσθετικά πρόσωπα.

 

 

8. Ιερείς και άλλα πνευματικά «επαγγέλματα»
Μπορεί να μην είστε θρησκευόμενοι, ούτε να πιστεύετε ακράδαντα σε οτιδήποτε, αλλά η πνευματικότητα θεωρείται βασική πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας και αυτό ισχύει εδώ και πολλούς αιώνες.
Οι ιερείς, οι κληρικοί και γενικά άλλες πνευματικές μορφές έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες μας, παρέχοντας υποστήριξη και συχνά και εκπαίδευση, σε εκατομμύρια γενιές πριν, όταν τα σχολικά συστήματα δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένα και όταν τα δίκτυα συναισθηματικής υποστήριξης ήταν λιγότερο εύκολα προσβάσιμα.
Η πνευματικότητα είναι μια τόσο ανθρώπινη και οικεία σχέση που είναι σχεδόν οξύμωρο να θεωρούμε πιθανό ότι στο μέλλον τα ρομπότ ή η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτή την πτυχή της ζωής μας. Η πίστη, η ενσυναίσθηση, η συμπόνια και το συναίσθημα δεν είναι κάτι που θα εναποθέσουμε ποτέ στα χέρια μη ανθρώπινων πνευματικών μορφών.

 

 

9. Χειρουργοί
Σίγουρα, η τεχνολογία έχει αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια με την οποία είμαστε σήμερα σε θέση να διαγνώσουμε και να ανιχνεύσουμε ασθένειες σε οποιαδήποτε ιατρική έκθεση. Η μικρορομποτική ενισχύει επίσης την ακρίβεια των χειρουργών όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, επιτρέποντας λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες.
Αλλά το να είσαι χειρουργός απαιτεί την ικανότητα να συνδεθείς με τον ασθενή σε τόσα άλλα διαφορετικά επίπεδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων.
Η εμπειρία, οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτώνται όλα αυτά τα χρόνια είναι παράγοντες που πρέπει να συμπυκνωθούν σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Μια ανθρώπινη παρουσία θα είναι πάντα παρούσα προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι, αν η μαμά σας εξακολουθεί να επιμένει να σπουδάσετε ιατρική, αυτή τη φορά, ίσως θα πρέπει να την ακούσετε.

 

 

10. Επαγγελματίες αθλητές
Οι σύγχρονες μονομαχίες είναι οι σημερινοί αθλητικοί αγώνες διαφορετικών ειδών.
Η ομορφιά του να παρακολουθείς με δέος αυτούς τους καταπληκτικούς αθλητές να βελτιώνουν τα δικά τους αποτελέσματα ξανά και ξανά, σπρώχνοντας τα όρια του τι είναι ικανό να πετύχει σωματικά ένας άνθρωπος, είναι αυτό που κάνει το όλο πράγμα να αξίζει να το παρακολουθήσεις!
Το να βάζετε ρομπότ να αγωνίζονται μεταξύ τους και να τα παρακολουθείτε να παίζουν μπάσκετ, θα αναιρούσε αυτόν τον σκοπό και την πολύ διασκεδαστική ουσία της παρακολούθησης αθλημάτων.
Είναι αλήθεια ότι οι αγώνες ρομπότ είναι εδώ και λίγο καιρό δημοφιλείς και πρόσφατα, οι διαγωνισμοί πτήσης με drone με εμπόδια έχουν γίνει κάπως θεαματικό θέαμα σε ορισμένες χώρες. Αλλά η εγγενής γοητεία που παράγεται όταν βλέπεις έναν αθλητή να ξεπερνάει ένα αποτέλεσμα παγκόσμιου ρεκόρ και να ξεσπά σε δάκρυα ικανοποίησης και υπερηφάνειας όταν το πετυχαίνει, είναι κάτι πολύ ανθρώπινο στον πυρήνα του και αρκετά αδύνατο να το πετύχει ένα μηχάνημα.

 

 

11. Αναλυτές συστημάτων υπολογιστών
Ανεξάρτητα από το πόσο αυτοματοποιημένοι γινόμαστε, θα υπάρχει πάντα η ανάγκη μιας ανθρώπινης παρουσίας που θα μπορεί να εκτελεί εργασίες συντήρησης, να ενημερώνει, να βελτιώνει, να διορθώνει και να ρυθμίζει πολύπλοκα συστήματα λογισμικού και υλικού που συχνά απαιτούν συντονισμό μεταξύ περισσότερων του ενός ειδικών προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά.
Η επανεξέταση των δυνατοτήτων του συστήματος, ο έλεγχος της ροής εργασιών και ο προγραμματισμός βελτιώσεων και η αύξηση της αυτοματοποίησης είναι μόνο ένα μέρος του Αναλυτή Συστημάτων Υπολογιστών, ενός επαγγέλματος που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.
Πολύ σύντομα, θα γίνουμε μάρτυρες της εισόδου στη ζωή μας του διαδικτύου των πραγμάτων, στο οποίο ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός συσκευών θα διασυνδέεται, θα ανταλλάσσει δεδομένα (υποτίθεται για το καλό μας) και θα αλληλεπιδρά ενεργά μεταξύ του. Έτσι, η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία θα γίνει όλο και πιο απαραίτητη τα επόμενα χρόνια.
Μία από τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης, κέντρο πολλών συζητήσεων, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τις μηχανές να προγραμματίζουν η μία την άλλη, και αυτό ίσως να πρόκειται για ένα πιθανό τέταρτο νόμο της ρομποτικής.

12. Καλλιτέχνες και συγγραφείς
Η Τέχνη είναι ένας τόσο απέραντος, δημιουργικός, μυστηριώδης και ανοιχτός μετα-κόσμος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει ποτέ να αποστάξει την πεμπτουσία του τι κάνει ένα βιβλίο, ένα θεατρικό έργο, ένα άγαλμα ή ένα σχέδιο τόσο μαγικά όμορφο ώστε να το απολαμβάνεις.
Είναι σε μεγάλο βαθμό ενάντια σε πολλούς από τους κανόνες και τις παραμέτρους του status quo της συμβατικής Τέχνης, γεγονός που κάνει την καινοτόμο Τέχνη τόσο εκπληκτική και φρέσκια. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν ποτέ να κωδικοποιήσουμε ένα σχέδιο που να πηγαίνει ενάντια σε όλους τους κανόνες;
Ειδικά η γραφή είναι μια τόσο ευφάνταστη λεπτή τέχνη, και το να μπορείς να τοποθετήσεις μια συγκεκριμένη επιλογή λέξεων στη σωστή σειρά είναι σίγουρα ένα δύσκολο εγχείρημα. Έτσι, ακόμη και αν η τεχνητή νοημοσύνη τεχνικά θα είχε την ικανότητα να απορροφήσει το περιεχόμενο των περισσότερων βιβλίων στον κόσμο, σε πιθανώς οποιαδήποτε γλώσσα και να καταλήξει σε ένα κάπως προσωπικό στυλ επικοινωνίας, η μαγεία και η συγκίνηση της δημιουργίας Τέχνης με λέξεις είναι κάτι που λίγο πολύ θα παραμείνει στον τομέα του ανταγωνισμού μας τα επόμενα χρόνια.

 

 

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί ή ανταγωνιστές. Παρόμοια με το πώς το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων υπάρχουν κυρίως για να εξοικονομείτε χρόνο, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιθανό να μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στα μέρη της δουλειάς μας στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε τη μεγαλύτερη αξία, να είμαστε πιο δημιουργικοί και κυρίως να εξοικονομήσουμε χρόνο.

 

Πηγή | Μαρία Ράντου


AgrinioStories