Αγρινιώτικο καλαντάρι Αυγούστου
5 Αυγούστου 1898
Καταστροφική ραγδαία βροχή και χαλάζι
Ο Αστυνόμος Αγρινίου τηλεγράφησε στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι στις 3:00 μετά το μεσημέρι παρατηρήθηκε ραγδαία βροχή μαζί με άνεμο και χαλάζι, η οποία διήρκησε μία ώρα ακριβώς. Η βροχή αυτή σύμφωνα με το τηλεγράφημα κατέστρεψε εντελώς το λίγο σταφιδόκαρπο που είχε παραχθεί. (ΣΚΡΙΠ 6/8/1898)
5 Αυγούστου 1944
«Ολοκαύτωμα» Μακρυνείας
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Αυγούστου οι καμπάνες άρχισαν να κτυπούν και οι Μακρύνειοι πήραν πάλι το δρόμο προς τις χαράδρες του Αράκυνθου έχοντας μαζί τους ό,τι πρόλαβαν να πάρουν. Τα υπόλοιπα λιγοστά υπάρχοντά τους, τα «πλιατσικολογούν» οι Γερμανοί, οι οποίοι από τα χαράματα πυροβολώ-ντας μπήκανε ξανά στην Μακρυνεία. Καίνε πάλι ό,τι είχε απομείνει από τον προηγούμενο χρόνο. Παραπήγματα, ταράτσες, αποθήκες. Πύρινες γλώσσες και κολώνες μαύρου καπνού ανεβαίνουν στον ουρανό της Μακρυνείας. Η Γερμανική φάλαγγα διασχίζει τη Μακρυνεία με ανοικτά φορτηγά γεμάτα με ρούχα, σκεύη, εργαλεία, άλλα με ζώα, από κοτόπουλα μέχρι μοσχάρια, και άλλα με τσουβάλια με σιτάρι και καλαμπόκι ακόμη και δοχεία με λάδι. Ό,τι δεν μπορούσαν να πάρουν το έχυναν ή το παρέδιδαν στη φωτιά.»
Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Το Ολοκαύτωμα της Μακρυνείας το 1944
Επιχείρηση «ΕΧΙΔΝΑ»
«5.000 Γερμανοί του 8ου ΤΘ συντάγματος SS μαζί με τμήματα της 104ης Ορεινής μεραρχίας, εκκίνησαν από το Αγρίνιο στις 5/8 με πορεία προς Καρπενήσι σε 3 άξονες: το πιο ανατολικό τμήμα στις 5/8 μέσω Θέρμου έφτασε έως τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας με στόχο την κατεύθυνση προς Δομνίστα-Κρίκελλο-Καρπενήσι, αλλά αναχαιτίστηκε σε εκείνο το σημείο και υποχώρησε. Δυτικότερα το τμήμα μέσω Θέρμου-Αετόπετρας κινήθηκε 5/8 προς Προυσό-Μεγάλο Χωριό-Καρπενήσι, το τρίτο τμήμα, όντας το ισχυρότερο, προωθήθηκε στις 6/8 προς Αγ. Βλάση-Χούνη-Σιδέρα, έκαψε την ανατολική και δυτική Φραγκίστα και μέσω Μαραθιά έφτασε στο Καλεσμένο στις 10/8. Από εκεί ένα τμήμα προωθήθηκε προς Μεγάλο και Μικρό Χωριό – Βουτύρο – Νόστιμο (καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς) και οι υπόλοιπες γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το σχέδιο, ενώθηκαν με αυτές που έρχονταν από τη Λαμία. Η επιχείρηση ΕΧΙΔΝΑ είχε ξεκινήσει.»
Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
5-31 Αυγούστου 1944: Η μεγάλη γερμανική εκκαθαριστική επιχείρηση
«Kreuzotter» (Έχιδνα) στην κεντρική Ρούμελη
1.Τριμηνιαία Ιστορική – Λαογραφική – ενημερωτική εφημερίδα του Εξωραϊστικού – Φιλοδασικού – Φιλαθλητικού Συλλόγου Άκρων (Λιθοβουνίου) Αιτωλοακαρνανίας το «Πανόραμα», αρ. φυλ. 43, Μάιος – Ιούνιος 2015, Το ολοκαύτωμα της Μακρυνείας, σελ. 3 και 4
Φωτογραφία ανάρτησης: O διοικητής της 4ης μεραρχίας SS Polizei Λάρισας Karl Schumers
και ο διοικητής του 8ου συντάγματος ΤΘ Γρεναδιέρων SS Helmuth Dorner
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας