Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 4 Αυγούστου…

Καλεντάρι της 4ης Αυγούστου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1905: Ο Γεωργικός Σταθμός Μεσολογγίου μεταφέρθηκε στο Αγρίνιο
1926: Διένεξη μεταξύ των δήμων Αγρινίου και Μακρυνείας
για την ξυλεία των λιμνών που αποξηράνθηκαν
1937: Γιορτή της επετείου της 4ης Αυγούστου στην πλατεία Μπέλου (φωτογραφίες)
1953: Ακόμη και κουρεμένη επήγαινε με φίλους της

4 Αυγούστου 1905

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου του 1905, δημοσιεύτηκε διάταγμα με το οποίο η έδρα του Γεωργικού Σταθμού Αιτωλίας και Ακαρνανίας μεταφέρεται από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο. Ο Σταθμός θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει σε έκταση 140 περίπου στρεμμάτων που παραχώρησε το Υπουργείο Στρατιωτικών μέσα στο οποίο λειτουργούσε το «Αγροκήπιο Τριχωνίδας». Η έκταση την οποία κατείχε ο Γεωργικός Σταθμός στο Μεσολόγγι και οι οποίες είχαν παραχωρηθεί για την ίδρυσή του με την προϋπόθεση αυτός να λειτουργήσει στο Μεσολόγγι, θα επιστραφούν σε αυτούς που την παραχώρησαν. (ΣΚΡΙΠ 5/8/1905)

 

 

4 Αυγούστου 1926

Εδώ και λίγο χρόνο, αναφέρει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ στο φύλλο της 4ης Αυγούστου 1926 υπήρχε μια διένεξη ανάμεσα στους δήμους Αγρινίου και Μακρυνείας, επειδή ο Δήμαρχος Αγρινίου ζήτησε να έρθει στην κυριότητα του Δήμου Αγρινίου η ξυλεία που των αποξηραμένων τμημάτων των λιμνών της Λυσιμαχίας και της Τριχωνίδας. Οι Μακρύνειοι υποστήριζαν ότι σύμφωνα με υπάρχουσα σύμβαση αυτή ανήκε στην εταιρεία που έκανε την αποξήρανση και το δήμο Μακρυνείας, γιατί η αποξήρανση είναι δικό του έργο χωρίς να λυπηθεί ούτε κόπους, ούτε χρήματα.

 

 

4 Αυγούστου 1937

Το Αγρίνιο γιορτάζει στην πλατεία Μπέλλου την επέτειο της 4ης Αυγούστου. Φωτογραφίες αυτής της γιορτής σώζονται στο ΕΛΙΑ. Εδώ (μαζί με την κορυφαία της ανάρτησης), βλέπουμε τρεις.

 

 

 

4 Αυγούστου 1953

Ένα έγκλημα τιμής εκείνα τα χρόνια, μια γυναικοκτονία, όπως θα λέγαμε σήμερα, συνέβη επτά χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο  στις 3 Αυγούστου του 1953. Το ΕΜΠΡΟΣ της 5ης Αυγούστου του 1953 δημοσιεύει ένα τηλεγράφημα της προηγούμενης μέρας από το Αγρινίο, το οποίο με τίτλο «Ακόμα και κουρεμένη επήγαινε με φίλους της», αναφέρεται στην απολογία του δράστη, ο οποίος ομολόγησε ότι για «λόγους τιμής», σκότωσε με μαχαίρι την άδερφή του, καταθέτωντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Μαθήτριες του Γυμνασίου Αγρινίου, με τον καθηγητή Βρέττα, χορεύουν στην κεντρική πλατεία Μπέλλου συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου της 4ης Αυγούστου.

AgrinioStories